Foto: F64

Sestdien pulksten 12:00 sāksies atvērto durvju dienas atjaunotajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10a, informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta sabiedrisko attiecību un mārketinga jautājumu projektu vadītāja Baiba Gailīte.

Pasākumā piedalīsies LNMM direktore Māra Lāce, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Pēc Ušakova vārdiem, atvērto durvju dienas "ir kā Ziemassvētku dāvana Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Apmeklētāji ir aicināti iepazīties ar ēkas atjaunoto veidolu, pirms muzeju piepilda mākslas darbi, izstādes un ekspozīcijas, un izstaigāt muzeja vēsturiskās ēkas četrus stāvus un jauno kupolstāvu ar jumta terasēm, kā arī moderno muzeja jaunbūves apjomu divos pazemes stāvu līmeņos".

Rekonstrukcijas un restaurācijas laikā pilnībā atjaunota muzeja vēsturiskā ēka, kā arī ievērojami paplašinātas telpas - izveidota apakšzemes piebūve un jaunas izstāžu zāles muzeja bēniņos. Tik vērienīga restaurācija, rekonstrukcija un modernizācija notikusi pirmo reizi ēkas 110 gadu vēsturē. Mērķtiecīga darba rezultātā muzeja ēkā ir izveidota mūsdienīga infrastruktūra mākslas darbu eksponēšanai un saglabāšanai. Muzejā ir radīta vide sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai atbilstoši 21.gadsimta muzeju prasībām.

Atvērto durvju dienu laikā muzejā varēs nokļūt pa divām ieejām - galveno ieeju no Valdemāra ielas, kā arī pa ieeju pirmā stāva līmenī no Esplanādes parka puses. Katru dienu apmeklētājus uzņems aptuveni 30 LNMM darbinieki un brīvprātīgie.

Atvērto durvju dienas norisināsies no sestdienas līdz 16.decembrim. Nedēļas nogalē, 12.decembrī un 13.decembrī, muzejs būs atvērts no plkst.12 līdz 19, bet darba dienās - no 14.decembra līdz 16.decembrim - muzejs būs atvērts no plkst.14 līdz 19.

Šodien plkst.17 tiks ieslēgts muzeja ārējais apgaismojums. Apmeklētāju plūsma var tikt ierobežota un ieeja muzejā tiks pārtraukta plkst.18.30, arī garderobe apmeklētājiem šajās dienās nebūs pieejama.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, būvprojekta autors ir Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" arhitekts Vitauts Biekša, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veica būvfirma "Re&Re". Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA "Re&Re" tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī.

Darbu kopējās izmaksas ir 29,8 miljoni eiro, no kuriem 16,8 miljoni eiro ir Rīgas domes finansējums, bet 13 miljonu eiro finansējums piesaistīts no Eiropas Savienības līdzekļiem. Visas summas norādītas, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Infografika par muzeja atjaunošanu:

http://stor1.leta.lv/za-feb3f20/ig/4/8/7/487f1c41-da6c-4eef-a5df-4973f87ae61c/index.566aa13b5ac84.html

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!