Foto: F64
Krievijas federālās drošības un korupcijas apkarošanas biroja darbinieks Vitālijs Borodins vērsies Krievijas tieslietu ministrijā ar lūgumu atzīt latviešu dziedātāju Laimu Vaikuli par ārvalstu aģenti, ziņo vairāki Kremļa kontrolētie mediji.

Vitālija Borodina iesniegums pamatots ar Vaikules uzstāšanos Telavivā, Izraēlā, – koncertā Vaikule no skatuves pauda atbalstu Ukrainai, kā arī godināja baletšova "Brīvība" horeogrāfi Jeļenu Koladenko, kura uz skatuves pēc Vaikules aicinājuma iznāca ar Ukrainas karogu uz pleciem. Koncertā Telavivā izskanēja arī sauklis "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!"

Tas nav palicis nepamanīts Krievijā, kur pēc Borodina ierosinājuma notikšot "visu iepriekš minēto apstākļu" pārbaude. Borodins arī vērsis uzmanību uz Vaikules interviju telekanālam "Doždj", kurā dziedātāja esot kritizējusi Krieviju un "specoperācijas" norisi.

Jāpiebilst, ka Laima Vaikule pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sociālajos tīklos nedēļu klusēja, bet tad lūdza apturēt sākto karu, tiesa, nenosodot konkrēti Vladimira Putina darbības.

Pērnā gada 31. jūlijā viņa koncertā Lietuvā uz skatuves uznesa Ukrainas karogu, tādējādi māksliniece beidzot pauda konkrētu viedokli, kurā pusē šajā brutālajā karā nostājusies viņa.

Dažas dienas pēc tam Vaikule telefonsarunā ar "Delfi" skaidroja, ka viennozīmīgi ir Ukrainas pusē: "Kā gan varētu būt citādāk? Ko citu no manis varēja gaidīt? Tas taču ir pats par sevi saprotams! Mēs dzīvojam Latvijā, esmu Latvijas pilsone, mūsu politika un nostāja ir skaidra," saka Vaikule.

Uz "Delfi" jautājumu, vai māksliniece pieļauj iespējamību jebkad atkal uzstāties Krievijā, Vaikule toreiz sacīja: "Pagaidām nē. Pat nezinu, kā tas emocionāli var notikt! Bet negribu, lai cilvēki naidojas," uzskata dziedātāja un piebilst, ka šobrīd visā Baltijā vajadzētu būt vienotām, nevis sašķeltām tautām.

"Tu esi Latvijas pilsonis un nav svarīgi, kāda ir tava nacionalitāte. Mums visiem vajag būt kopā pret karu, pret tiem, kas izraisīja karu," viņa uzskata. Viņasprāt, pēc kara mēs vēl uzzināsim daudz informācijas, kuru nezinām patlaban, taču cilvēciski dziedātāja ir kategoriski pret karu. Vaikule pati katru dienu mostas un iet gulēt ar ziņām par notiekošo Ukrainā.

Koncertā Telavivā Vaikules uzstāšanos vēroja arī viņas draugi Maksims Galkins un Alla Pugačova. Visa trijotne vasarās satiekas Latvijā, Jūrmalā. No visiem trim pagaidām tikai Galkins dzimtenē ir atzīts par ārvalstu ietekmes aģentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!