Foto: Shutterstock

Butāna, kas tiek dēvēta par Himalaju karalisti, uz pusi samazinās dienas tūristu nodokli, cerībā, ka tādā veidā veicinās tūrisma nozares uzplaukšanu, kura joprojām nespēj atkopties pēc Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu atcelšanas, vēsta "CNN Travel".

Pagājušā gada septembrī dienas maksa vienam tūristam no 65 ASV dolāriem (apmēram 60 eiro) tika paaugstināta uz 200 dolāriem (apmēram 185 eiro) par vienu nakti. Tas tika ieviests pēc tam, kad Butānā atcēla pandēmijas laikā noteiktos ierobežojumus, un valsts plānoja šo naudu novirzīt "ceļotāju radītā oglekļa kompensēšanai".

Jaunā likme ar 100 dolāriem (apmēram 92 eiro) stāsies spēkā no septembra un būs spēkā četrus gadus, teikts valdības ziņojumā. Tajā norādīts, ka tūrisma nozarei ir svarīga loma nodarbinātības un vispārējās ekonomikas veicināšanā.

Gadsimtiem ilgi tūristiem izolētās Butānas robežas apmeklētājiem tika atvērtas vien 1974. gadā, kad tajā ieradās 300 ceļotāju. 2019. gadā skaits pieaudzis jau līdz 315 600, kas ir par 15,1 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina oficiālie dati.

Butāna vienmēr bijusi piesardzīga pret masu tūrisma ietekmi, un tā aizliedz kāpšanu kalnos, lai saglabātu valsts virsotņu svētumu. Augstā tūrisma nodeva arī ierobežo apmeklētāju skaitu, kas brauc uz šo vietu. Tomēr Butāna cer palielināt tūrisma ieguldījumu tās ekonomikā no 5 procentiem uz 20 procentiem, raksta "CNN Travel".

Tūrisma departamenta ģenerāldirektors sacīja, ka nodevas samazināšana varētu palielināt ieceļotāju skaitu no septembra līdz decembrim. Šis periods ir tūristu sezona Butānā, un šajos mēnešos notiek daudz reliģiski un kultūras pasākumi.

Tūrisma departamenta ģenerāldirektors norādījis, ka Butānu kopš janvāra apmeklējuši vairāk nekā 56 tūkstoši tūristu, bet aptuveni 42 tūkstoši no tiem ir Indijas pilsoņi, kuriem jāmaksā tikai 1200 Indijas rūpiju (14,5 dolāri jeb aptuveni 13 eiro) dienā.

Apmēram 50 tūkstoši butāniešu strādā tūrisma nozarē, kas trīs gadus pirms pandēmijas valstij ienesa apmēram 84 miljonus dolāru (apmēram 77 eiro) gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!