Foto: Kristīne Lamberte

Drūmajā pandēmijas aizsegā, izciešot mājsēdi, Aivis Pīlēģis neviļus attapās ar aptuveni 300 telpaugiem sev apkārt. Tie bija viņa urbānie džungļi, un tajos viņš jutās labi. Taču arī vaļasprieks var radīt riebumu, ja kļūst pārāk nospiedošs. No neprātīgas aizrautības viņš nonāca līdz brīdim, kad savās mājās atstāja vien 30 augus. Taču tas nebūt nenozīmē, ka mīlestība pret dabu ir apdzisusi.

Brīvprātīgi piespiedu kārtā Aivis ar dārzu un augiem bijis saistīts jau kopš bērnības. Un viņš atzīst – tolaik uz dārzu skatījies drīzāk caur naidu. "Nekāda mīlestība tā nebija. Bija jādodas pie vecmāmiņas, visa vasara jāpavada dārzā – ravējot. Tas bija briesmīgi," Aivis atceras. Taču vēlāk pamanījis, ka patiesībā kārtējai dārza sezonai mājās gatavojas pats un labprātīgi. "Es ļoti aizrāvos ar dārzeņiem: pipariem, tomātiem. Tad pamanīju, ka man palodzes ir aizkrautas pilnas ar stādiem un mamma jau vairs neko diži nedara, bet paļaujas uz mani, ka būs tik un tik tomātu, tik un tik piparu."

Vēlāk gan nekādu īpašu uzmanību viņš augiem vairs nepievērsa, vien kopa dažus no omītes mantotos augus. Līdz sākās kovida laiks un augu mājās sāka parādīties arvien vairāk. "Bija mājsēde, nebija, ko darīt, un vienā brīdī attapos, ka mājās ir apmēram 300 dažādi augi. Tad vienu dienu veicu īpašu rituālu – lai katru augu apraudzītu, sāku savu gājienu no vienas istabas un tā cauri visai mājai." Rituāls gan bijis diezgan saspringts, jo, lai patiešām apraudzītu visus 300 augus, pagājusi teju visa diena. "Vienubrīd sapratu, ka tas patiesībā ir apgrūtinoši un nogurdinoši un nesniedz man to vaļasprieka sajūtu, bet gan drīzāk galvā šaudās domas, ka vēl palicis tas un tas," skaidro Aivis.

Visus augus viņš pamanījās ietilpināt trīsistabu dzīvoklī. "Guļamistaba bija tik pilna, ka bija jālavierē starp podiņiem, lai iegultos gultā. Tika veidoti papildu plaukti, kuri bija pie sienām un virs gultas, draugs palīdzēja pagarināt palodzi," viņš atceras. Dzīvoklī tika radīta īsta urbāno džungļu sajūta, un viesiem tas paticis, jo katrs augs piesaistīja acu skatienu – vai nu ar lapu krāsojumu, vai ziediem, ar kaut ko katrs izcēlās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!