Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļu baltais degunradzis Sudāns bijis pēdējais tēviņš savā sugā. Lai godinātu viņa piemiņu, Kenijā sarīkota īpaša atvadu ceremonija, vēstīts organizācijas "Ol Pejeta Conservancy" ziņojumā "Facebook" lapā.

Pēdējais šīs sugas tēviņš miris marta vidū. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Sudāns bija pēdējā cerība savas sugas izdzīvošanai, bet savu vārdu ieguvis par godu valstij, kurā reiz dzimis. Sudānam tika konstatētas deģeneratīvas izmaiņas muskuļos un kaulos, kā arī plaši ādas bojājumi, tāpēc dzīvnieks 45 gadu vecumā miris. Bez Sudāna pasaulē palikušas vien divas šīs sugas mātītes, Sudāna meita Nadžina un mazmeita Fatu.

31. martā Kenijā, organizācijas "Ol Pejeta Conservancy" teritorijā notikusi īpaša atvadu ceremonija, kurā godināta Sudāna piemiņa. Organizācijas pārstāvji norādījuši, ka ceremonijā piedalījušies gan dzīvnieka kopēji un valsts amatpersonas, gan citi cilvēki, kas Sudāna dzīvē ieņēmuši būtisku lomu, piemēram, bruņoti apsargi ar viņu suņiem.

Minot Sudāna dzimšanas un miršanas gadskaitļus, atklāta piemiņas plāksne, kas novietota pie koka. "Šorīt mēs atvadījāmies no Sudāna, pēdējā ziemeļu baltā tēviņa, kā arī godinājām viņa dzīvi kā degunradžu vēstniekam. Vairāki runātāji dalījās atmiņās par savu saikni ar Sudānu un viņa neticami lielo iespaidu uz degunradžu saglabāšanu," vēstīts ziņojumā. Džeimss Mvenda, kas runājis visu degunradža kopēju vārdā, izteicis vēlmi, lai ļaudis pasaulē neskumtu Sudāna nāves dēļ.

"Dusi mierā, Sudān. Tu esi padarījis savu darbu un izgaismojis degunradžu bēdīgo stāvokli pasaulē. Tagad slogs gulst uz mūsu pleciem, lai nodrošinātu, ka degunradžu skaits pasaulē pieaug," vēstīts ziņojuma beigās.

Portālā "The Dodo" ziņots, ka degunradžus galvenokārt apdraudot cilvēka darbības, proti, mednieki, kas tīkojot zvēru ragus. Tas lielā mērā ietekmējis degunradžu populāciju.

Lai mēģinātu sugu saglabāt, esot iesaldēti ziemeļu balto degunradžu spermas paraugi. Organizācijas plānos esot mākslīgi apaugļot dienvidu balto degunradzi, kas iznēsātu ziemeļu baltā degunradža mazuli. Esot iesaldētas arī abu dzīvo mātīšu olšūnas.

Sudāna ilgdzīvošanas pamatā esot bijusi dzīvnieka apsargāšana. Sudānam nodrošināta 24 stundu aizsardzība pret malumedniekiem, un zvēru apsargāja bruņoti sargi. Degunradža rags arī tika izņemts, lai atturētu malumedniekus darīt pāri dzīvniekam.

Foto: Reuters/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!