Tiek prognozēts, ka klimata pārmaiņu dēļ līdz 2040. gadam mainīsies ceļošanas paradumi un tūrisma nozare, iespējams, vairs nebūs tāda, kādu mēs to zinām šobrīd, raksta "The Independent".

Šādas prognozes izskanējušas ziņojumā "Ilgstpējīga nākotne ceļojumiem", ko izstrādājusi sertificēta ceļojumu kompānija "Intrepid", sadarbībā ar prognozēšanas aģentūru "The Future Laboratory".

Ziņojumā norādīts, ja situācija saglabāsies kā līdz šim, tad populāri tūristu galamērķi, kas atrodas zemu, piemēram, Maldīvija un Džakarta, līdz 2050. gadam pilnībā iegrims. Ceļojumi var beigties arī uz Lapzemi, jo sniega sega kļūst aizvien plānāka, būtiski saīsināsies arī slēpošanas sezona. Atpūtnieki tradicionālos vasaras galamērķus, piemēram, Grieķiju un Maļorku iemainīs pret Beļģiju, Slovēniju un Poliju, jo gaisa temperatūra turpinās pieaug un cilvēki nu dzīsies pēc ēnas, ne svelmes.

Ziņojumā tuvākā nākotne ceļojumu industrijā tiek iezīmēta drūmos toņos – populāras kļūs virtuālās brīvdienas un oglekļa emisiju kvotas ierobežos pārvietošanos. "The Future Laboratory" pārstāvis Martins Reimonds sacīja, ka "tūrisma un ceļojumu nozarē iestājas jauns laikmets", un izsaka minējumu, ka viesnīcas būs pirmās, kuras to izjutīs.

Lai situācija mainīto uz labo pusi un brīvdienām ārzemēs būtu nākotne, izvirzīti pieci galvenie virzieni:

  1. Līdz 2040. gadam valdībām jāievieš noteikumi, lai nodrošinātu, ka lielākā daļa tūristu iztērētās naudas paliek vietējā ekonomikā, teikts ziņojumā. "Tas pavērs ceļu taisnīgākām un abpusēji izdevīgākām attiecībām starp ceļotājiem un viņu apmeklētajām kopienām, paaugstinot iedzīvotāju dzīves kvalitāti."
  2. "Ilgtspējīga nākotne ceļojumiem" veiktā analīze paredz, ka, pateicoties mākslīgajam intelektam, oglekļa izsekošana kļūs vēl individualizētāka. Ceļotāji reģistrēs emisijas un reāllaikā izsekos rādītājus, lai samazinātu savu nospiedumu un sasniegtu individuālos oglekļa emisijas mērķus.
  3. Jaunas paaudzes "pop-up" naktsmītņu iespējas, kas apvieno ilgtspējību un vietējās izcelsmes materiālus, lai nodrošinātu minimālu nospiedumu, ir nākotne, kad runa ir par to, kur mēs paliksim atvaļinājumā.
  4. Ceļošana ar vilcienu būs neatņemama sastāvdaļa, un līdz 2040. gadam ceļotājiem būs iespēja izvēlēties starp ātrgaitas un lēnākiem vilcieniem, atkarībā no viņu vēlmēm. Tiek prognozēts, ka vilcienos būs aizvien komfortablākas guļamvietas, lai palīdzētu samazināt cilvēku atkarību no gaisa satiksmes.
  5. Nākotnē cilvēki rezervēs brīvdienas, pamatojoties uz cilvēku pieredzi, nevis viesnīcu vai galamērķi, jo ceļošana kļūs par veidu, kā veidot cilvēciskas saiknes.


Klimata pārmaiņu ietekme pārāk ilgi tiek uzskatīta par kaut ko tādu, kas mūs skars tikai tālā nākotnē, lai gan tas notiek jau tagad, norāda "Intrepid" pārstāvis Darels Veids. "Tūrismam jāattīstās un jākļūst atjaunojošam, jo pašreizējais modelis nav ilgtspējīgs."

"Ir atlicis ierobežots laiks, un nepieciešama tūlītēja kolektīva rīcība un inovācijas, lai kopīgiem spēkiem dekarbonizētu ceļošanu un sasniegtu milzīgo ilgtspējīgas attīstības potenciālu mūsu nozarē," Veidu citē "The Independent".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!