Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 4. aprīlī, pulksten 12 pie Roņu baseiniem norisinājās vārda došanas svinības roņu puikam, kurš zoodārzā piedzima 21. janvārī roņu mātei Kristai. Vārda domāšana tika uzticēta Ventspils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem un pamatskolas skolēniem, informē Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Ventspils aicināja savas pilsētas pirmsskolas iestāžu un skolu 1.-4. klašu skolēnus radošā veidā prezentēt zoodārzā dzimušā ronēna vārdu. Kā atzina konkursa vērtētāji, bērni esot izpaudušies ļoti radoši, un izmantojuši dažādas tehnikas – gan zīmējuši, gan griezuši un līmējuši, gan pat kopā šuvuši. Atsaucība bijusi milzīga. Daudzos darbos vērojami laba vēlējumi mazajam ronītim un pārdomas par šiem dzīvniekiem. Acīmredzot, bērnu vides apziņa ir krietni augusi saistībā ar pērnpavasar Ventspils pusē nonākušajiem daudzajiem roņiem. Bērnu darbus ir iespējams apskatīt zoodārzā pie Roņu baseina.

Vārdu zoodārzā dzimušajam mazulim deva skolēns Dāvis. Viņa ideja bija nosaukt dzīvnieku par Hercogu. Šis vārds likās atbilstošs arī konkursa vērtētājiem. Tā nu ronēns kļuva par Hercogu.

Roņu pārim – mātei Kristai un tēvam Puikam – šis ir otrais kopīgais mazulis. Pirmais pēcnācējs Ventiņa piedzima 2017. gadā un šobrīd dzīvo Varšavas zoodārzā Polijā. Vairāk par viņas ceļu uz jaunajām mājām lasi šajā rakstā. Savukārt Puika, kurš pērn nosvinēja savu 20 gadu dzīves un darba jubileju, par tēvu kļuvis ceturto reizi. Pirmie pēcnācēji – meita Apolonija piedzima 2004. gadā, bet dēls Puzis saules gaismu ieraudzīja 2008. gadā. Vārdu ronēniem Puzim un Ventiņai izvēlējās Ventspils aktīvākie iedzīvotāji.

Šogad Rīgas Zoodārzā nogādāti jau 15 pelēko un 1 pogainā roņa mazulis. Daudzi no tiem ir ar dažādām kostām brūcēm, kuras varētu būt sagādājuši pa pludmali skraidelējoši nepieskatīti suņi. Diemžēl pieci ronēnus, kuru brūces bija ļoti dziļas un nedziedināmas, nācās iemidzināt. Tādēļ ikviens tiek aicināts pa krastmalu pieskatīt savus četrkājainos draugus un vest tos pavadās. Sastopot ronēnu, netuvoties tam, nedzīt to ūdenī un neaiztikt ar rokām. Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590.

Daudzi nolemj sastaptos roņus arī iemūžināt, pietuvojoties dzīvniekam pārāk tuvu, taču speciālisti atzīst, ka šādi rīkoties nevajadzētu. Vairāk par to, kāpēc nevajadzētu tuvoties roņiem, kas zviln pludmalēs, un to, kā, sastopot šo dzīvnieku, vajadzētu rīkoties, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!