Foto: PantherMedia/Scanpix
Valda pieņēmums, ka nesaskaņas ar laulātā drauga vecākiem, finansiālas problēmas, kā arī viedokļu dažādība bērnu audzināšanas jautājumos ir biežākie partnerattiecību nesaskaņu cēloņi. Tomēr, kā liecina pētījumi, laulību apdraud arī šķietami nekaitīgas un ikdienišķas parādības, ko apkopojis arī portāls "Woman's Day".

Smaidiņi un sirsniņas neder


Foto: PantherMedia/Scanpix
Īsziņas, e-pasti un Facebook vēstules ir ātrāks informācijas apmaiņas veids nekā saruna aci pret aci, tomēr, kā atklājuši Oksfordas Universitātes pētnieki, cilvēki, kuri biežāk sazinās elektroniski, ir mazāk apmierināti ar savām attiecībām.

Tā iemesls ir teholoģiju laupītās emocijas, ko iespējams sajust personiskas sarunas laikā. „Jo vairāk cilvēks atklāj otram savas sajūtas, jo vairāk viņa klātbūtnes pietrūks partnerim, attiecību dalībniekiem esot šķirtiem vienam no otra," brīdina eksperti, aicinot atlicināt laiku emocionālām un intīmām sarunām.

Jo mazāk miega, jo skaļāki strīdi


Foto: PantherMedia/Scanpix
Dziļš un ilgs miegs ir ne tikai būtiskākais labas veselības priekšnoteikums, bet, izrādās, ietekmē arī laulības dzīves kvalitāti. Bērklijas Universitātes veiktā pētījuma dati liecina, ka pāri iesaistās krietni nopietnākos strīdos tad, ja nav izgulējušies.

Miega trūkuma rezultātā pavājinās koncentrēšanās spējas, cilvēkam kļūstot nervozākam, tādējādi diskusijas par slideniem tematiem ātri vien var pārtapt neauglīgos, tomēr nopietnos strīdos.

Šai sakarā ieteicams nopietnu tematu pārrunāšanu atlikt uz laiku, kad ar partneri jūtaties izgulējušies un gana atpūtušies, iesaka speciālisti.

Nestrīdaties vispār? Pamatots iemesls bažām


Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas, ka jūsu attiecībās nav strīdu, nenozīmē, ka starp tevi un partneri valda teicama saskaņa. Ja attiecībās nav viedokļu dažādības un iemeslu nelielām diskusijām, to dalībnieki, visticamāk, nav viens pret otru pietiekoši atklāti, spriež attiecību speciālisti.

Mičiganas Universitātes pētnieki arī atklājuši, ka strīdēšanās ir laba veselībai, jo izvairīšanās no konfliktiem rada stresa hormona paaugstināšanos, izraisot nevajadzīgu spriedzi.

Eksperti iesaka nepatīkamos tematus pārrunāt, vispirms minot labās lietas un īpašības, kas tev savā partnerī patīk.

Kad šķiras tuvs draugs…


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumi liecina, ka laulību šķiršana izplatās draugu un paziņu, sociālo kopienu un pat darbabiedru lokā. Tiesa, tā iemesls ir nevis citu attiecībās notiekošais, bet tas, kā to uztver tu. Piemēram, uzzinot, ka tavas labākās draudzenes vīrs krāpis savu sievu, visticamāk, uz brīdi aizdomāsies par sava vīra iespējamiem sānsoļiem.

Lai izvairītos no pārliekas ietekmēšanās no apkārtējiem, attiecību eksperti mudina uz savu laulību raudzīties no malas, neļaujot draugu un paziņo lokam ietekmēt attieksmi pret savu partneri. Galu galā, savu mīļoto cilvēku vislabāk pazīstam mēs paši.

Kad "piedod" ir par daudz un reizē nepietiek...


Foto: PantherMedia/Scanpix

Atvainošanās pēc strīdiem ir samērā drosmīgs solis, liecinot par piekāpšanos un vēlmi pēc samierināšanās. Tomēr vairums cilvēku savu partneru lūgumus pēc piedošanas neilgi pēc strīda uztver negatīvi, jo vēlas, lai viņi iesaistītos kompromisu rašanā, nevis tikai nožēlotu savu rīcību.

Lai izvairītos no šāda veida konfliktu atkārtošanās, speciālisti mudina runāt par savām vēlmēm un vajadzībām, ieklausoties arī partnera nepieciešamībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!