Ko darīt, ja kaķis pēkšņi kļuvis ļoti agresīvs? Saimnieki Liene un Armands ir izmēģinājuši visu – runci rājuši, slacījuši virsū ūdeni, braukuši pie veterinārārsta pēc konsultācijas, tomēr Džimbo nešpetnais raksturs joprojām turpina apgrūtināt cilvēku un suņuka ikdienu. Padomi dzīvnieka savaldīšanā rodami raidījumā "Ķepa uz sirds".

"Izrādās, ka Džimbo ir skarba rakstura tipiņš. Domājām, ka kaķis varbūt nespēj dalīt teritoriju ar suni, taču viņi sapratās labi, bučo viens otru, guļ blakus," kaķa Džimbo un suņu meitenes Nikas sākotnējās attiecības raksturo dzīvnieku saimniece Liene. Taču nu runcis ir paaudzies un lieliski iejuties mājoklī, kā arī kļuvis ļoti agresīvs. Džimbo bieži uzbrūk suņukam, jo Nika ir mazāka par runci, turklāt novārtā nepaliek arī paši saimnieki, jo negantais kaķis kļūst agresīvs pat pret cilvēkiem.

Izrādīšanās un "šefošana" pa māju gan nebija vienīgais Džimbo netikums. "Bija brīdis, kad visas segas bija apčurātas, mēs gulējām guļammaisos. Protams, sapratām, ka mums nāksies vairāk viņam pielāgoties, nekā viņš mums. Mēs bijām ar mieru, bet tad sākās morālais terorisms pret suni," saka Liene, paskaidrojot, ka daudz trūkties dabūjis arī suns, kuru kaķis mēdzis tāpat vien iekaustīt, ieskrāpēt vai skriet mīlulim klāt. Saimniece pieļauj, ka kaķis tādā veidā izrāda mednieka pazīmes, lai gan "visu laiku ir tāda nesaprotama rīcība no viņa puses. Protams, viss tiek zagts, viss skaistais tiek izjaukts."

Neviens kaķis nav ļauns. Neviens kaķis neko nedara, lai vienkārši tevi sāpinātu vai nodarītu pāri. Viņi grib uzmanību. Šeit problēma ir tā, ka kaķis dala jūsu uzmanību ar suni.
Andreass Mobiuss, starptautiskais kaķu eksperts
Lai atšķetinātu Džimbo uzvedības problēmu un saprastu, kur slēpjas problēmas sakne, talkā nāk dzīvnieku eksperts no Vācijas, Pasaules kaķu federācijas ģenerālsekretārs Andreass Mobiuss. "Neviens kaķis nav ļauns. Neviens kaķis neko nedara, lai vienkārši tevi sāpinātu vai nodarītu pāri. Viņi grib uzmanību. Šeit problēma ir tā, ka kaķis dala jūsu uzmanību ar suni. Otra problēma ir tajā, ka suns ir ļoti augstā rangā jūsu ģimenē, jo drīkst sēdēt visur. Tas nav pareizi!" pastāsta starptautiskais kaķu speciālists, piebilstot, ka saimnieks ģimenē ir galvenais, tāpēc tieši viņam jāiedala, kur katrs no dzīvniekiem drīkst sēdēt. "Īpašos gadījumos jūs drīkstat uzaicināt suni sēdēt uz dīvāna, bet nedrīkst aizmirst, ka viņa vieta ir zemē. Tas pats ir ar kaķi," saimniekiem iesaka Mobiuss. Dīvānu viņš raksturo kā saimnieku, nevis dzīvnieku teritoriju.

Kaķu eksperts uzskata, ka kaķim gluži vienkārši ir garlaicīgi, tāpēc saimniekiem vajadzētu pēc iespējas biežāk ar mīluli spēlēties. "Es esmu drošs, ka kaķis negrib saskrāpēt suni, bet grib spēlēties ar viņu! Var redzēt, ka šis ir ļoti spēlēties gribošs kaķis, viņš grib piedzīvojumus," saka Mobiuss, novērodams, ka kaķim ir arī liekais svars, tāpēc iesaka saimniekiem piedomāt pie kaķa porciju lieluma.

Ēdiena kontrole nozīmē – vienreiz dienā ēdiens, desmit minūtes, un tad ņemt ēdienu prom. Ko viņš apēd desmit minūtēs, tas arī viss, pārējais jāņem prom. Viņš iemācīsies ēst kā normāls kaķis. Kad kaķis ķer trusi vai peli, tā ir jāapēd, tā negaida pusi dienas.
Andreass Mobiuss, starptautiskais kaķu eksperts
Cilvēkiem nevajadzētu baidīties ierobežot dzīvnieka apetīti. Tas nāks par labu gan disciplīnai, gan veselībai. Mobiuss paskaidro, ka kaķis tad būs daudz pakļāvīgāks un jaukāks, mēģinās pielabināties. Eksperts runcim izveido ēdienkartes kontroli – piecas dienas nedēļā pa desmit minūtēm dienā, bet divas dienas jāievēro atslodze. "Ēdiena kontrole nozīmē – vienreiz dienā ēdiens, desmit minūtes, un tad ņemt ēdienu prom. Ko viņš apēd desmit minūtēs, tas arī viss, pārējais jāņem prom. Viņš iemācīsies ēst kā normāls kaķis. Kad kaķis ķer trusi vai peli, tā ir jāapēd, tā negaida pusi dienas," pārliecināts par metodes iedarbību ir speciālists.

Kaķa saimniekam jāspēj parādīt, ka viņš ģimenē ir galvenais, nevis dzīvnieks. Kad kaķis dara ko aizliegtu, saimnieks var likt lietā ūdenspistoli, nedaudz pasmidzinot ūdeni pret kaķi, kā arī zvaniņu, kas iztraucēs mīluli no nepareizās darbības.

Tāpat eksperts iesaka norobežot kaķa teritoriju, kurai suns netiks klāt. Tādā veidā kaķim nevajadzēs iezīmēt savu vietu pašam. Speciālists sev līdzi ir atvedis feromonus, kurus saimnieki var apsmidzināt tajās vietās, kurās visbiežāk uzturas tikai kaķis, piemēram, uz nagu asināmā dēlīša, guļvietas.

Ievērojot speciālista padomus, izmaiņas kaķa uzvedībā var novērot jau pēc pāris nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!