Foto: LETA

Latvijā jau divpadsmito reizi norisināsies Muzeju nakts pasākumi, kas aptvers visu Latviju – Rīgā piedalīsies 44 muzeji, bet pārējā Latvijā vairāk nekā 100 muzeji, otrdien žurnālistiem stāstīja Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Bez muzejiem Muzeju naktī piedalīsies arī citas ar kultūras mantojumu saistītas institūcijas. Kopumā Muzeju naktī piedalīties 150 muzeji, kas ir lielākais muzeju skaits kopš akcijas sākuma 2005.gadā, kad tajā piedalījās 54 muzeji un cita profila institūcijas visā Latvijā. Interesenti ar Muzeju nakts programmu var iepazīties mājaslapā "www.muzeju-nakts.lv".

No Latvijas reģioniem šogad lielākais muzeju skaits, kas piedalīsies akcijā, ir Vidzemē - 41 muzejs, bet Kurzemē Muzeju naktī piedalīsies 27 muzeji.

Šogad būs muzeji, kas Muzeju naktī pirmo reizi vērs durvis apmeklētājiem, piemēram, Imanta Ziedoņa topošais muzejs Aldaru ielā 5, savukārt Latvijas Universitātes muzejs, Kronvalda bulvārī 4, ar šo pasākumu atvadīsies no saviem apmeklētājiem no līdzšinējām muzeja telpām.

Garjāns piebilda, ka 2005.gadā, kad Latvijā pirmo reizi notika Muzeju nakts, piedāvāto pasākumu apmeklēja 65 000 apmeklētāju, bet kopš 2007.gada Muzeju nakts kopējais apmeklētāju skaits ir ap 200 000.

"Muzejs ir daudzveidīga institūcija, tas nodarbojas ar tradicionālās kultūrvēstures glabāšanu, tie nodarbojas ar pētniecību un izglītību. Gribu uzsvērt, ka Muzeju nakts ir brīnišķīga vieta, kur satikties un atpūsties. Aicinu apmeklētājus no Muzeju nakts negaidīt jaunas zināšanas vai nopietnas atziņas. Mudinu Muzeju nakti izmantot kā svētku brīdi, jo Muzeju nakts ir Latvijas muzeju dāvana sabiedrībai, ziedojot laiku, nodrošinot bezmaksas apmeklējumu," sacīja Garjāns.

Šā gada Muzeju nakts tēma ir "Durvis". Šī tēma rosina mirkli pakavēties uz sliekšņa un pavērot, kādas durvis mēs veram - aicinošas, pārsteigumus sološas vai varbūt smagas, bijību raisošas.

"Radio Naba" raidījums "Anotācija" izstrādājis četrus velo maršrutus, ko interesenti varēs izmantot Muzeju naktī. Velo maršruti būs ne tikai veltīti dažādām tēmām, bet norisināsies arī dažādos virzienos, aicinot apmeklēt muzejus ārpus Rīgas centra, klāstīja "Radio Naba" pārstāve Aija Fedorova.

Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālās komitejas valdes priekšsēdētāja Gundega Dreiblate skaidroja, ka maijs ir muzeju mēnesis, jo 18.maijā tiek atzīmēta Muzeju diena, bet 21.maijā norisinās Muzeju nakts.

Tāpat kā Muzeju naktī, kad apmeklētājiem muzeji un citas akcijā iesaistījušās iestādes bez maksas apmeklētājiem ir atvērti no plkst. 19 līdz vieniem naktī, arī Muzeju dienā vairāki muzeji ir apskatāmi bez maksas.

Šogad pirmo reizi Muzeju nakts rīkotāji sadarbosies AS "Pasažieru vilciens". "Pasažieru vilciens" 21.maijā laika posmā no plkst. 18 līdz 24 visos maršrutos Muzeju nakts apmeklētājiem dāvinās iespēju doties uz muzeju ar vilcienu, saņemot 50% vilciena biļetes atlaidi. Savukārt Rīgas muzeju apmeklētāju ērtībai, tāpat kā iepriekšējos gados, "Rīgas satiksme" būs nozīmējusi papildu reisus vairākiem tramvaju, trolejbusu un autobusu maršrutiem nakts stundās līdz 22.maija plkst. 2.

Muzeju nakts akciju Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālo komiteju.

Muzeju nakts akcija Eiropā notiek ik gadu kādā no maija sestdienām vienlaicīgi daudzās Eiropas valstīs. Akcijas iniciatore un koordinatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!