Runā, ka internetā iespējams atrast atbildes uz jebkuru sasāpējušos jautājumu. Un tā brīžiem ir vieta, kur cilvēki labprāt, paslēpjoties šķietamas anonimitātes ēnā, pat svešiniekiem uzdod nopietnus jautājumus, kurus, iespējams, paust skaļi ir neērti. Lai nebūtu jāuzklausa interneta dzīlēs sastopamie dzīves "eksperti", piedāvājam atbildes uz dažiem būtiskiem jautājumiem par attiecībām.

Vai bērni "sabojā" laulību?

Iespējams, šāds jautājums ienāk prātā daudziem jaunajiem vai topošajiem vecākiem, bet tikai retais spēj kaut ko tādu pajautāt skaļi. Kā apspriež "Yahoo" diskusijas dalībnieki, protams, bērns ietekmē romantiskās attiecības, jo kaut fiziski atliek daudz mazāk laika attiecību stiprināšanai, tomēr, ja abi vēlēsies pie attiecībām strādāt, laiks atradīsies.

Bieži vien šādas situācijas rodas tādēļ, ka sākotnēji mātei ar bērni ir ļoti cieša saikne, bet tēvs jūtas nošķirts. Savā pieredzē ir dalījies arī mūziķis Atis Auzāns: "Patiesībā ļoti daudzas ģimenes tieši tajā brīdī sāk arī izirt". Galvenais iemesls šādam scenārijam varētu būt zināšanu trūkums, ka šāda situācija vispār var izveidoties, tāpēc lielisks veids, kā izvairīties no nesaskaņām, ir doties uz sagatavošanās kursiem gaidību laikā.

Kā šādās situācijās rīkoties, lasi šeit.

Vai tu domā, ka partneris mani krāpj?

Foto: Shutterstock

Interneta dzīles tiešām slēpj neskaitāmi daudz lietu, tomēr, ja nav uzskatāmu fotogrāfiju vai liecību, atbildēt uz mūžseno jautājumu par krāpšanu, varētu būt grūti. Konkrētajam diskusijas aizsācējam radušās bažas par sievas uzticību, jo viņa izvēlējusies dzīvot finansiāli neatkarīgi, lūdz neaiztikt mobilo telefonu un 10 minūšu ceļu no darba līdz mājām mēro 40 minūtēs. Lai gan vīrietim nav nekādu fizisku pierādījumu par sievas neuzticību, viņš ir visai aizdomīgs. Protams, uz bažīgā vīra jautājumu metušies atbildēt daudzi eksperti.

Par šo tēmu savulaik viedoklī ar "Viņa" lasītājām dalījies psihologs Andris Veselovskis. "Bieži tiek uzskatīts, ka tieši slikts sekss vai laulātā neuzticība ir cēlonis tam, ka ģimene izirst. Taču slikts sekss vai dzīvesbiedra neuzticība nerodas paši no sevis – tās ir sekas, tās ir pazīmes tam, ka attiecībās kaut kas nav kārtībā. Tātad tieši sliktas attiecības noved pie tā, ka nav laba seksa vai ka dzīvesbiedri kļūst neuzticīgi viens otram. Ja attiecības ir labas, tad labas ir arī dzimumattiecības, un partneriem nav vajadzīgs kāds trešais no malas. Problēmas sakne ir tajā apstāklī, ka daudzi cilvēki neprot veidot ilgstošas un stabilas attiecības."

Pazīmes, kas liecina – vīrs tevi krāpj, vari aplūkot šeit.

Kā novērst partnera sānsoļus?

Foto: Shutterstock

Tiesa, arī tad, ja ir konstatēti sānsoļi, ne visi laulātie vēlas mest plinti krūmos, bet patiesi vēlas cīnīties par otra uzmanību un mīlestību.

Seksoloģe Rita Lasmane paudusi viedokli, ka daba ir interesanti iekārtojusi visu. "Tiklīdz sieviete apjauš, ka viņas mednieks varētu sameklēt kādu citu, kurai nest medījumu, viņai strauji ceļas seksualitāte. Tā tas ir no dabas paredzēts! Ja ieklausās dabas balsī, tad seksualitāte kāpj. Recepte vienkārša – nu, nokausē savā gultā to savu vīrieti, lai viņš vairs neko nevar izdarīt sāncenses gultā." Šī stratēģija darbojas tāpēc, ka jau pašos pamatos šāda situācija ir radusies tādēļ, ka viņam palicis garlaicīgi savās attiecībās, un viņš vienkārši iet meklēt adrenalīnu.

"Bet mēs tā visi darām! Mums visiem kaut kādos brīžos paliek garlaicīgi attiecībās un mēs meklējam adrenalīnu. Mēs – sievietes – šo adrenalīnu parasti atrodam kašķējoties ar savu vīrieti, piesienoties, ka viņš neatbilst mūsu prasībām un vajadzībām, bet viņš savukārt to adrenalīnu sameklē svešā gultā," tā Rita Lasmane.

Kāda jēga precēties?

Foto: Shutterstock

Arī jautājums par laulību jēgu ir licis aizdomāties daudziem. Neraugoties vien uz praktisko un juridisko pusi, liela loma šajā savienībā, kā apspriež arī diskusijas dalībnieki, ir tieši arī emocionālajai saitei.

Interesantā viedoklī reiz sarunu šovā "Starp mums runājot" dalījās bijusī TV dīva un personības izaugsmes trenere Anna Krimele, kurai savulaik ļoti bijušas bailes no precībām. Kas licis viņai mainīt savu nostāju? Viņa aizgājusi uz Solvitas Vekteres lekciju īsi pēc tam, kad bija apprecējusies. "Beigās viņa teica: "Kāpēc tad precēties? Viens no argumentiem, kopā ir interesantāk." Man tas tā aizķērās. Domāju, bet tiešām! Ko es te ņemos! Kopā jautrāk. Tad es noņēmu to lielo atbildību pret precēšanos. Man likās, ka, ja es precos, tad uz mūžu – tas arī tādu spriedzi rada."

Iespējams, atbildes uz šo jautājumu var rast, paklausoties tikko precētajos. Lūk, daži gan romantiski laimīgi, gan itin skaudri precību stāsti.

Kā attiecībās atgriezt kaislību?

Foto: Shutterstock

Arī laimīgākajās un mīlestības pārpilnākajās attiecībās pēc kāda laika jūtams, ka beidzies rozā briļļu periods un nākas stāties pretī ikdienišķajām grūtībām.

Kā reiz skaidrojusi psihoterapeite Kristīne Ašmane, ja esam ieinteresēti palikt kopā, tad var sākties aizraujošs, īsts iepazīšanās process. "Otra atbalsts un ieinteresētība, patiesa cieņa un apbrīns, kā arī draudzīga attieksme, sapratne un atklātība mūsu labākās īpašības paspilgtinās un atraisīs. Un tad mēs pēc būtības esam vai paliksim labi, nevis samāksloti un uzspēlēti. Pieņemšanas sajūta rada drošību un paļaušanos, ka mani mīl tādu, kāds esmu. Tieši šādi var tikt atrasts vēlamais attiecību ideāls un tas ļauj sasniegt iecerēto – būt laimīgiem kopā. Tādējādi rodas īsta vēlme ar otru pavadīt laiku kopā (vienalga, cik gadi ir pagājuši). Un kaislīgi izbaudīt šos mirkļus!"

Iespējams, vērts izmēģināt arī attiecību stiprināšanas izaicinājumu veselam mēnesim, kurā katru dienu jāizpilda viens maziņš, tomēr attiecībām nozīmīgs uzdevums. Vai arī izmēģināt citas stratēģijas brīžos, kad attiecību liesmiņa ir apsīkusi.

Kas liecina, ka attiecības iet uz grunti?

Foto: Shutterstock

Kāds ir galvenais šķiršanās iemesls?

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!