Kuldīga un tās paveiktais vecpilsētas saglabāšanā ir viens no 30 projektiem Eiropas Savienības (ES) Kultūras mantojuma saglabāšanas programmā "Europa Nostra", portālu "Delfi" informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvji.

Seši no 30 uzvarējušajiem projektiem 16.jūnijā Atēnās tiks pie "Grand Prix", bet viens no 30 uzvarētājiem saņems sabiedrības balvu, balstoties uz interneta balsojuma rezultātiem, ko veic organizācija "Europa Nostra".

"Sisnīgi apsveikumi šī gada uzvarētājiem, kuri izstaro dedzību un profesionālismu, kas ir Eiropas bagātā un ļoti dažādā kultūras mantojuma raksturīgākā iezīme.

Pagātne var daudz iemācīt par šodienu un nākotni, tāpēc mums jānodrošina, ka mūsu mantojumu var novērtēt tik daudz cilvēku, cik iespējams šodien, un jādara pēc iespējas vairāk, lai to aizsargātu nākamo paaudžu labā.

EK turpinās atbalstīt šo balvu un citus kultūras mantojuma projektus programmas "Radošā Eiropa" ietvaros, kā arī izmantojot citus ES fondus," norāda Eiropas Izglītības, kultūras, multilingvālisma un jaunatnes komisāre Andrula Vasiliu.

"Esmu sajūsmināts, ka "Europa Nostra" zelta jubileja sakrīt ar Eiropas pilsoņu gadu – šis ir ideāls gadījums, lai uzsvērtu kultūras mantojuma vienreizējo potenciālu, lai vairotu pilsonisko atbildību un piederības sajūtu plašākai Eiropas ģimenei. Kultūras mantojums stiprina mūs un veicina radošumu un atklāsmes garu. Tāpēc mums visiem jāstrādā kopā, lai saglabātu un svinētu kultūras dārgumus, kas ir mūsu vidū, nākamajos 50 gados un turpmāk," sacījis Plasido Domingo.

Dažādu Eiropas valstu neatkarīgo ekspertu žūrija izvērtēja iesniegtos projektus četrās kategorijās - vides saglabāšana, pētniecība, sava darba godprātīga pildīšana un izglītība, kā arī apmācība un būtisku notikumu apzināšana.

Visi uzvarētāji saņems īpašu piemiņas zīmi, bet seši "Grand Prix" ieguvēji katrs saņems arī 10 000 eiro. Balvu atbalsta arī Eiropas Savienības Kultūras programma, kas kopš 2007.gada ieguldījusi vairāk nekā 32 miljonus eiro ar kultūras mantojumu saglabāšanu saistītu projektu līdzfinansēšanā.

Tāpat šo balvu piešķiršanu atbalsta arī citas ES programmas – Eiropas Reģionālās attīstības fonds atvēlējis sešus miljardus eiro kultūras jomai 2007.-2013.gadā. No tā trīs miljardi eiro paredzēti kultūras mantojuma aizsardzībai un saglabāšanai.

"Europa Nostra" ir Eiropas mēroga nevalstiska organizācija, kas strādā ar dažādiem kultūras mantojuma projektiem. Tā pārstāv 250 nevalstiskās organizācijas no vairāk nekā 50 Eiropas valstīm, ar aptuveni pieciem miljoniem biedru. "Europa Nostra" tāpat atbalsta arī vairāk nekā 150 sabiedriskās organizācijas un apvienības, kā arī vairāk nekā 1500 individuālu biedru.

Tajā darbojas plašs brīvprātīgo un profesionāļu loks, kas uzskata Eiropas kultūras mantojuma saglabāšanu nākamajām paaudzēm par īpaši svarīgu. 2013.gada apbalvošanas ceremonija Atēnās ir daļa no "Europa Nostra" gadskārtējās Eiropas kultūras mantojuma kongresa programmas. Pieteikties nākamā gada konkursam iespējams līdz 2013.gada 9.septembrim. Nākošā apbalvošanas ceremonija paredzēta Vīnē, 2014.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!