Foto: Māris Morkāns

"Pēc divu nedēļu diskusijām atkārtošu teikumu, kas daļēji tās izprovocēja – "russkij mir" ar saviem pieminekļiem un ielu nosaukumiem iečurā savas impērijas robežas," sestdien lakoniskā ierakstā vietnē "Facebook" pauž Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis.

"Kā zināms no vēstures, Krievijas impērija beidzas tur, kur viņi dabū pa muti. Tā arī ir robeža," viņš raksta.

Hermanis norāda, ka "pieminekļi un ielu nosaukumi ir ideoloģiski simboli un tiem šai gadījumā nav nekāda sakara ar autoru daiļradi".

"Pēc pagājušā gada 24. februāra šie simboli ir viennozīmīgi mums naidīgas varas simboli un tiem ir jāpazūd no šejienes. [Andreja] Upīša piemineklis centrā stāv tāpēc, ka pēc viņa denunciācijas tika deportēti un aizgāja bojā Sibīrijā viņa kolēģi, citi latviešu rakstnieki. Un nevis tāpēc, ka viņš sarakstījis labas grāmatas," akcentē Hermanis.

"Bet grāmatas, protams, jāturpina lasīt. Visas," viņš noslēdz savu ierakstu.

"Delfi" jau rakstīja, ka Rīgas domes Pieminekļu padome, kas ir konsultatīva struktūra, iepriekš atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu. To vidū ir pieminekļi tādiem sabiedrībā plaši zināmiem autoriem kā Andrejs Upītis, Aleksandrs Puškins un Anna Sakse.

Plašu rezonansi lēmums izpelnījās sociālajos tīklos, turklāt neizpalika arī opozīcijas politisko spēku reakcijas. Partijas "Saskaņa" valde izplatīja medijiem paziņojumu, kurā norādīja, ka "izrēķināties ar krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli Rīgā ir pretrunā ar jebkādu veselo saprātu". Pieminot arī Saksi un Upīti, tika teikts, ka Rīgas domes "Saskaņas" frakcija jautājumu neatbalstīs.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, mierinājis, ka lemšana vēl tikai priekšā. Staķis paudis, ka domē galvenā aktualitāte šobrīd ir šī gada budžeta pieņemšana, nevis pieminekļu demontāža, piebilstot, ka "okupāciju slavinošie monumenti pilsētvidē jau ir demontēti". Savukārt par citiem pieminekļiem "lēmumi nebūs ne strauji, ne emociju iespaidā pieņemti".

Tikmēr Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs (LKS), vērtējot Rīgas domes Pieminekļu padomes atbalstu sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžai vai pārvietošanai, raidījumā "Spried ar Delfi" šonedēļ sacīja: "Jūsu rīcība atgādina "IGIL" [saīsinājums no krievu val. – "Islāma valsts"] teroristiskās organizācijas rīcību – kad viņi pēc varas pārņemšanas Sīrijā sāka iznīcināt iepriekšējās civilizācijas monumentālās ēkas un pieminekļus, jo ticība, pārliecība – nacionāla vai reliģiska – ir augstāka par vēsturisko mantojumu".

Pilnu "Spried ar Delfi" raidījumu par pieminekļu likteni iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!