Foto: Shutterstock

No 29. aprīļa līdz 9. maijam Amerikas Savienotajās Valstīs notiek Latvijas literatūras lasījumi un diskusijas par godu Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē un divu Latvijas autoru grāmatu iznākšanai angļu valodā.

Diskusiju vadīs Ročesteras universitātes pētnieks, literatūrzinātnieks un izdevējs, apgāda "Open Letter Books" vadītājs Čads Posts (Chad W. Post). Abas grāmatas tulkojusi Margita Gailītis, tās laistas klajā Kanādā apgādā "Guernica". Grāmatu izdošanu atbalstījis Latvijas Literatūras centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un LR Kultūras ministrija.

1. maijā Ņujorkā, Pastāvīgajā pārstāvniecībā Apvienoto Nāciju Organizācijā Ņujorkā (333 East 50th Street, New York, NY 10022) notiks Liānas Langas un Noras Ikstenas grāmatu atvēršana un literatūras žurnāla "Trafika Europe" Latvijai veltītā laidiena prezentācija, kurā piedalās žurnāla redaktors Endrjū Singers (Andrew Singer).

7. maijā Latvijas literatūras lasījumi notiks Vašingtonā, Latvijas vēstniecības telpās  (2306 Massachusetts Ave, NW Washington, DC 20008). Latvijas rakstnieki piedalīsies arī Eiropas dienas pasākumos Latvijas vēstniecībā Vašingtonā 9. maijā.

Lasījumu programmas mērķis ir iepazīstināt ASV lasītājus, izdevējus un citus literatūras profesionāļus ar Latvijas literatūras tulkojumiem angļu valodā, gatavojoties Baltijas valstu neatkarības simtgadei 2018. gadā un dalībai viesu valstu statusā Londonas grāmatu gadatirgū 2018. gadā. Lasījumu starplaikā notiks arī profesionālas tikšanās ar ASV grāmatu apgādiem un literatūras popularizēšanas organizācijām.

Sarīkojumos piedalās dzejniece Liāna Langa, proziste Nora Ikstena, tulkotājas Margita Gailītis un Kaija Straumanis, literatūrzinātnieks un izdevējs, apgāda "Open Letter Books" vadītājs Čads Posts (Chad W. Post) un Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga.

Aprīlī Liāna Langa piedalījās arī lasījumu programmā Toronto, Otavas Rakstnieku festivālā un "Blue Metropolis" festivālā Monreālā.

29. aprīlī Ročesterā, literatūras organizācijas Writers & Books namā, notiks Liānas Langas dzejas izlases "Deadly Nightshade" un Noras Ikstenas stāstu krājuma "Life Stories" atvēršana un diskusija par tā saukto mazo valodu literatūras tulkojumiem un popularizēšanu pasaulē. Diskusiju vadīs Ročesteras universitātes pētnieks, literatūrzinātnieks un izdevējs, apgāda "Open Letter Books" vadītājs Čads Posts (Chad W. Post). Abas grāmatas tulkojusi Margita Gailītis, tās laistas klajā Kanādā apgādā Guernica. Grāmatu izdošanu atbalstījis Latvijas Literatūras centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas Kultūras ministrija.

1. maijā Ņujorkā, Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Apvienoto Nāciju Organizācijā Ņujorkā (333 East 50th Street, New York, NY 10022) notiks Liānas Langas un Noras Ikstenas grāmatu atvēršana un literatūras žurnāla "Trafika Europe" Latvijai veltītā laidiena prezentācija, kurā piedalās žurnāla redaktors Endrjū Singers (Andrew Singer).

Savukārt 7. maijā Latvijas literatūras lasījumi notiks Vašingtonā, Latvijas vēstniecības telpās (2306 Massachusetts Ave, NW Washington, DC 20008). Latvijas rakstnieki piedalīsies arī Eiropas dienas pasākumos Latvijas vēstniecībā Vašingtonā 9. maijā.

Lasījumu programmas mērķis ir iepazīstināt ASV lasītājus, izdevējus un citus literatūras profesionāļus ar Latvijas literatūras tulkojumiem angļu valodā, gatavojoties Baltijas valstu neatkarības simtgadei un dalībai viesu valstu statusā Londonas grāmatu gadatirgū 2018. gadā. Lasījumu starplaikā notiks arī profesionālas tikšanās ar ASV grāmatu apgādiem un literatūras popularizēšanas organizācijām.

Sarīkojumos piedalās dzejniece Liāna Langa, proziste Nora Ikstena, tulkotājas Margita Gailītis un Kaija Straumanis, literatūrzinātnieks un izdevējs, apgāda "Open Letter Books" vadītājs Čads Posts un Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga.

Aprīlī Liāna Langa piedalījās arī lasījumu programmā Toronto, Otavas Rakstnieku festivālā un "Blue Metropolis" festivālā Monreālā, Kanādā.

Latvijas literatūras lasījumi ASV ir iekļauti Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Programmu veido apmēram 200 pasākumu visā pasaulē, un tā ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas.

Lasījumus organizē Latvijas Literatūras centrs sadarbībā ar Ročesteras universitāti, žurnālu "Trafika Europe", apgādiem "Open Letter Books" un "Guernica" un Latvijas Republikas vēstniecību Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!