Foto: Shutterstock

Ar 234 balsīm par un 94 balsīm pret Zviedrijā pieņemts likums, kas juridiski pazeminās dzimuma maiņas procesa veikšanas vecumu no 18 uz 16 gadiem, vēsta BBC.

Zviedrija 1972. gadā bija pirmā valsts, kura pasludināja dzimuma maiņu par juridiski legālu. Taču nu radušies jauni likuma aspekti.

Viedokļi par lēmumu dalās – citi saka, ka dzimuma maiņas legalizācija radīs "svarīgas pārmaiņas", taču kritiķi uzsver, ka nepieciešama lielāka izpēte.

Šobrīd Zviedrijā, lai veiktu šo operāciju, nepieciešama ārsta diagnosticēta dzimuma disforija (dzimumidentitātes traucējumi). Bet līdz ar jaunā likuma stāšanos spēkā no 2025. gada jūlija process būs daudzreiz vienkāršāks. Pietiks ar īsāku ārsta vai psihologa konsultāciju, kā arī Nacionālās veselības un labklājības padomes apstiprinājumu.

Persona nu juridiski varēs mainīt savu dzimumu jau no 16 gadu vecuma, taču tam būs nepieciešams apstiprinājums no vecākiem vai aizbildņa, ārsta un Nacionālās veselības un labklājības padomes.

Jaunais likums nošķirs juridisku dzimuma maiņu no ķirurģiskas dzimuma maiņas. Dzimuma maiņas operācijas veikšana vēl joprojām būs garāks process un to varēs veikt tikai pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

"Nav pieņemami, ka pastāv tādas pašas prasības, lai juridiski mainītu dzimumu un veiktu neatgriezenisku dzimuma maiņas operāciju," saka politiķis Johans Hultbergs. Viņš piebilst: lai arī lielākā daļa Zviedrijas nemaz nemanīs likuma izmaiņas, daudzām transpersonām tās ir svarīgas.

Taču labējo partiju "Zviedrijas demokrāti" un "Kristiešu demokrāti" pārstāvji uz to skatās citādāk. Daži biedri neatbalstīja likuma izmaiņas, jo uzskata, ka nepieciešama lielāka dzimuma disforijas izpēte.

Arī Zviedrijas sabiedrība kopumā mazāk atbalstīja likuma izmaiņas. 59 procenti zviedru uzskatīja to par sliktu vai ļoti sliktu priekšlikumu, taču 22 procenti par labu, vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!