Foto: Shutterstock

Pakistānā tika apturētas kāzas, kurās tēvs savu 13 gadus veco meitu vēlējās izprecināt viņas 19 gadus vecajam brālēnam. Mazāk nekā dienu pirms paredzētajām laulībām process tika apturēts un meitene nogādāta atpakaļ Apvienotajā Karalistē, vēsta tabloīds “Daily Mail”. Situācija atklājusies, kad meitenes māte nosūtījusi īsziņu kaimiņienei Lielbritānijā, lūdzot viņai palīdzību.

Kad ģimene vasarā devās uz Pakistānu pie radiniekiem, tēvs abas – māti un meitu – tur pametis, kamēr pats devies atpakaļ uz Lielbritāniju. Vīra radinieki kontrolējuši abu dzīvi un paziņojuši, ka meitenei jāprecas ar savu 19 gadus veco brālēnu. Māte centās savu meitu glābt, taču tā kā vīrs viņai bija atņēmis gan mobilo telefonu, gan pases un nedeva naudu, sieviete bija bezspēcīga.

Abām paveicās, ka viņu kaimiņiene Lielbritānijā bija sieviešu pretvardarbības labdarības organizācijā “Jeena International” un viņi cēla trauksmi britu policijā, ziņoja sociālajiem darbiniekiem un “Piespiedu laulību nodaļai”.

Pēc dažām nedēļām amatpersonas no Lielbritānijas vēstniecības Pakistānā pārliecināja 52 gadus veco meitenes tēvu viņu pases atgriezt. Decembrī, Londonas tiesā, tika lemts, ka abām sievietēm jāatgriežas Lielbritānijā. Tiesas lēmums tika nosūtīts arī Interpolam, kas brīdinātu gadījumā, ja bērnu no Pakistānas izvestu viņas radinieki no tēva puses.

Meitene, atrodoties Pakistānā veselus piecus mēnešus, neapmeklēja skolu. Viņas tēva māsasdēlam bija 19 gadu, bet viņai 13, lai gan legālais vecums, lai varētu apprecēties Pakistānā vīriešiem ir 18 gadi, bet meitenēm 16.

Arī jaunās sievietes māte apprecēja tēvu sarunātu laulību ceļā 2007. gadā Pakistānā. Tolaik 25 gadus vecā sieviete pirms kāzām savu līgavaini nebija satikusi, taču viņa bija priecīga par laulībām. Tagad gan viņa savu vīru portālam “Daily Mail” raksturo kā par kontrolējošu, narcistisku un vardarbīgu cilvēku.

Pirmos laulības gadus sieviete vergojusi Pakistānā pie vīramātes ģimenes. Vīrs tolaik ģimeni apciemojis reti, tikai vienu vai divas reizes gadā. Kad sieva palikusi uzstājīgāka, abi pārvākušies uz Lielbritāniju un nopirkuši māju. Tur vīrs savai otrai pusītei aizliedzis gan iziet no mājas, gan komunicēt ar apkārtējiem.

Lai nopelnītu, sieviete sākusi pārdot drēbes internetā, taču vīrs visu naudu atņēmis. Telefons arī tika sasists, tādēļ nebija iespējams ar nevienu sazināties. Kaimiņiene viņai iedeva savu telefona numuru, gadījumā, ja vēlētos parunāties. Šis telefona numurs beigu beigās bija noteicošais faktors, glābjot savu meitu no piespiedu precībām. Māte izmantoja savas meitas tālruni, lai nosūtītu ziņu kaimiņienei Lielbritānijā, kas glāba meitenes likteni.

2022. gadā “Piespiedu Laulību Nodaļa” sniedza atbalstu 297 situācijās, kas saistītas ar iespējamām piespiedu laulībām. Tas ir par desmit procentiem mazāk nekā 2021. gadā, kad bija 337 iesniegtas lietas. 29 procentos gadījumu upuri bija jaunāki par 17 gadiem un gandrīz puse norisinājās Pakistānā.

Avoti:

Forced Marriage Unit statistics 2022

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!