Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par spīti tam, ka Romā jau kopš 2018. gada ir spēkā likums, kas aizliedz dzeršanu un peldēšanos pilsētas strūklakās, viena tūriste tomēr centās savu ūdens pudeli papildināt slavenajā Trevi strūklakā. Tas kļuva par kārtējo incidentu veselā starpgadījumu virknē, kurā tūristi neadekvāti izturējušies pret Itālijas kultūras un arhitektūras pieminekļiem, vēsta "The Washington Post".

Video ar tūristi, kura centās savu ūdens pudeli papildināt Trevi strūklakā, strauji izplatījās sociālajos medijos, izpelnoties gan sašutumu, gan izpratni. Savukārt vietējie Romā kļūst arvien neapmierinātāki ar neadekvātu tūristu uzvedību.


Kaut arī šovasar Romu bija pārņēmis vēl nepieredzēts karstuma vilnis, tomēr jāņem vērā, ka senajā pilsētā ir aptuveni 2500 publiski pieejami ūdens uzpildes krāni, no kuriem jebkurā diennakts stundā var papildināt dzeramā ūdens krājumus, tāpēc augstā gaisa temperatūra nemaz neattaisno sievietes rīcību.

Ūdens ir gana, atšķiras tikai tradīcijas


Karstums Eiropas dienvidos šovasar sagādāja lielu postu vietējiem iedzīvotājiem un radīja diskomfortu daudziem tūristiem. Savvaļas ugunsgrēki, smagas veselības problēmas un nemitīgas slāpes kļuva par izplatītākajām problēmām, ar ko šovasar nācās saskarties dienvidniekiem.

Arī tūristi nemitīgi sūdzējās par nepanesamu karstumu un ūdens trūkumu lielākajās pilsētās. Jo īpaši par ūdens trūkumu sūdzējās tūristi no ASV, kas raduši pie bezmaksas ūdens kafejnīcās un restorānos. Savukārt Eiropā, kā zināms, nav tradīcijas pasniegt bezmaksas ūdeni, izņemot dažās valstīs, kas dažiem amerikāņu tūristiem lika pat domāt, ka eiropiešiem mazāk slāpst.

Tomēr patiesībā Eiropā ūdens patēriņa kultūrai ir pat dažas priekšrocības salīdzinājumā ar amerikāņiem. Teju visās pilsētās ir brīvpieejas ūdens krāni, kuros var papildināt līdzi paņemto pudeli. Piemēram, Romā ir aptuveni 2500 ūdens krāni, kuros jebkurā diennakts stundā var iegūt dzeramo ūdeni. Tāpat izveidota interaktīvā karte "Waidy" lietotnē, kas palīdz atrast tuvāk esošos ūdens krānus.

Tikmēr Spānijā ir noteikts ar likumu, ka restorāniem jānodrošina bezmaksas ūdens, ja to pieprasa klients.

Pēc incidenta ar tūristi, kas kāpa Trevi strūklakā, lai papildinātu ūdens pudeli, ceļotāji tika aicināti labāk palūgt ūdeni kafejnīcās vai jautāt vietējiem, kur ir tuvākais brīvpieejas ūdens krāns, nevis kāpt senajās strūklakās.

Gadījums ar strūklakā kāpjošu sievieti nebūt nav vienīgais nepatīkamais gadījums šovasar, kas saistīts ar nepieklājīgu tūristu uzvedību. Piemēram, nesen Itālijas ziemeļos tika sabojāta 200 tūkstošus vērta skulptūra, bet jūlijā viens tūrists iegreba savas draudzenes vārdu Kolizeja sienās. Šāda tūristu nevērība un necieņa vairo vietējo iedzīvotāju sašutumu un spiež vietvarām domāt par tūrisma ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!