Foto: Shutterstock

Daudzi kaķu un suņu saimnieki ar lielāko prieku savā gultā ieaicina arī savu četrkājaino draugu. Viedokļi par to, vai gulēšana kopā ar pūkaino draugu kaitē cilvēka veselībai, ir dažādi, taču medicīnas centra "Meyo Clinic" 2015. gadā veiktajā pētījumā atklāts, ka gultas dalīšana ar mājas mīluli palīdz uzlabot miega kvalitāti.

50 procenti suņu un 62 procenti kaķu saimnieku Amerikā ar lielāko prieku gultu dala ne tikai ar savu mīļoto cilvēku, bet arī četrkājaino draugu.

Tas, vai ļaut savam mājdzīvniekam nakts laikā laiski snauduļot vienā gultā ar savu saimnieku, ir atkarīgs tikai no tevis paša. Tiem, kuri labprāt guļ kopā ar savu pūkaino draugu, ir vēl viens iemesls, lai neatmestu šo patīkamo ieradumu. "Mayo Clinic" Miega centra eksperti ir atklājuši, ka gulēšana kopā ar mājdzīvnieku var uzlabot saimnieka miega kvalitāti.

Pētījuma laikā tika aptaujāti 150 "Mayo Clinic" Miega centra pacienti. Respondentiem vajadzēja atbildēt uz dažādiem jautājumiem par viņu miega ieradumiem, dzīvnieka uzvedību un gulēšanas vietu, kā arī mājdzīvnieka ietekmi uz saimnieka miegu nakts laikā.

Aptaujas dati liecina, ka 56 procenti respondenti cilvēku dala savu gultas vietu ar savu kaķi vai suni. Kamēr 20 procenti aptaujāto apgalvo, ka mājas mīlulis traucē viņu nakts miegu, 41 procents ikdienā piedzīvo pretēju situāciju. Šiem cilvēkiem mājdzīvnieka klātbūtne gultā vai guļamistabā ļauj nodoties dziļākām un patīkamākam miegam.

Tie cilvēki, kuru miega kvalitāte uzlabojas, ja blakus guļ mājas mīlulis, uzskata, ka dzīvnieka klātbūtne gultā vai guļamistabā viņiem ļauj relaksēties, samazina vientulību un sniedz drošības sajūtu. Šīs sajūtas īpaši spēcīgi izjūt tie, kuri ikdienā guļ vieni.

Līdzīgu pētījumu ir veikusi arī Alberta universitāte Kanādā. Ar aptaujas palīdzību tika noskaidrots, ka, guļot kopā ar mājas mīluli, cilvēkiem ar hroniskām sāpēm ir vieglāk aizmigt. Gluži kā "Mayo Clinic" arī šajā pētījumā tika minēts, ka dzīvnieks palīdz cilvēkam atbrīvoties no stresa un vientulības sajūtas.

Arī miega eksperts Bils Fišs, kurš mājaslapā "Tuck" sniedz profesionālus ieteikumus, kā uzlabot miega kvalitāti ikdienā, uzskata, ka gulēšana ar kaķi vienā gultā jums abiem nodrošina emocionālu un fizisku drošības sajūtu. "Gulēšana kopā ar kādu, neatkarīgi no tā, vai tas ir cilvēks vai dzīvnieks, palīdz mazināt stresu un liek cilvēkam justies silti un komfortabli," viņš skaidro. "Tava kaķa maigā murrāšanas skaņa un lēnā elpošana palīdz tev ātrāk iemigt." Arī veterinārārsts Stīvs Veinbergs stāsta, ka kaķa gulēšana blakus, dažreiz pat uz tā paša spilvena, cilvēku var nomierināt un atbrīvot no dienas laikā uzkrātā stresa.

"Miega kvalitāte ir atkarīga ne tikai no mūsu spējas fiziski atbrīvoties, bet arī emocionālās piesaistes. Ja cilvēks ir fiziski un emocionāli atbrīvojies, arī viņa miega kvalitāte būs augstāka," atklāj medicīnas centra veiktā pētījuma autori.

Varētu šķist, ka gulēšanai kopā ar mājdzīvnieku ir tikai plusi, taču tā nebūt nav. Šādam ikdienas paradumam ir tikpat daudz atbalstītāju, cik pretinieku. Nemierīgākie kaķi vai suņi var traucēt tev kārtīgi izgulēties. Nevajag aizmirst arī to, ka dzīvnieks var ienest tavā gultā dažādas slimības, alerģijas, netīrību, ērces un citus parazītus.

Sevišķi rūpīgi būtu jāpārdomā, vai ļaut mājas mīlulim gulēt kopā ar bērnu. Portālā "Healthline" veselība eksperti uzsver, ka, ja kaķis guļ kopā ar zīdaini, tad dzīvnieks, neko ļaunu negribēdams, var viņam uzgulties uz sejas un bērniņu nosmacēt. Arī kaķa svars var būt par smagu zīdainim, līdz ar to dzīvnieks, pat guļot uz viņa punča, var apgrūtināt zīdaiņa elpošanu. Tāpat kaķis pēkšņi var kļūt agresīvs un uztvert zīdaini kā rotaļu biedru, sākot bērnam kost vai skrāpēt.

Alergologs un infektologs Dereks Damins atgādina, ka cilvēkiem, kuri slimo ar astmu vai alerģijām no dzīvnieka spalvām, nevajadzētu ļaut savam mājas mīlulim snauduļot viņu gultā vai pat atrasties guļamistabā. "Turiet dzīvniekus tālāk no vietas, kur Jūs guļat, ļaujot degunam vismaz nakts laikā atpūsties," viņš stāsta portālā "Pets".

  • Vairāk par plusiem un mīnusiem, dalot gultu ar kaķi, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!