Foto: Scanpix

Jauns narkotisks kokteilis, saukts par kušu, Āfrikas rietumu valstīs, īpaši Sjerraleonē, ik nedēļu nogalina desmitiem cilvēku, bet vēl daudziem tūkstošiem lietošana beidzas ar ārstēšanos slimnīcā, vēsta ārzemju mediji.

Kuša izraisītā ķermeņa reakcija ir pēkšņa aizmigšana, bieži iešanas laikā. Narkotiku iespaidā cilvēki, neapzinoties savu rīcību, jo ir aizmiguši, iziet uz ceļa braucamās daļas vai nokrīt uz ielas, gūstot smagas traumas. Kuša sastāvā ir marihuāna, fenantils, tramadols, formaldehīds. Izplatās baumas, ka kušam pievienots arī cilvēku kaulu pulveris.

Narkotikas sajauc un izplata vietējās kriminālās bandas, taču par sastāvdaļām parūpējas "starptautiskā palīdzība" digitālās saziņas platformās. Marihuāna ir vietējās izcelsmes, jo Sjerraleonē tiek plaši audzēta. Tiek uzskatīts, ka kuša kokteilim vajadzīgo fenantilu ražo slepenās laboratorijās Ķīnā un nelegāli nosūta uz Rietumāfriku. Ar tramadolu ir līdzīgi, arī tas nāk no laboratorijām Āzijā.

Kuša sastāvā ir arī formaldehīds, kas var izraisīt halucinācijas. Kas attiecas uz baumām par cilvēku kaulu pulveri – nav droši apstiprinātas informācijas, vai tas narkotisko vielu buķetei tiešām piejaukts, ar kādu nolūku (kāds efekts iecerēts?), un no kurienes nācis. Bez pierādījumiem šobrīd tās uzskatāmas vien par baumām.

Tiek pamatots, ka cilvēku kaulos esošais sērs it kā varētu radīt apreibinošu efektu, taču šis arguments nepārliecina. Pie sēra var tikt arī daudz vienkāršāk. Cits iemesls kaulu pulvera pievienošanai varētu būt ideja par paša miroņa iepriekšējo aizraušanos ar fenantilu vai tramadolu, un šīs vielas it kā saglabājas kaulos. Abas versijas ir maz ticamas, jo kaulos esošajam sēram nav īpašību, uz kādām cer narkomāni, turklāt viņi ieelpo tikai indīgo sēra dioksīdu. Savukārt narkotiskās vielas bijušo narkomānu kaulos ir tik niecīgā apjomā, ka nav vērts traucēt nelaiķu mieru.

Kušs Sjerraleonē pārsvarā nonāk no kaimiņos esošajām Gvinejas un Libērijas. Viens "kāsis" maksā apmēram piecus leonus (apmēram 23 centus), un ar to pietiek diviem, trim smēķētājiem. Te jānorāda, ka vidējie ienākumi Sjerraleonē ir ap 530 eiro. Gadā, nevis mēnesī.

Āfrikā "polinarkotikas", kad tiek sajaukti vairāki apreibinošo vielu veidi, ir ļoti izplatītas. Dienvidāfrikā aizraujas ar tabakas un narkotiku maisījumu "whoonga", tā sastāvā tabakai un marihuānai ir piejaukts heroīns un antiretrovirālie medikamenti, ko izmanto AIDS ārstēšanā un kam ir halucigēna iedarbība. Savukārt Āfrikas dienvidos populāra ir arī tā sauktā "baltā pīpe", sintētiskā barbiturāta antidepresanta metakvalona, marihuānas un tabakas maisījums. Visas šīs narkotiskās vielas ir lētas, tāpēc pieejamas sabiedrības zemākajiem slāņiem, kuros jau tā plaukst nabadzība, noziedzība un prostitūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!