Foto: Reuters/Scanpix
Kad sals tā vien kož degunā un vienīgais, par ko dienas laikā spēj domāt, ir karsta vanna, nākas novērtēt katru iespēju, kas ļauj sasildīties. Taču ne visas dzīvās būtnes spēj pašas par sevi parūpēties, tāpēc, piemēram, kapibaras zoodārzos tiek sildītas pavisam īpašā veidā.

Lai arī kapibaru izcelsme un lielākā izplatība meklējama Dienvidamerikas reģionā, tās mīt daudzviet pasaulē, tostarp Latvijā un Japānā. Turklāt Japānas laikapstākļi gan nelīdzinās Dienvidamerikai, tāpēc zoodārza darbiniekiem nākas parūpēties, lai dzīvnieciņi ziemas salā justos labi. Kā to panākt? Sarīkojot kapibaru spa!

Foto: AFP/Scanpix
Brīvdabas vanniņas, ko darbinieki ierīko kapibaru voljeros, piesaista ne mazumu interesentu zoodārzos daudzviet Japānā. Piemēram, dzīvnieku parkā "Izu Shaboten Park" kapibaru atpūtas mirkļi interesē daudzus dārza apmeklētājus, kuri reizēm pat dodas apskatīt tieši šos dzīvnieciņus, plunčājamies mazajos ūdens baseinos. Interesanti, ka neko pārāk neparastu, izņemot faktu, ka kapibaras guļ ūdenī, redzēt gan nevarot, ziņots Japānas kultūras un tūrisma mājaslapā "Tadaima Japan". Kapibaras, gluži kā cilvēki, vannā relaksējas, aizvērušas acis un izbaudīdamas mirkli.

Noteikti daudziem rodas jautājums, kā tad vispār radusies doma par šādu kapibaru spa sarīkošanu. Valda pieņēmums, ka pie tā vainīgs kāds dzīvnieku kopējs, kas reiz, ar karstu ūdeni uzmazgājot šo dzīvnieku voljeru, nejauši izveidojis ūdens peļķi. Ap to tad samērā liela izmēra dzīvnieki veikli sanākuši un mēģinājuši iekārtoties šaurajā peļķes pleķītī. Tā kā kapibaru dzimtene ir Dienvidamerika, dzīvnieki raduši veldzēties ūdenī, tāpēc arī turpmāk esot nolemts regulāri izveidot atvērta tipa baseinu. Nu jau šī tradīcija ilgstot vairāk nekā 30 gadus.

Interesanti, ka tas neesot vien parasts ūdens, kurā kapibaras bauda atpūtu. "Izu Shaboten Park" pat esot sarūpējis tādu kā aromātisko terapiju, sagādājot juzu, Japānai raksturīgos citrusaugļus, kuri vizuāli atgādina mandarīna un citrona sajaukumu. Tie valstī izmantoti kā efektīvs sasildīšanās līdzeklis, juzu pievienojot vannai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!