Foto: Arhīva foto

Parīzes ikoniskajam un tūristu iecienītajam simbolam - Eifeļa tornim – pirmdien aprit 125 gadi.

Inženiera Gustava Eifeļa projektēto 324 metrus augsto torni pabeidza 1889. gada 31. martā. Turpmāko 41 gadu tā bija pasaulē augstākā cilvēka radītā būve. Tornis uzbūvēts kā Pasaules tirdzniecības izstādes objekts par godu Franču revolūcijas simtgadei. Sākumā bija plānots, ka tornis Parīzes centrā paliks 20 gadus.

10 100 tonnu smago torni kopš tā atklāšanas ir apmeklējuši jau gandrīz 250 miljoni cilvēku. Mūsdienās ik gadu to apmeklē gandrīz septiņi miljoni cilvēku, padarot torni par vienu no pasaules apmeklētākajiem tūrisma objektiem, informē laikraksts "The Telegraph".

Tornī var uzkāpt, pārvarot 1665 pakāpienu, bet vairums apmeklētāju izvēlas liftu, kurš gadā kopā mēro 103 000 kilometru garu ceļu, kas ir divas ar pusi reizes apkārt Zemeslodei. Lifta biļete maksā 15 eiro.

Tornis sastāv no 18 000 metāla daļu, kas sastiprinātas ar 2,5 miljoniem kniežu. Tā celtniecība ilga divus gadus, divus mēnešus un piecas dienas.

Aukstā laika tornis saraujas par aptuveni 15 centimetriem, bet vējā svārstās sešus līdz septiņus centimetrus. Torni pārkrāso ik pēc septiņiem gadiem, tam ir nepieciešamas 60 tonnas krāsas.

Nacistiskās Vācijas okupācijas laikā Eifeļa tornis bija apmeklētājiem slēgts un tā smailē mēģināja pielikt svastiku, tomēr tā bija tik liela, ka vējš to aizpūta, tāpēc vietā pielikta mazāka, raksta "The Telegraph".

No 1925. līdz 1934. gadam torni savai reklāmai izmantoja Francijas automašīnu ražotājs "Citroen". Kompānijas vārdu veidoja simtiem tūkstoši spuldžu.

Torņa trešajā stāvā Gustavam Eifelim bija neliels dzīvoklis draugu izklaidēšanai, tagad tas ir pieejams apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!