Foto: Shutterstock
Kaķiem var būt dažādas agresijas izpausmes, un viena no tām ir košana cilvēkam. Ja pirmajos mēnešos kaķēna kodiens pirkstā it nemaz nesāp, tad ar laiku tas var pāraugt patiesi nepatīkamā saskarsmē ar četrkājaino draugu. Bieži vien šāda rīcība izpaužas brīžos, kad centies ar viņu spēlēties, bet pretī saņem stipru kodienu pirkstos. Lūk, daži veidi, kā censties atradināt kaķi no viņam tik ļoti iemīļotās košanas.

"Catster" raksta, ka vispirms jāsaprot, kāpēc kaķis kož cilvēkam, jo, iespējams, kādas saimnieka rīcības dzīvnieku uz to izprovocē. Bieži kaķa košana ir aizsargreakcija pret notiekošo, kā arī viena no stresa pazīmēm. Tāpat jābūt vērīgiem, kad ar kaķi spēlējas mazi bērni, viņi varbūt līdz galam nezina un nesaprot, kā ar kaķēnu apieties un ko nedrīkst darīt, tādējādi izsaucot viņā agresiju.

Kaķiem patīk būt galvenajiem. Viņiem gribētos domāt, ka viss dzīvē tiek pakārtots viņu vēlmēm un vajadzībām, visi ir viņa padotie, kuri dzīvnieku baro, tīra viņa kastīti un citādi apkalpo. Noteikti nepieciešams parādīt, kurš no jums ir galvenais, tāpēc nevajag iekrist žēlīgo acu lamatās un par neattaisnotu košanu sodīt.

Ja kaķis ir patiešām agresīvs pat šķietami nevainīgās situācijās, kož un skrāpē bez iemesla, tad ir ļoti svarīgi viņu audzināt – nekavējoties pēc šādas rīcības jāseko sodam. Soda veidi ir dažādi, piemēram, var sagrābt aiz skausta un iepūst kaķim acīs ar troksni savu elpu, var arī uzšļakstīt ūdeni, kas viņam būs nepatīkami. Šīm pretreakcijām ir jāseko nekavējoties.

Nav nozīmes sodīt kaķi pēc stundas vai dienas, tad viņš to nesaprot – kaķim jāsaprot, ka tieši konkrētās darbības dēļ viņš saņēmis sodu. Protams, ir arī jāuzmanās, jo satrakojies kaķis var palikt nevaldāms.

  • Šajā rakstā lasi plašāk par kaķu agresiju un iespējamiem veidiem, kā to novērst.

Parasti kaķi kož gan cilvēkam, gan arī dažādas mantas, piemēram, vadus, kuri gadījušies ceļā, jo viņiem vienkārši nav ar ko citu spēlēties. Lai arī cik reizēm bezjēdzīgi var šķist visu laiku pirkt jaunas mantiņas, jēga tam patiesi ir – kad kaķēns atradīs savu iemīļoto rotaļlietu, viņam nebūs vajadzība kost tev un meklēt citas iespējas. Ja kaķis ir pieradis kost tieši pirkstos, nepieciešams iegādāties mantiņu, kas pēc formas un lieluma atgādina pirkstu.

Kā daudzi citi mājas mīluļi, arī kaķi ātri aizraujas jebkurā "spēlē". Lai viņu nomierinātu un parādītu, ka košana nav pareiza rīcība, paņem "pārtraukumu" – ieliec kaķi blakus istabā uz pāris minūtēm, lai nomierinās. Cenšoties ievērot iepriekš minētos padomus, ar laiku kaķis sāks nelāgo ieradumu atmest.

Paturi arī prātā – ja kaķis iekodies tev rokā, nevajag raut strauji ārā, jo tas liks zobiem vēl stingrāk ieurbties ādā. Šādos gadījumos labāk likt spiedienu uz roku vai pirkstu rīkles virzienā, jo tad paredzams, ka tā tiks ātrāk palaista vaļā.

Svarīgi atcerēties, ka mājas mīlulis jāaudzina nekost jau no bērnības. Pirmajos mēnešos saimnieki bieži dot kaķēnam iespēju, spēlējoties kost pirkstos – ar laiku viņš pie šādas darbības pierod, tāpēc atradināt var būt patiesi sarežģīti. Tas var šķist mīlīgi, kad kaķēns vēl ir pavisam mazs un nevar nodarīt cilvēkam sāpes, bet ar laiku viņš vairs nespēj nodalīt sava kodiena stiprumu.

Tas pats sakāms arī par skrāpēšanu – cilvēks nav kaķa medījums, tāpēc šāda rīcība nav pieļaujama. Kamēr kaķēns ir mazs, nadziņi ir mazi, kad kaķis paaugsies, tad šie uzbrukumi kājām būs ļoti sāpīgi un nepatīkami.

Un vēl – lai kaķis neizrādītu agresiju, viņam jājūtas mīlētam un aprūpētam. Šeit atradīsi pazīmes, kas liecina par neizmērojamu kaķa mīlestību pret tevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!