Foto: Rīgas zoodārza arhīvs
Rīgas zoodārzā mīt dažādi dzīvnieki, tostarp arī Latvijas savvaļai sveši iemītnieki, un vieni no tiem ir krokodili. 2009. gadā uz Rīgas zoodārzu atveda Ogoves pundurkrokodilu mazuļus, kuri 10 gadu laikā ir izauguši par kārtīgiem brašuļiem.

"10 Years Challenge" jeb 10 gadu izaicinājums ir akcija, kas strauji izplatījusies sociālajos tīklos. Tās ietveros cilvēki publicē fotogrāfijas, kurās cilvēks, pasākums vai objekts redzams ar 10 gadu starpību, tādējādi ļaujot ieskatīties pagātnē un redzēt, kas pa šo laiku mainījies. Šādu iespēju ir devis arī Rīgas zooloģiskais dārzs, savā feisbuka profilā publicējot attēlus ar Ogoves pundurkrokodiliem.

"Ogoves pundurkrokodilu mazuļus uz Rīgu atveda 2009. gada 20. oktobrī no Pilzenes zoodārza Čehijā, kur tie no olām izšķīlās 2009. gada 10. jūnijā. Pagājuši apaļi 10 gadi un brašuļi krietni paaugušies!" vēstī ieraksts.

Kā portālu "Mans Drauga" informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns, viņu aprūpē mīt trīs Ogoves pundurkrokodili – tēviņš Repto, kā arī divas mātītes - Kleo un Sirsniņa.

"2010. gada janvārī, tas ir pusgada vecumā, mazuļi svēra tikai 100-120 gramus, savukārt gandrīz pēc gada decembrī – 800-900 gramus. 2012. gada janvārī svars sasniedza 3-4 kilogramus, bet 2013. gada martā aptuveni 9-11 kilogramus. Vēl pēc nepilna gada (2014. gada februārī) to svars bija 13-16 kilogrami, bet garumā tie sasniedza ap 140 centimetriem.

Dzīves pirmajos gados dzīvnieki strauji aug, taču vēlāk augšanas temps samazinās un svars stabilizējas. Šobrīd krokodili jau ir pieauguši." Viņš skaidro, ka mazuļi ir krāšņi, ar skaistiem oranži dzelteniem laukumiem. Vēlāk tie paliek tumši pelēcīgi, melni.

"Ogoves pundurkrokodili ir viena no augumā mazākajām krokodilu sugām, tie izaug līdz 1,5 metrus gari un savvaļā mīt Rietumāfrikā, Ogoves upes baseinā. Suga iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga (vulnerable) un Vašingtonas konvencijas I pielikumā kā suga, kurai draud iznīkšana un kaitē vai var kaitēt nekontrolēta tirdzniecība. Pundurkrokodilu galvenie draudi savvaļā ir to pārmērīga izmedīšana un mitrāju nosusināšana," teikts ierakstā zoodārza feisbuka lapā.

Galerijā vari apskatīt, kā izauguši Rīgas zoodārzā mītošie Ogoves pundurkrokodili!

2019. gada janvāris ir ieviesis korekcijas zoodārza iemītnieku skaitā. Jau vēstījām, ka roņu mātei Kristai dzimis mazulis, kā arī karošknābju barā iespējams dzirdēt mazuļu čiepstēšanu. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!