Pavasaris un vasara ir laiks, kad dzīvnieku patversmes ir pārpildītas ar maziem kaķēniem. Daudzi no mazajiem peļu junkuriņiem paši ēst vēl nav spējīgi, tāpēc viņus nepieciešams barot ar pudelīti. Raidījums "Ķepa uz sirds" stāsta, kā dzīvnieciņiem vislabāk palīdzēt.

Kā jau jebkuram mazulim, arī kaķēnam viņa pirmajos dzīves mēnešos ir nepieciešama māmiņa. Ja kaķenes nav, tad cilvēkam ir jāuzņemas kaķu mammas pienākumi. Taču tas nav tik viegli, jo kaķu mamma kopā ar saviem mazuļiem ir visu diennakti.

Dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku Draugs" vadītāja Solvita Vība stāsta: "Sākumā kaķēni paši neprot iet uz tualeti, jo mamma viņiem palīdz to darīt. Arī cilvēkam to ir jāpalīdz darīt – jāizbužina vēderiņu, jāizmasē dibentiņu."

Mazi kaķēni jābaro ik pēc trīs stundām. Vislabāk ir mazos dzīvnieciņus barot ar īpašajiem piena pulveriem. Tie ir bagātināti ar vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešamas kaķēna attīstībai.

Tas ir nāvesspriedums, viņiem govs piens ir par stipru.
Ieva Jūrmalniece, dzīvnieku aizsardzības biedrības "Trīnīte" biedre
Viena no lielākajām problēmām kaķēnu barošanā ir cilvēku aplamais priekšstats, ka mazos dzīvnieciņus var barot ar govs pienu, uzskata dzīvnieku aizsardzības biedrības "Trīnīte" biedre Ieva Jūrmalniece. "Tas ir nāvesspriedums, viņiem govs piens ir par stipru," tā Jūrmalniece. Viņa piebilst, ka veterinārārsti iesaka govs pienu jaukt ar ūdeni, ja tomēr ir nolemts kaķēnu barot ar šo pienu.

Ja kaķu māte pirmajās mazuļa dienās ir kaķēnu zīdījusi, tad līdz ar mātes pienu mazulis ir saņēmis antivielas pret dažādām slimībām. Pretējā gadījumā kaķēni ir ļoti uzņēmīgi pret slimībām. Tāpēc ieteicams kaķēna veselības stāvokli un vecumu noteikt pie veterinārārsta.

Patversmes vadītāja Vība skaidro, ka barošana nemaz nav tik vienkārša, jo barošanas pudelīte tomēr atšķiras no kaķu mammas krūts. Tāpēc mazajam dzīvnieciņam būs nepieciešams laiks, lai pierastu pie barošanas un varētu labi paēst.

Galvenais ir nepārbarot, neļaut kaķēnam aizrīties, lai šķidrums nenokļūst plaušiņās.
Solvita Vība, dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku Draugs" vadītāja
Kaķēnus var barot ar pipeti, injekcijas šļirci bez adatas vai speciālu plastmasas barošanas pudelīti. "Galvenais ir nepārbarot, neļaut kaķēnam aizrīties, lai šķidrums nenokļūst plaušiņās," pastāsta Vība.

Līdzīgi kā bērniem, arī kaķēniem pēc ēšanas jādod laiks atraudziņai. Ieteicams viegli pamasēt kaķēna vēderiņu. Ar laiku mazulis iemācīsies un pieradīs ēst pats.

Taču ne vienmēr kaķēniem ir nepieciešama palīdzība, pat ja cilvēkiem šķiet pretēji. Ja esi atradis pavisam mazus kaķēnus ar mammu, tad dzīvnieciņus labāk netraucēt. Ja esat atraduši pavisam mazus kaķēnus bez mammas, vispirms jāpārliecinās, vai kaķene nav kaut kur netālu, jo bailīgas kaķenes, jūtot cilvēka tuvumu, aizbēg, bet atgriežas tad, kad cilvēks ir aizgājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!