Foto: Latvijas Pasts

Atzīmējot Latvijas Republikas 96.dzimšanas dienu, Latvijas Pasts izdevis trīs jaunas pastmarkas sērijā Latvijas Republikai 100, kas veltītas izciliem latviešu tēlotājmākslas pārstāvjiem – gleznotājam Vilhelmam Purvītim, grafiķim Pēterim Upītim un tēlniekam Kārlim Zālem, informē VAS "Latvijas pasts".

Pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama. Katrai no trim jaunajām pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība, un katras atsevišķās pastmarkas tirāža sasniedz 100 000 eksemplāru.

Pastmarka ar nominālvērtību 0,57 eiro veltīta Vilhelmam Kārlim Purvītim (1872 – 1945). Ainavu gleznotājs un pedagogs Purvītis bija viens no latviešu nacionālās glezniecības skolas aizsācējiem un viens no būtiskākajiem māksliniekiem latviešu mākslas vēsturē. Jaunā pastmarka ar Purvīša attēlu atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā.

Uz pastmarkas ar nominālvērtību 0,64 eiro redzams latviešu grafiķis un pedagogs Pēteris Upītis (1899 – 1989). Mākslinieka darbu kolekciju veido grāmatu ilustrācijas, ainavu skices, stājdarbi, kokgrebumi un citi. Pastmarka ar Upīša attēlu paredzēta vienkāršas pastkartes nosūtīšanai uz jebkuru Eiropas Savienības valsti.

Savukārt uz pastmarkas ar nominālvērtību 0,78 eiro attēlots pazīstamais latviešu tēlnieks Kārlis Zāle (1888 – 1942), kura nozīmīgākie darbi ir Brīvības piemineklis un Brāļu kapu memoriālais ansamblis. Zālem veltītās pastmarkas nominālvērtība atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru Eiropas Savienības valsti.

Gatavojoties Latvijas Republikas simtgadei, pastmarku sērijas Latvijas Republikai 100 izdošanu Latvijas Pasts uzsāka jau 2009.gadā. Šajā sērijā katru gadu tiek emitētas trīs jaunas pastmarkas, kas veltītas Latvijai svarīgiem notikumiem vai personībām.

Līdz šim izdotas pastmarkas, kas saistītas ar Latvijas Republikas dibināšanas pirmsākumiem, Latvijas valsts simboliem, kā arī Latvijas rakstniecības, jūrniecības un mūzikas vēsturi. Pastmarku sēriju plānots papildināt līdz pat 2018.gadam, Latvijas Republikas 100.jubilejai.
Nākamo filatēlijas jaunumu Latvijas Pasts plāno izdot 27.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!