Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Vīrusa izplatība pasaulē, tostarp Latvijā, ir būtiski ietekmējusi tūrisma nozari. Pieprasījums pēc tūrisma aģentūrām un tūrisma operatoriem šobrīd ir ļoti niecīgs, bet, pakāpeniski atceļot ierobežojumus, palēnām darbu atsāk tūrisma informācijas centri, muzeji un citas Latvijas apceļotājiem aktuālas vietas. Kā tūrisma atkopšanos vērtē tūrisma aģentūras, bet kā – vietējā tūrisma organizētāji? Un, galu galā, vai tas, ka nauda netiks tērēta ārzemju braucieniem, nozīmēs, ka to naski tērēsim tepat, apceļojot Latviju?

Situācija tūrisma aģentūrās ir neapskaužama

Tūrisma aģentūras "Kolumbs" valdes locekle Sanita Rugina "Tūrisma Gidam" stāsta, ka situācija ir sarežģīta. "Jau 2020. gada sākumā daļa mūsu klientu atteicās no ceļojumiem, jo viņiem bija bail saslimt vai nokļūt karantīnā. Tagad, kad robežas ir slēgtas, mūsu bizness ir pilnībā paralizēts. Krīze tūrisma nozarē sākās ātrāk nekā citās nozarēs, un diemžēl šī nozare būs pēdējā, kura atkopsies no Covid-19 izplatības sekām."

Runājot konkrētāk, Rugina teic tā: "Ja citas nozares var runāt par zināmu apgrozījuma un peļņas samazinājumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, mūsu gadījumā gan peļņa, gan apgrozāmie līdzekļi ir mērāmi ar mīnusa zīmi. Šobrīd mūsu uzņēmuma finanšu stāvoklis ir stabils, un mūsu klientiem nav pamata bažām par mūsu uzņēmuma dzīvotspēju. Esam to uzņēmumu sarakstā, kuri saņem dīkstāves pabalstu, un mēs patiesi novērtējam šo valsts sniegto atbalstu. Nevarējām dīkstāvē sūtīt visus darbiniekus, jo norit operatīvs darbs pie atcelto braucienu izmaiņām. Apzinātu štatu samazināšanu neveicām, taču tika pārtrauktas darba attiecības ar daļu darbinieku pēc abpusējas vienošanās. Valdības lēmums attiecībā uz dīkstāves pabalstu piešķiršanu tika izsludināts aptuveni divas nedēļas pēc robežu slēgšanas, kas bija par vēlu izejošā tūrisma nozarei, jo tās darbs tika pilnībā apstādināts."

Vaicāta, vai tiek meklētas kādas alternatīvas, piemēram, ceļotājiem piedāvāta atpūta Baltijā, Rugina uz šo alternatīvu neraugās cerīgi. "Ja godīgi, mēs neredzam reālu iespēju izdzīvot, pārtiekot no Baltijas iekšzemes tūrisma. Vidējais latvietis izvēlas doties ceļojumā uz galamērķiem, kuri spēj nodrošināt zināmu stabilitāti attiecībā uz laikapstākļiem. Mūsu vasaras ir pārāk neprognozējamas, lai kvalitatīvi varētu atpūsties pludmalē septiņas dienas pēc kārtas. Arī naktsmītnes nespēj nodrošināt servisu, pie kura ir pieraduši mūsu tūristi. Liela daļa mūsu klientu izvēlas viesnīcas, kuras spēj nodrošināt ēdināšanu 24 stundas diennaktī, ar konceptu "viss iekļauts". Izmaksas šādam pakalpojumam Baltijā, ja arī tāds tiktu ieviests, būtu nesamērīgas attiecībā pret to, kādas izmaksas par šādu pakalpojumu ir, piemēram, Turcijā. Ir utopiski cerēt, ka apjoms, kāds tika tērēts par ceļojumiem uz populārākajiem kūrortiem, tagad tiks iztērēts Baltijas reģionā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!