Foto: AFP/Scanpix
Sarkanās pandas mazuļi, kas nākuši pasaulē Saporo zooloģiskajā dārzā Japānā, kļuvuši arī par interneta lietotāju mīluļiem.

Video ar pandu mazuļa piedalīšanos kļuvis par vienu no populārākajiem sižetiem par dzīvniekiem, un sajūsmināto skatītāju skaits arvien pieaug - dažu dienu laikā to noskatījies jau pusmiljons cilvēku.

Komentētāji internetā apbrīno pandu mazuļa spožās actiņas, apaļīgo ķermenīti un naivo purniņa izteiksmi. Arī mazās pandas izturēšanās ir jocīga - dzīvnieciņš no pārsteiguma nokrīt no kājām, ieraudzījis savā priekšā kopēja lielos gumijas zābakus.

Spriežot pēc sižetā fonā dzirdamajām balsīm, aizkustināti pandu mazuļus vērojuši arī zoodārza apmeklētāji.

Sarkanā panda (Ailurus fulgens) ir neliela auguma mazo pandu dzimtas plēsējs, kas pamatā pārtiek no bambusa. Sarkano pandu sauc arī par mazo pandu, ugunslapsu, uguns kaķi, resno lapsu, mazo lapsu. Latīniskais nosaukums Ailurus fulgens nozīmē spīdīgais kaķis.

Sarkanās pandas mīt Himalajos, Butānā, Ķīnas dienvidos, Indijā, Laosā, Nepālā, un Mjanmā. Tās var sastapt kalnos 2200 - 4800 metrus virs jūras līmeņa, mērenā klimata joslas bambusu mežos, kur gaisa vidējā temperatūra nenoslīd zemāk par 10°C un nepaceļas augstāk par 25°C.

Pasaulē dzīvo 16 000 - 20 000 sarkano pandu saskaņā ar 2001. gada datiem, bet 1999. gada datos ir norādīts, ka ir mazāk nekā 2500 pieauguši šīs sugas dzīvnieki.

Lai arī sarkanā panda ir aizsargāta ar likumu visās valstīs, kurās tā dzīvo, tomēr pandu skaits turpina samazināties apdzīvotības sadrumstalotības dēļ. Liels skaits sarkano pandu dzīvo zoodārzos, 2006. gadā bija vairāk kā 800 īpatņu, jo tās labi piemērojas nebrīves apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!