Foto: Privātā arhīva foto
19. februārī patversmē "Mežavairogi" no Ropažu novada nonāca divi nobadināti Stafordšīras terjeri – puika un meitene. Dzīvnieki vairākas nedēļas bijuši pamesti dzīvoklī bez ēdiena un ūdens. Suņu puikas stāvoklis bijis tik kritisks, ka tas pēc smagas cīņas par izdzīvošanu gājis bojā, informē "Rus.delfi".

Patversmes darbinieki atklāj, ka dzīvnieku atrašanas brīdī suņu veselības stāvoklis ir bijis kritisks – suņu puika svēra 15 kilogramus un esot bijis tik novārdzis, ka patstāvīgi neesot varējis piecelties. Arī dzīvnieka ķermeņa temperatūra bija zem normas – 31 grāds pēc Celsija ierasto 38 grādu vietā. Ja dzīvnieka temperatūra ir virs 40 grādiem vai zem 37,2 grādiem, tā uzskatāma par ārkārtas situāciju. Kaut vetārsti darīja visu, kas viņu spēkos, lai uzlabotu dzīvnieka veselības stāvokli un izglābtu viņu no drošas bojāejas, šodien, nedaudz pēc pusnakts, suņu puika zaudējis dzīvību.

Kaut kucītes pašsajūta esot labāka, tā vēl aizvien neatbilst normai. "Viņas veselības stāvoklis ir stabilizējies, viņa var piecelties, mazliet pastaigāt, ir ļoti laimīga un izrāda interesi par dzīvi, tomēr to, vai viņai izdosies pavisam atlabt, ir pāragri prognozēt," situāciju skaidroja patversmes "Mežavairogi" pārstāve Danuta Priede. Viņa uzsver, ka nav zināms, tieši cik ilgi suņi ir pavadījuši bez dzeramā ūdens un pārtikas, taču, spriežot pēc viņu veselības stāvokļa, tās esot bijušas vismaz divas nedēļas. Priede atklāj, ka šādās situācijās galvenais ir noteikt pareizu ārstēšanu un gaidīt: "Daudz kas ir atkarīgs no paša dzīvnieka iekšējiem resursiem. Diemžēl Marko bija pārāk vājš. Viņš nomira man rokās."

Abi Stafordšīras terjeri ir reģistrēti, un viņiem ir septiņi gadi. Zēna vārds bija Marko, bet meiteni sauc Destila. Spriežot pēc komentāriem sociālajos tīklos, suņu īpašnieki ir jauns pāris, kuri tikai retu reizi parādās dzīvoklī. "Facebook" publicēts ekrānuzņēmums, kurā, cik noprotams, ir redzama kaimiņa ziņa vienam no suņu īpašniekiem ar lūgumu nodot dzīvniekus patversmei, uz ko meitene atbildējusi, ka viņai tam neesot naudas. Četrkājainā drauga nodošana patversmei izmaksā 130 eiro. "Bet ir jāsaprot, ka tā ir pēdējā instance, pie kuras vērsties. Nesaprotu, kāpēc saimnieki nevarēja vienkārši internetā izvietot sludinājumu un suņus kādam atdot." Priede piebilst, ka tie ir tīršķirnes suņi, kucīte neesot sterilizēta, līdz ar to viņai vēl var būt pēcnācēji.

Ropažu pašvaldības policija apstiprināja, ka 19. februārī saņemts izsaukums uz dzīvokli, kurā tika atrasti abi suņi. "Tā ir sociālā māja. Brīdī, kad tur ieradās policija, dzīvoklis bija tukšs. Ir zināms, ka viņi šajā dzīvoklī uzturējās tikai divas dienas nedēļā," skaidro Ropažu pašvaldības policijas pārstāve Agnete Ālere. Viņa piebilst, ka, pēc suņu konfiscēšanas dzīvokļa durvis aizvērtas un aizzīmogotas.

Lieta nodota Valsts policijai, uzsākts kriminālprocess par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!