Foto: Shutterstock

Skaistākajos dārzos netrūkst dažādu augu, dekoratīvo krūmu, koku, kā arī skaistu taciņu un atpūtas stūrīšu. Kādi zelta padomi un pieturpunkti jāņem vērā, lai plānotu sava dārza izveidi, lūkojam portāla "Reader's Digest" ekspertu padomos.

Apstādījumi pie ēkām

Apkārt ēkām un pie mājas var stādīt ne tikai dažādas puķes, bet arī košumkrūmus un nelielus kociņus. Kā skaidro portāls, tad tie "mīkstinās" ēkas izskatu, proti, nosegs stūrus, notekcaurules un arī vietas, kas varbūt ne visai labi izskatās. Tikai der ņemt vērā, ka tie jāstāda tā, lai netraucētu pašai ēkai, piemēram, lai koks nebojātu pamatus vai tā saknes "neizcilātu" gaumīgās taciņas gar māju, neaizsegtu logus vai durvis, kad tas ir pilnībā izaudzis. Ļoti skaisti pie mājas izskatās mūžzaļie augi, kas priecē ar savu krāšņumu visu gadu.

Koku izvietojums

Koki dārzā ir izvēlas rūpīgi. Jāizvērtē koka augstums, platums, kad tas izaug, to, vai vēlies mūžzaļos kokus vai lapu koku, kas ik gadu rudenī liek krietni pastrādāt pie lapu grābšanas. Tāpat svarīgs priekšnoteikums ir tas, vai izvēlētajam kokam dārzā ir atbilstoši augšanas apstākļi un arī derīga augsne.

  • Šajā rakstā varēsi iepazīt sešus eksotiskus kokus un krūmus, kas piemēroti lieliem un maziem dārziem arī Latvijā. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kā veiksmīgi iekļaut dārza ainavā lielos kokus.

Košumkrūmi

Dārzos iecienīti arī dažādi košumkrūmi. Nelielie krūmiņi ir iecienīti tieši stādīšanai gar puķu dobju malām un puķu dobju viducī, kur tie veido skaistas kupenas. Izvēloties krūmu, apsveriet to, kādu tieši vēlaties, proti, krūmiņu bez ogām vai ziediem, vai arī ar. Tāpat svarīgi ir izpētīt to, kad augs ziedēs, kādā krāsā tam dažādos gadalaikos būs lapas, kādas ir audzēšanas prasības un citus svarīgus aspektus. Arī košumkrūmi iedalās divās grupās – mūžzaļajos un lapu.

  • Par dažādiem mūžzaļajiem lapu kokiem un krūmiem dārza dailei, lasi šeit.

Augi, kas nosedz augsni

Dārzā ļoti skaisti un gaumīgi izskatās augi, kas nosedz augsni, piemēram, sedzējaugi. Tā kā tie mēdz izplesties, labāk šādus augus stādīt vietās, kur dārzā nav intensīva "satiksme", proti, ja tos stādīs gar taciņām, tad nāksies augu regulāri apcirpt, lai savaldītu tā vēlmi plesties plašumā. Šādi augi arī patiks tiem, kuriem ravēšana nav lielā cieņā. Kad izvēlies šo augu, noskaidro visu par tā augšanas prasībām, kā arī tā sadzīvošanu ar citiem augiem, proti, kurus labāk stādīt vai nestādīt blakus. "Reader's Digest" iesaka stādīt efejas, hostas, maijpuķītes, galotnes pahisandru, kadiķus un mazo kapmirti. Savukārt "Tavs Dārzs" iesaka dārzā iestādīt orčuna segliņu, kuram ir skaistas lapas, dammera klinteni un forčuna segliņu.

Viengadīgo un daudzgadīgo augu plānošana

Daudzgadīgie augi mūs ar savu skaistumu priecē gadu no gada. Tie, protams, nav nekāds lētais prieks, jo nereti daudzgadīgie augi maksā krietnu naudas summu, bet laika gaitā tā var pamatīgi ietaupīt, jo tomēr augu nepērkam vienai sezonai. Savukārt viengadīgie augi ir lētāki, bet tie priecēs ar savu skaistumu tikai vienu sezonu. Protams, ir gadījumi, ka augu var pārziemināt arī nākamajai sezonai, bet "Tavs Dārzs" eksperti ir vairākkārt norādījuši, ka augam var piemesties dažādas kaites. Turklāt – tas nākamgad var neziedēt tik skaisti. Izvēloties daudzgadīgo augu, ne tikai jānoskaidro par tā audzēšanas prasībām, bet arī viss par tā pārziemināšanu. Atceries viengadīgos augus vari miksēt arī ar daudzgadīgajiem, proti, stādīt tos blakus.

  • Šeit varēsi uzzināt populārāko vasaras augu pārziemināšanas knifiņus. Savukārt šajā rakstā iespējams noskaidrot, kuri ir pieci labākie daudzgadīgie augi dārzam.

Vīteņaugi

Dārzs nav iedomājams arī bez vīteņaugiem, kas apvij ne tikai ēkas fasādes, bet arī kokus, arkas, stabus un žogus. Kā norāda portāls, vīteņaugi dārzam piešķir zaļumu, kā arī piesaista viesu interesi. Tie ļoti labi iederas gan lielos, gan mazākos dārzos, kā arī tie ir palīgs, lai nosegtu kādas nepilnības.

  • Kuri ir tie pieci vīteņaugi, kas "apēd" ēku fasādes, lūko šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!