Foto: Vida Press

Gads tūdaļ būs riņķī, kas nozīmē, ka īstais brīdis atskatīties, kas šogad sastrādāts. Ar jauniem pieteikumiem un kārtējām sezonām par sevi likuši runāt dažādi seriāli, kuru popularitāte tikai aug augumā. Iespējams, raidsabiedrības BBC apkopojumā atradīsi arī kādu daudzsēriju kinolenti savai gaumei!

Plašajā seriālu piedāvājumā svarīgi sev skaidri definēt, kāda tipa seriālu vēlies skatīties. Iespējams, sirdij tīkami romantikas, intrigu un negaidītu sarežģījumu pilnie seriāli, kas, lai gan primāri mērķēti jauniešu auditorijai, spēj ieinteresēt arī pieaugušos. Taču varbūt tevi vairāk saista asāka sižeta seriāli, kas koncentrējas ap naudu un līdz pat vismazākajai detaļai noslīpētiem plāniem. Apkopojumus par šāda tipa seriāliem atradīsi šeit un šeit.

Taču šeit, lūk, BBC aizvadītā gada 25 labāko seriālu apkopojums! Jāpiebilst gan, ka ne visi skatāmi mūsu platuma grādos, tāpēc nedaudz tuvāk pastāstīsim par tiem, kurus tuvākajā nākotnē vari novērtēt arī tu! Seriāli nav sarindoti konkrētā secībā.

  1. "We Are Who We Are"
  2. "Small Axe"
  3. "Industry"
  4. "The Valhalla Murders"
  5. "Schitt's Creek"
  6. "Lovecraft Country"
  7. "Pen15"
  8. "I Hate Suzie"
  9. "Dark"
  10. "Devs"
  11. "I May Destroy You"
  12. "Normal People"
  13. "Quiz"
  14. "Mrs America"
  15. "Unorthodox"
  16. "Hunters"
  17. "Sex Education"
  18. "Feel Good"
  19. "This Country"
  20. "Love is Blind"
  21. "Little America"
  22. "The Plot Against America"
  23. "Cheer"
  24. "Better Call Saul"
  25. "Bojack Horseman"

"Sex Education"


Pēc pirmās "Sex Education" sezonas 2019. gadā komplimenti bira aumaļām, un seriāla fani nespēja vien sagaidīt, kad varēs iegrimt pusaudžu stāsta turpinājumā. Skatītāji arī otrajā sezonā varēja baudīt atsvaidzinoši atklātas tēmas ar krietnu humora piesitienu. Seriāla veidotāji nekautrējās runāt arī nedz par seksuālo vardarbību, nedz arī sagatavošanos dažādiem seksa veidiem.

Tiem, kas seriālu vēl nav paguvuši redzēt, patīkams pārsteigums būs aktrise, kas tēlo galvenā varoņa Otisa mammu – tā ir Džiliana Andersone, ko iepazinām kā aģenti Salliju seriālā "X-faili". Bet "Sex Education" viņa ir eleganta terapeite, kas strādā ar seksualitātes jautājumiem. Atzinīgi novērtēts arī Otisa labākais draugs Ēriks un spurainā pusaudze Maeve. Šis seriāls būs lieliska gremdēšanās vētrainas pieaugšanas kaislībās – jau pirmajā sērijā skolu pāršalc satraucoša vēsts par hlamīdiju uzliesmojumu! Seriālu Latvijā var skatīties "Netflix" vietnē.

"Better Call Saul"


Lai gan seriāla "Breaking Bad" ("Pārkāpt robežu") fani zina, kā šis stāsts beigsies, nevar izslēgt iespējamību, ka "Better Call Saul" jeb pasaulslavenās daudzsēriju kinolentes atzars varētu izpildījumā pietuvoties ļoti tuvu oriģinālam. Jāteic, ka faniem nācās pamatīgi paciesties, līdz seriāla piektā sezona ieraudzīja dienasgaismu, taču, kā raksta BBC, gaidīšana bija tā vērta, jo jaunākais sēriju pievedums izrādījies labāks nekā jebkad iepriekš.

Seriāls seko pa pēdām juristam Džimijam Makgilam (Bobs Odenkirks), kurš pieņēmis vārdu Souls Gudmens. Lai gan viņa dzīvē netrūkst kolorītu personāžu, daudzi vislabāk tomēr Soulu atpazīst kā Voltera Vaita – slavenā metamfetamīna karaļa no "Breaking Bad" – juristu, kurš ar savdabīgām metodēm palīdzēja tikt ārā no ne visdažādākajām bedrēm. Soulu Gudemenu raksturo melns humors un ļoti dīvains raksturs, taču nevar nepieminēt, ka liela loma viņa stāstā ir arī draudzenei Kimai, kas nereti spiesta tikt galā ar Džimija šmucēm.

"Love is Blind"


Šis realitātes šovs, kurā vairāku, precīzāk – 11, sēriju garumā varējām sekot līdzi unikālam attiecību projektam, gada sākumā pārsteidza daudzus. Pēc pirmizrādes lielai daļai diskutēšana par un ap "Netflix" jaunumu kļuva par neatņemamu dienas sastāvdaļu. Tā nosaukums, kas tulkojumā latviešu valodā nozīmē "Mīlestība ir akla", visnotaļ skaidri pasaka priekšā, par ko būs stāsts – šova pamatā ir emocionālās saiknes veidošana ar pretējo dzimumu, ārējo izskatu noliekot otrajā plānā. Katrā sērijā skatītāji uzzina kaut ko vairāk par vienu vai diviem pāriem, kas pamazām viens ar otru sākuši rast kopīgu valodu un, sasniedzot kulmināciju, pat gatavi saderināties! Kad šis solis sperts, viņiem beidzot ļauts vienam otru satikt arī dzīvē – un tieši tad aizsākās daudz problēmu.

Kāds teikts, ka šāds iepazīšanās scenārijs ir absurds, tomēr, vai kādam izdevās atrast savu īsto mūža mīlestību, uzzināsi noskatoties! Sērijas pieejamas straumēšanas platformā "Netflix".

"Cheer"


Dokumentālā daudzsēriju kinolente "Cheer" pēc iznākšanas kļuva par īstenu hitu. Tā stāsta par konkrētā laika labāko jauniešu karsēju komandu no Navarro koledžas, kuri vaigi sviedros trenējas 2019. gadā plānotajam čempionātam Deitonā. Nezinātājam karsēju priekšnesumi pielīdzināmi citplanētiešu sportam, nemaz nerunājot par bīstamajiem trikiem, kas dalībniekiem jāveic. Šis seriāls palīdz saprast, kāpēc jauniešiem šis sporta veids ir tik ļoti svarīgs un ar kādiem dēmoniem savā dzīvē jācīnās.

"Schitt's Creek"


Šis kanādiešu seriāls šī gada "Emmy" ceremonijā ieguva pavisam deviņas balvas, tostarp tika atzīts par labāko komēdijseriālu. Galveno lomu atveidotājus Jūdžinu Leviju un Ketrīnu O'Haru apbalvoja kā labāko komēdijseriāla aktieri un labāko komēdijseriāla aktrisi, savukārt šajā seriālā tēlojošos Danielu Leviju un Enniju Mērfiju godalgoja kā labāko komēdijseriāla otrā plāna aktieri un labāko komēdijseriāla otrā plāna aktrisi. Dens Levijs ieguva balvu par labāko komēdijseriāla scenāriju, bet kopā ar Endrjū Sividino – arī par labāko komēdijseriāla režiju.

Seriāls stāsta par turīgo Rozu ģimeni – video veikala magnātu Džoniju, viņa sievu – bijušo ziepju operu aktrisi Moiru, kā arī Aleksu un Dāvidu, viņu izlutinātajiem pusaudžiem. Negaidīti zaudējot visu bagātību, ģimene saprot, ka vienīgais palikušais īpašums ir kāda maza Kanādas pilsētiņa, kura nopirkta vienkārši tāpat – joka pēc kā dzimšanas dienas dāvana. Tur viņi iziet neskaitāmi daudzām, tostarp amizantām grūtībām, saprotot, ko patiesi nozīmē "būt ģimenei".

"Dark"


Kad vācu seriāls 2017. gadā parādījās pie apvāršņa, daudzi pieplaka pie ekrāniem uz ilgu laiku, lai noskatītos visas iznākušās sērijas. Tajā bariņš jauniešu cenšas noskaidrot, kur palikuši pēkšņi pazudušie industriālās pilsētiņas Vindenas bērni. Taču – kas ir tā dīvainā skaņa no meža? Vēstīts, ka konspirāciju teoriju meklēšanā iespējams vilkt paralēlas ar seriālu "Stranger Things".

Ja neieciklējamies uz sarežģītajiem ģimenes koku samezglojumiem un prāta režģim pielīdzināmo naratīvu, tā pamatā ir traģisks mīlasstāsts, raksta BBC. 2020. gadā iznāca seriāla trešā un pēdējā sezona, pieliekot ļoti treknu un spēcīgu punktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!