Foto: PantherMedia/Scanpix
Vecā patiesība, ka katrās attiecībās ir savi kāpumi un kritumi, nav mierinājums brīžos, kad pati esi nonākusi krīzes situācijā. Vissvarīgāk ir "nestrebt karstu" un, pirms radikālu soļu speršanas, aizskaitīt vismaz līdz desmit, paturot prātā, ka "viena pagale nedeg": lai sastrīdētos, ir vajadzīgi divi cilvēki, un, lai izlīgtu, arī vajadzīgi divi. Citiem vārdiem sakot, tas ir savstarpējās saziņas jautājums un "kluso telefonu" spēlēšana nebūs risinājums.

Ja attiecības ir sākušas pasliktināties, bieži vien labākais veids, kā tās uzlabot, ir par visu atklāti izrunāties. Tas var būt grūti, jo kā viena, tā otra puse, baidoties, ka attiecības var izjukt pavisam, neuzdrīkstas skaļi pateikt visu, ko domā. Tomēr atklātā sarunā – turklāt tādā, kurā viena puse necenšas otru vainot, var apspriest daudzus sasāpējušus jautājumus, lai "salāpītu" ieplaisājušās attiecības. Ir pāri, kam šo uzdevumu ir vieglāk veikt sarakstoties, piemēram, ar e-pasta starpniecību.

Dažreiz attiecības tomēr ir neglābjami sabojātas un mīlestība gluži vienkārši izplēnējusi. Tomēr, ja nevis tu, bet otrs cilvēks ir šķiršanās iniciators, ir gluži dabiski justies pamestai un nodotai. Lai būtu psiholoģiski vieglāk tikt galā ar izjukušām attiecībām, iepazīsties ar vērtīgiem padomiem, ko savā bestsellerā "Dzīves plāns", sniedz vairāku populāru praktiskās psiholoģijas grāmatu autors Roberts Eštons.

Izrunā visu

Ja jūsu starpā vēl palicis kaut kas neizrunāts, būs vieglāk, ja to otram darīsi zināmu. Tomēr, kad šī tēma ir izsmelta, liec otru cilvēku mierā, ļaujot viņam iet savu ceļu! Arī viņam, tāpat kā tev, turpmāk jādzīvo pašam sava dzīve.

Centies saprast, kāpēc tā noticis

Ja sapratīsi, kāpēc tā noticis, tev būs vieglāk to psiholoģiski pieņemt.

Nevaino sevi

Kas noticis, noticis - izlietu ūdeni nevar sasmelt. Domā par savu nākotni, nevis pagātni.

Ej cilvēkos

Netupi mājās un neskumsti. Tev taču ir arī citi draugi, vai ne? Pavadi laiku viņu sabiedrībā, tomēr necenties viņus apgrūtināt ar savām problēmām

Izturies lietišķi

Centies nejaukt emocijas ar praktiskiem jautājumiem. Lai manta, kas reiz bijusi kopīga, nekļūst par atriebes ieroci.

Saglabā ierasto dzīvesveidu

Ja katru trešdienas vakaru ar savu otro pusīti spēlējāt galda spēles, tad trešdienu pēcpusdienas tavā plānotājā tagad būs brīvas. Tas gan nenozīmē, ka no skumjām tev tās jāpasludina par mājās sēdēšanas dienām. Ej izklaidēties, bet nezaudējot mēra izjūtu!

Atstāj izjukušās attiecības pagātnē un dzīvo tālāk

Dažreiz nākas samierināties ar nenovēršamo. Jo ātrāk sapratīsi, ka attiecības ir beigušās, jo ātrāk spēsi šo tukšumu savā dzīvē aizpildīt ar citam jaukām, vai pat vēl jaukākām lietām.

Pārdomu brīdis

Dažreiz ir vērts uz pāris dienām kaut kur aizbraukt, lai pārdomātu bijušās attiecības un to bēdīgo galu. Varbūt tas ļaus izdarīt vērtīgus secinājumus, kas nākotnē lieti noderēs?

Atcerieties labo

Sastādi sarakstu – uzraksti visu labo, kas jums ir bijis kopdzīvē, un to, kas nekad nenotiktu, ja jūs nebūtu satikušies. Priecājieties, ka tev ir bijusi iespēja piedzīvot šos jaukos brīžus.

Tu neesi vienīgā

Pasaulē ir ļoti maz cilvēku, kuri kādreiz nebūtu piedzīvojuši attiecību izjukšanu. Gandrīz visi zina, kā tas ir. Tuvinieki un draugi, kuriem noteikti dzīvē ir gadījies kas līdzīgs, sapratīs, ja vēlēsies pavadīt vakaru "paraudot uz pleca".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!