Ģimenes ar bērniem, jaunlaulātie, seniori, tūristu grupas – tik dažādi ir kādas kaķu patversmes apmeklētāji Havaju salās ASV. Kaķis uz vēdera, pie labās rokas, kreisās rokas un pat kājām vairs nav tikai sapnis, jo Lanai salā tas pārvēršas par realitāti.

Lanai kaķu patversmes ("Lanai Cat Sanctuary") stāsts sākas 2004. gadā, kad sākta kaķu kastrēšanas un sterilizēšanas programma. Tolaik palīdzēja vien bariņš brīvprātīgo un veterinārārsts. Ar laiku entuziasti saprata, ka nepieciešams izveidot vietu, kur rūpēties par kaķīšiem un kur varētu meklēt viņiem jaunas mājas un mīlošus saimniekus. Patversmes ieceres autorus iedvesmoja citi līdzīgi piemēri, kur četrkājainie draugi dzīvo ārtelpās, brīvi no būriem un restēm. Protams, kā jau Havaju salās, laiks allaž ir perfekts, tāpēc kopš 2009. gada Lanai ir izveidojusies maza kaķu paradīze!

Līdz šim simtiem kaķu ir sterilizēti un kastrēti, un dažiem simtiem murrātāju atrastas jaunas mājas. Lanai kaķu patversme kalpo kā iedvesmojošs piemērs mūsdienīgiem risinājumiem, kā mazajiem draugiem var padarīt dzīvi interesantāku, vienlaikus parādot cilvēkiem, ka klaiņojoši un bezsaimnieka mīluļi ir ne mazāk slikti par citiem kaķiem.

Tā, piemēram, uz kaķu patversmi medusmēnesī dodas arī jaunlaulātie. Pavisam nesen kaķu paradīzē paviesojās kāds pāris no Sandjego, ASV, bet mājup viņi devās nu jau kā jaunie saimnieki ar diviem mīļiem kaķīšiem – Moku un Espresso.

Lanai kaķu paradīze, kur vienuviet mīt teju 500 murrātāji, atrodas uz mazas saliņas, un četrkājainie draugi mīt labiekārtotā teritorijā, kur var gan gozēties saulītē, gan baudīt ēnu zem kokiem. Tāpat ir izveidotas dažādas mājiņas, šķēršļi un citi objekti, pa kuriem kaķi var kāpelēt.

Četrkājainie draugi interesentus gaida katru dienu, turklāt kaķus no šīs patversmes var arī adoptēt. Tāpat tiek piedāvāta pagaidu māju iespēja, proti, kad kāds kaķītis, kuram, piemēram, nepieciešamas lielas rūpes viņa veselības stāvokļa dēļ, var nonākt pie saimniekiem un jaunās mājās padzīvot kādu brītiņu, gūstot tik nepieciešamo mīlestību un uzmanību.

Lanai kaķu patversmē mīlulis var pavadīt teju visu dzīvi, taču tās laikā četrkājainie draugi pavada dzīvi nevis četrās sienās, bet gan plašumā, sugas brāļu kompānijā un, protams, tūristu klēpjos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!