Nav noslēpums, ka pēdējā desmitgadē cilvēku savstarpējās attiecības ir ievērojami mainījušās. Mūsu ikdienā arvien lielāku lomu ieņemot tehnoloģijām un to pastarpinātajai komunikācijai, reālā saskarsme ar līdzcilvēkiem mazinās, savukārt prasme atklāt savas jūtas un domas aci pret aci – zūd.

Tā rezultātā ir cietusi arī cilvēku intīmā dzīve. Statistikas dati liecina, ka arvien vairāk pāru vēršas pie attiecību konsultantiem un seksopatologiem, lai risinātu jau samilzušas attiecību problēmas, kā arī kompleksus intīmajā dzīvē, kuru cēlonis patiesībā ir dvēseliskas tuvības trūkums.

Šo tēmu aplūkojis arī izdevums "TIME", intervējot 100 gadus veco seksa terapeiti Šērliju Zusmenu un noskaidrojot, kā ir mainījusies cilvēku seksualitāte, partnerattiecības un intīmā dzīve, salīdzinot ar 50 gadu senu pagātni.

"Mūsdienu cilvēka dzīvē ir krietni mazāk fiziskas saiknes ar apkārtējiem, mazāk pieskārienu, sarunu un lūkošanās vienam otrā. Nu pāri vairs nezina, kāda bauda ir vienkārši vērot sava mīļotā cilvēka kustības, sejas izteiksmi un žestus.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados intimitātes bija krietni vairāk. Tagad tās vietu ir ieņēmusi trula seksualitāte tās prastākajā – fiziskajā līmenī," intervijā atklāj terapeite.

"Tomēr vislielākā problēma, manuprāt, ir kaisles un vēlmes trūkums patiesi veltīt sevi otram. Jā, mēs mīlam savus tuviniekus, tomēr pēc darba dienas spējam vien iegāzties dīvānā, nevis aprunāties ar otru, nepārmijot vien standarta frāzes.

Cilvēkiem ir jāsakārto savas prioritātes, jāizlemj, kas viņu dzīvē ir svarīgākais, lai justos labi paši un iepriecinātu arī savu mīļoto.

Un ir jāvēlas to darīt, nevis jārīkojas pienākuma jūtu vadītiem,"spriež Zusmena.

Interviju tās pilnā apjomā iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!