Foto: Reuters/Scanpix

Atlantas zoodārzā ASV miris orangutans Šanteks, viens no pirmajiem savas sugas pārstāvjiem, kas iemācījies un spējis sazināties zīmju valodā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziņots, ka primāts Šanteks aptuveni deviņus gadus dzīvojis Tenesijas Universitātē, kur laiku pavadījis kopā ar antropoloģi Linu Mailsu un iemācījies sakopt istabu, izveidot un izmantot dažādus priekšmetus un iegaumēt ceļu no universitātes līdz tuvējam restorānam. Tādējādi Šanteks kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem savas sugas pārstāvjiem ne tikai ASV, bet arī, ticams, visā pasaulē.

Pēdējos gadus dzīvnieks aizvadījis Atlantas zoodārzā, kur miris 7. augustā, būdams 39 gadus vecs. Savā ziņojumā zoodārza pārstāvji norādījuši, ka Šanteks bijis viens no vecākajiem orangutanu tēviņiem Ziemeļamerikā. Diemžēl dzīvnieku pieveikusi progresējoša sirds slimība, taču nāves cēlonis tikšot noskaidrots izmeklēšanā.

Šanteks bijis zināms arī kā primāts, kas apmeklējis koledžu, jo viņš izrādījis īpašas kognitīvās spējas, tostarp arī komunicēšanu zīmju valodā. Arī Atlantas zoodārza darbinieki apstiprinājuši, ka Šanteks saziņā ar viņiem izmantojis zīmes, taču to darījis vien ar cilvēkiem, kuri viņam esot bijuši zināmi. Lielākoties viņš izvēlējies sazināties, izmantojot orangutaniem raksturīgo balsi un roku kustībām.

Savukārt "Daily Mail" norādīts, ka Šanteks spējis atpazīt un parādīt vārdus "ābols", "Lina", "velosipēds", "rotaļlieta". Tāpat minēts, ka primāts mācējis amerikāņu zīmju valodu un bijis vien retais savas sugas pārstāvis, kas to spējis (vēl to pratusi gorilla Koko un šimpanze Vašo).

Pirmos savas dzīves gadus Šanteks pavadījis aktīvās mācībās, pat pavadot laiku ar universitātes darbinieku atvasēm. Orangutans bijis ļaužu ieredzēts, bet zoodārzā nonācis 1997. gadā, kur dzīvojis līdz pat 7. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!