Covid-19 izplatības un ar to noteikto ierobežojumu dēļ šogad atcelti daudzi pasākumi. Arī Ziemassvētku laiks nav izņēmums. "Tūrisma Gids" apkopojis tos Latvijas apceļotāju iecienītos pasākums un Ziemassvētku lustes, kuras šogad ies gar degunu.

Jau novembrī "Daugavpils.lv" tika ziņots – ir pieņemts lēmums šogad neuzstādīt Latvijas apceļotāju iecienītās ārā slidotavas, kas katru gadu bija pieejamas bez maksas. Tāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu cilvēku pulcēšanos un neapdraudētu iedzīvotāju veselību, turklāt tiks ietaupīti arī budžeta finanšu līdzekļi.

Nacionālajā botāniskajā dārzā ap Ziemassvētku laiku jau divus gadus pēc kārtas tika rīkots pasākums "Sveču mežs". Tā laikā dārzs izgaismots ar tūkstošiem svecīšu liesmiņu. Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Ginta Jakštāne "Tūrisma Gidam" pastāstīja, ka diemžēl valstī noteikto ierobežojumu dēļ šajos Ziemassvētkos Nacionālajā botāniskajā dārzā nekādi pasākumi nenotiks. Dārzs, izņemot oranžēriju, gan ir atvērts apmeklētājiem.

Foto: Daugavpils.lv

Diemžēl šogad izpaliks arī Sniegavīru saiets, pastāstīja Dobeles novada tūrisma informācijas centra (TIC) pārstāve Kristīne Štosa. Radošā komanda ziņoja, ka pērn ar Sniegavīru saieta desmitgades kūku vēlējusies noslēgt Dobeles sniegavīru tematiku. "Gribējām gan pierunāt uz jaunām idejām, bet diemžēl ar šī gada neskaidro un nenoteikto situāciju saistībā ar Covid-19 uzliesmojumiem un ierobežojumiem, vecais atcelts, bet jaunais vēl nav nācis vietā. Ļoti ceram uz nākošo gadu, kad varēsim droši elpot," tā Štosa. Kā pastāstīja TIC pārstāve, lai gan pamatīgākas Ziemassvētku lustes un prieki šogad izpaliks, svētku egle un Ziemassvētku rotājumi ir atrodami pilsētā.

Foto: Dobeles TIC arhīvs

Iecienīti ir arī Sabiles karstvīna svētki, kas ik gadu piedāvāja ne tikai karstus dzērienus, bet arī karstu svētku programmu. Tradicionālajā izpratnē svētki šogad nenotiks, tomēr svētku organizētāji izdomājuši jauku alternatīvu – ikviens ir aicināts izgreznot eglīti savas mājas pagalmā, pieteikt savu dalību un 12. decembrī gaidīt, kad Karstvīna svētki atbrauks pie namdurvīm, vēstīts Sabiles pilsētas mājaslapā.

Foto: Publicitātes attēli

Arī Ziemassvētku pasākums Skaņākalna dabas parkā saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem nenotiks, pastāstīja Mazsalacas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Gluha. Tādējādi tiek pārrauta četrus gadus ilgā tradīcija ar skaistu svētku programmu, kas izpaužas muzikālos baudījumos un gaismas šovā. Pirmajos Ziemassvētkos Mazsalacā gaismosies Valtenberģu muižas apkārtne, tiltiņi, senās ozolu alejas un taciņas. Mierīga, gaismiņām piepildīta svētku pastaiga!

Foto: Vanda Gluha

Pērn pirmo reizi Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē norisinājās vēl nebijis pasākums Ziemassvētku laikā – tur tika svinēti Gaismas un rūķu pilsētas, proti, Čiekures svētki. Šogad Gaismas svētki Čiekurē netiek plānoti kā pasākums, lai izvairītos no apmeklētāju pulcināšanas, taču parka takas atvērtas apmeklētājiem visu ziemas sezonu, pastāstīja LVM dabas parka Tērvetē TIC pārstāvji. Rūķu pilsēta Čiekure jau tagad tērpjas svētku rotā. Tiks izrotāta eglīte, kā arī ir atvērts Rūķu pasts, kas darbosies līdz 17. decembrim. Ikvienam sirsnīgākās vēstules autoram atbilde, ja norādīta adrese un adresāts, no rūķiem garantēta, pastāstīja TIC pārstāvji.
Foto: DELFI

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvji "Tūrisma Gidam" atklāja, ka, izvērtējot šī gada epidemioloģisko situāciju, valstī noteiktos drošības pasākumus un ierobežojumus, kā arī resursus, kas kopumā nenodrošināja vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" pilnvērtīgu realizēšanu, tika nolemts festivālu šogad nerīkot. Taču ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt festivāla 10 gadu laikā tapušo objektu digitālo versiju, kas no 21. decembra būs apskatāma festivāla mājaslapā. Pavasarī izsludinātā festivāla konkursa rezultātā ir papildinājies vides objektu projektu krājums, kuru realizēšana šobrīd atlikta uz vēlāku laiku. Tomēr, lai nodrošinātu daudzveidīgu pilsētvides noformējuma projektu īstenošanu Rīgas pilsētas apkaimēs Ziemassvētku un Jaungada laikā, kā arī veicinātu apkaimju parku un skvēru izgaismošanu svētku laikā, tika izsludināts svētku noformējuma līdzfinansēšanas konkurss. Konkursā iesniegtie un izvērtētie projekti, līdztekus jau pilsētā esošajam svētku noformējumam, ļaus izgaismot vairākas Rīgas apkaimes – Anniņmuižas parku, Dzegužkalnu, Ēbelmuižas parku, Sarkandaugavas kalna parku, aleju Biķernieku mežā un Pļavnieku Bērzu birzi. Sagaidot Ziemassvētkus, svētku noskaņa būs jūtama iedzīvotāju iecienītākajās pastaigu vietās gan centrā, gan pilsētas apkaimēs, radot gaišas, siltas un mājīgas sajūtas ielās, parkos un skvēros. Vides objektu, dekoru un instalāciju eksponēšana tiks veikta Esplanādē, Neatkarības laukumā, pie Rīgas Kongresu nama, Uzvaras parkā, Viesturdārzā, Buļļu ielas aplī, Maskavas dārzā, Vecrīgā, Brīvības ielā un iebraucot Rīgā –Lielirbes ielā, Brīvības gatvē, Ulmaņa gatvē. Arī Vērmanes dārzā būs uzstādīti vides objekti un instalācijas, ko veidojuši SIA "KOB ART" un Aktsiaselts Adam Bd filiāle "Adam Decolight Latvia".

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!