Foto: Shutterstock
Kas gan būtu suns bez rakšanas? Četrkājainajiem draugiem ir savi paradumi, kas raksturīgi daudziem mīluļiem. Vienam ir spēcīgi attīstīta oža un medību dziņa, savukārt cits būs ļoti privātīpašniecisks un sargās gan sevi, gan saimnieku. Daudzi sunīši tīko arī rakt bedres un tajās noglabāt kādu kārumu nebaltām dienām, gluži kā to darītu savvaļā. Taču reizēm aprakšanas un noglabāšanas tieksmes var novērot arī mājas apstākļos, kur gardumu paslēpt nemaz nav vajadzības. Kāpēc tā?

Lūk, arī kāds video ar sunīti Čārliju rāda, ka mīlulis centies saimnieku gultā starp spilveniem aprakt kaulu. Var redzēt, ka mīlulis sākumā veic it kā rakšanas darbības, bet vēlāk imitē bedres aizrakšanu ar degunu, "stumdot" tukšu gaisu.

Kā skaidrots "Vetstreet", daudziem suņiem tik tiešām patīk noglabāt dažādus priekšmetus drošās vietiņās. Tās var būt gan bedres zemē, gan kāda spraudziņa palagu kaudzē. Priekšmetu un ēdiena aprakšanas cēloņi meklējami pagātnē un savvaļā, kur klejojošie suņi paši cīnījās par savu iztiku un kādu medījuma kaulu paglabāja nebaltām dienām, to aprokot vien sev zināmā vietā. Pēc tam, jūtot izsalkumu, suņi atgriezās tur, kur kauls aprakts, un varēja gardi pamieloties.

No kā gan sunim būtu jāslēpj ēdiens un rotaļlietas mājoklī? Iespējams, no citiem suņiem, ja tādi ģimenē dzīvo. Mīlulis var nevēlēties dalīt priekšmetu ar sugasbrāli, tāpēc centīsies to paslēpt tur, kur neviens to neatradīs. Taču gadījumos, kad suns ir vienīgais mājdzīvnieks ģimenē, "Vetstreet" to iesaka skaidrot kā suņa vientulības, garlaicības un uzmanības pieprasīšanas izpausmi. Tādējādi saimnieks noteikti pamanīs, ka suns mājoklī veic neparastas darbības, un pievērsīs uzmanību sunītim. "Pets.TheNest" raksturots, ka rakšana ir nepieciešama aktivitāte suņa fiziskajai slodzei un enerģijas mazināšanai, un gadījumos, ja sunītim tik tiešām ir visai laisks dzīvesveids un saimnieks nav parūpējies par aktivitātēm, mīlulis var pats izdomāt, kā sevi izklaidēt. Viens no šādiem izklaides veidiem var būt arī mēģināšana šo un to aprakt.

Savukārt "Petful" piedāvāts skaidrojums rakšanas imitēšanai pirms iešanas gulēt. Suņuka ķepas izdala vielas, ar kurām mīlulis iezīmē teritoriju, tāpēc, piemēram, segas un palaga rakāšana var palīdzēt sunītim paziņot, ka tā ir viņa vieta un lai citi tur netuvojas. Tāpat kucītes (arī ne grūsnas) var mēģināt iekārtot sev migu, kur ar laiku laist pasaulē kucēnus, un tajā savilkt rotaļlietas un segas no visa mājokļa. Plašāk par to, kāpēc grūsnība neveidojas, bet hormoni liek kucītēm uzvesties kā topošajām māmiņām, lasiet šeit.

Ja saimnieks redz, ka viņa mīlulis intensīvi cenšas noslēpt kaulus vai priekšmetus un darbība kļūst apgrūtinoša, ieteicams vērsties pie speciālista, kas, izvērtējot konkrēto gadījumu, spēs rast risinājumu. Iespējams, nepieciešams gluži vienkārši samazināt rotaļlietu skaitu vai neatstāt lieku kaulu trauciņā, jo to suns pēc tam var aiznest un mēģināt kaut kur atstāt. Ja pēc laika suns kaulu atrod, tas var jau būt sabojājies un apēdot izraisīt veselības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!