Foto: PantherMedia/Scanpix
Protams, vīrieši sastaptās sievietes nevērtē, balstoties vien uz viņu matu krāsu, tomēr pētnieki ir atklājuši vīriešu izplatītāko reakciju uz blondas, brūnas, kā arī rudas matu krāsas īpašniecēm, kas balstās ne tikai individuālās gaumes, bet arī kultūras un sabiedriskās domas radītos priekšnoteikumos, informē izdevums "Marie Claire".

Turpinājumā aptaujāto vīriešu viedokļi par īpašībām, kas piemīt blondīnēm, brunetēm, kā arī rudmatēm.

Blondīnes

Šī matu krāsa arī mūsdienu vīriešiem nereti saistās ar leģendāro seksa simbolu Merilinu Monro, raksturojot blondu matu īpašnieces kā koķetas un vieglprātīgas būtnes. Tāpat Merilinas Monro dzīvesstāsts un seksapīls ir viens no iemesliem, kāpēc vīrieši labprāt pievērš uzmanību gaišmatēm, neapzināti viņas pielīdzinot leģendārajai aktrisei.

Nereti vīrieši blondīnes raksturo arī kā jautras un dzīvespriecīgas personas, kuras atdzīvina ikvienu kompāniju vai telpu, kurā ienāk. Šis raksturojums radies vizuālā iespaida rezultātā, jo blondi mati atstaro gaismu un ir pamanāmi, tādējādi radot iespaidu, ka to īpašnieces ir draudzīgas, laimīgas un pieejamas būtnes, kā arī nav tik biedējošas kā brunetes.

Vērtējot bieži vien dzirdēto uzskatu, ka blondīnes nereti neizceļas ar pārāk augstu inteliģenci, pētījumā aptaujātie vīrieši gan izteikušies skeptiski, uzsverot, ka matu krāsa nekādā ziņā nav saistāma ar individuālā cilvēka gudrību.

Tiesa, nereti uzsvērta tāda īpašība kā nenopietnība, kas vispārējā intelekta ziņā blondīnes reizēm liek vērtēt nedaudz zemāk par brunetēm un rudmatēm, kā arī vairums vīriešu tieši gaišmates saista ar kārdinošām un pat stereotipizēti pievilcīgām ķermeņa formām.

Brunetes

Brunetes visbiežāk vērtētas kā noslēpumainas, domīgas un nedaudz bīstamas sievietes, kuras skaidri zina, ko vēlas, tomēr savus nodomus tur slepenībā.

Tāpat vīrieši tumšu matu īpašnieces raksturo kā mežonīgas, vētrainas un spēcīgas personības, uzsverot arī tumšo matu kolerāciju ar ļauno tēlu atveidošanu, kas parasti izmantota kino filmās, kā arī literatūrā un dažādos mākslas darbos, kur brunetes atveidotas kā pretstats gaišajam tēlam - blondīnēm.

Salīdzinot tumšmates ar gaišmatēm, vīrieši arī pauduši uzskatu, ka brunetes saistās ar nakti un ziemu, kamēr blondīnes - ar dienu un vasaru.

Rudmates

Atklājot savas pirmās sajūtas pret rudas matu krāsas īpašniecēm, vīrieši, kā izrādās, bieži vien paļaujas uz diviem, krasi pretējiem, stereotipiem. Pirmais no tiem rudmates saista ar viduslaikiem un vieglas uzvedības sievietēm, savukārt otrais šīs matu krāsas īpašnieces raksturo kā skaistas, pašpārliecinātas un nosvērtas sievietes, kuras izceļas ar inteliģenci un labu gaumi.

Tāpat rudmates bieži vien raksturotas kā ugunīgas un temperamentīgas, ar spēju pastāvēt par sevi, kā arī paust pretēju viedokli. Šai ziņā viņas nereti pielīdzinātas brunetēm, raksturojot tās kā biedējošas, tomēr nedaudz citādā veidā - visbiežāk, ar nekaunīgu pašapziņu.

Raksturojot rudu matu īpašnieču lielāko pievilcības aspektu aptaujātie vīrieši visbiežāk nosaukuši krāsu kontrastus rudmates izskatā - piemēram, zaļas acis kombinācijā ar ugunīgi sarkaniem matiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!