Piektdien, 17. martā, 95. dzimšanas diena aprit populārākajam padomju laika latviešu dramaturgam Gunāram Priedem. "Delfi" piedāvā aplūkot vairākas fotogrāfijas no Latvijas Nacionālā arhīva krājuma, kā arī ieskatīties Priedes biogrāfijā caur viņa paša dienasgrāmatā pierakstītajām dzīves epizodēm.

Vērienīgu darbu Priedes mantojuma apzināšanai veikusi teātra zinātniece Ieva Struka, ar ko rakstnieka jubilejā "Delfi" publicē izvērstu interviju – "Gunārs Priede, Anšlavs Eglītis un mīts par latviešu teātra mīlestību"; Priedes dienasgrāmata pieejama Strukas piecos sējumos sastādītajos rakstos "Gunāra Priedes dzīve un darbi" (2013–2017).

Gunārs Priede dzimis 1928. gada 17. martā, un bija vecākais no trim dēliem. Beidzis Rīgas pilsētas 10. pamatskolu Čiekurkalnā (mūsdienās – Rīgas 37. vidusskola) un Ventspils 1. vidusskolu; tad iestājies Latvijas Universitātē.

1947. gada 28. septembris. Gunāra Priedes vēstule mātei
"Ar studijām esmu apmierināts, mākslas vēsture ir pat ļoti interesanta. Zīmēšanā – tur esmu novērtēts uz "trīs", bet progresēju, nu jau iet labāk. Angļu valodā šinīs dienās likšu eksāmenu par visu kursu. Dekāna rakstisko atļauju dabūju vakar; ja izlokies uz pieci, nebūs jāiet uz šīm lekcijām visu gadu, kas nozīmē atkal divas brīvas stundas nedēļā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!