Foto: Shutterstock

Islandes apmeklējums drīzumā maksās nedaudz vairāk, taču palielinātie izdevumi tiks novirzīti labam mērķim. Ainaviskajā un dabas brīnumiem bagātajā valstī plānots ieviest jaunu nodokli tūristiem, kas atbalstīs klimata un ilgtspējības mērķus, raksta "Travelandleisure.com".

Pēdējā desmitgadē tūristu skaits Islandē ir ļoti pieaudzis un tas, savukārt, nozīmē arī ietekmi uz klimatu, Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira sacīja intervijā "Bloomberg". Kopš Covid-19 ierobežojumu atcelšanas, tūristu skaita pieaugums ir izteikti straujš – 2022. gadā valsti apmeklēja vairāk nekā 8,5 miljoni ceļotāju.

Pagaidām informācija par precīzu summu, kas būs jāmaksā ieceļotājiem, nav noteikta, taču Jakobsdotira norādīja, ka tarifs "nebūs augsts", un tas tiks ieviests kā pilsētas nodoklis cilvēkiem, kas atbraukuši brīvdienas pavadīt Islandē.

Jakobsdotira arī sacīja, ka viņas vadītā administrācija ir cieši sadarbojusies ar tūrisma nozares uzņēmumiem visā valstī, lai veiktu videi ilgtspējīgas izmaiņas, piemēram, ir uzņēmumi, kas piekrituši pāriet uz elektroautomobiļiem.

Foto: Shutterstock

Daudzās pilsētās pasaulē jau ieviesti tūrisma nodokļi, lai palielinātu investīcijas un ieguldījumu vietējās kopienās, un nu aizvien lielāku popularitāti gūst arī centieni atbalstīt ilgstpējības nozari. Piemēram, Bali no nākamā gada ieviesīs jaunu tūrisma nodokli 10 ASV dolāru apmērā, lai palīdzētu vides aizsardzības jomā.

Tūrisma nozarē globāli tiek veikti vairāki pasākumi, lai ceļošanas industrijai palīdzētu kļūt ilgstpējīgākai un videi draudzīgākai. Piemēram, septembra vidū Ņujorkas un Ņūdžersijas ostas pārvalde nāca klajā ar plānu un ceļvedi neto oglekļa emisiju samazināšanai līdz 2050. gadam, un aviokompānija "United Airlines" paziņojusi par mērķi līdz 2050. gadam par simts procentiem samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!