Foto: Shutterstock
Daudziem vecākiem patiesi sagādā galvassāpes mazo ķiparu nolikšana gulēt, reizēm šis brīdis pat pārvēršas par bērna monoizrādi. Lai aiztaupītu liekas galvassāpes, esam apkopojuši desmitiem dažādas pārbaudītas metodes un padomus, kā bērnu nolikt gulēt bez problēmām gan vēl zīdaiņa vecumā, gan arī jau vecākam esot.

Zīdaiņi guļ daudz stundu diennaktī, bet, kad mazais jau paaudzies un saprot, ka pasaulē notiek daudz interesantākas lietas, gulētiešana var sagādāt lielas problēmas. Lai gan bērns var būt noguris tik ļoti, ka lāgā neturas vairs kājās, doties pie miera negrib, un tad mājās var būt lieli skandāli.

Runājot par jaundzimušo miegu, tam ir daudz dažādu nianšu, kuras pamato, kāpēc bērniņš naktī ceļas augšā. Kamēr bērns ir vēl pavisam maziņš, viņam jāmostas nakts vidū, tādā veidā vecākiem ļaujot uzzināt par viņa vajadzībām (jo citādāk komunicēt viņš vēl neprot): mazais ir izsalcis, nosalis, viņam ir grūti elpot, viņš guļ neērtā pozā. Vēl citus faktus par jaundzimušo miegu lasi te.

Jau lielākiem bērniem ir svarīgi ieviest gulētiešanas rituālus. Katram tie var būt citādi – vienam nostrādā vakara pasaciņa, dziesmiņa, citam vanna, bet vēl kādam – rotaļlietu nolikšana gultiņā. Gulētiešanas process var vilkties pat divu stundu garumā – nedomājiet, ja pulkstenis nosit 21 vai 22, bērnam jāaizmieg. Lai bērns pie šāda režīma pierastu, atvase jāradina pie tā ilgāku laiku.

Lūk, turpmāk rakstā vari iepazīties ar dažādu speciālistu komentāriem un ieteikumiem, kā mazulim palīdzēt labāk iemigt, kā arī saprast, kāpēc došanās pie miera bērniem var sagādāt tik lielas problēmas.

Kā bērnu pieradināt agri iet gulēt: seši praksē pārbaudīti padomi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiklīdz bērns sāk apmeklēt bērnudārzu vai sāk skolas gaitas, režīmam jākļūst par pirmo svarīgāko lietu ģimenē. Ja iepriekš bez grūtībām bērnam tika piedotas atkāpšanās no dienas kārtības, tad tagad agrā celšanās kļūst par nepieciešamību, bet līdz ar to arī svarīgs ir pilnvērtīgs miegs.

Lasīt vairāk

Mazulim grūti iemigt, kā palīdzēt? Četras midzināšanas metodes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jūsu bērns negrib gulēt, viņa iemigšanas problēmas jūs pašu nogurdina aizvien vairāk un vairāk? Pastāv vairākas metodes, kā viegli un ātri likt bērnam iemigt. Uzmanību – tās var prasīt ļoti daudz pūļu!

Lasīt vairāk

Pusotru gadu vecu bērnu nevar piedabūt uz gulēšanu. Ko darīt

Foto: Shutterstock

"Esmu izmisumā! Manam dēliņam ir viens gads un seši mēneši, bet ar gulēšanu mums neiet nekā. Problēma tāda, ka nespēju viņu nolikt gulēt tā, kā bērniem pienākas (ap deviņiem, desmitiem vakarā)," raksta māmiņa.

Lasīt vairāk

Ko darīt, ja bērns dārziņā negrib gulēt pusdienlaiku

Foto: Shutterstock

Ja bērns viegli tiek galā ar bērnudārza režīmu, tev ir paveicies. Bet ja nē? "Atkal visu pusdienlaiku grozījās un citiem bērniem traucēja," tev sūdzas bērnudārza audzinātājas. Ko darīt?

Lasīt vairāk

Dziesmiņa pirms miega: kāpēc bērnus pozitīvi ietekmē šūpuļdziesmas

Foto: Shutterstock

"Velc, pelīte, saldu miegu", "Aijā, žūžū" vai kāda cita, liriska melodija palīdz bērnam iemigt. Kas tieši šūpuļdziesmās ir tik maģisks, ka pēc pāris nodziedātām rindiņām mazulis ieslīgst ciešā miegā?

Lasīt vairāk

Laiks čučēt: miega rituāli un metodes, kā mazuli vieglāk nolikt gulēt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Miegs ir svarīgs jebkurā vecumā, bet jo īpaši maziem bērniem. Protams, ir bērni, kuri gan pusdienlaikā, gan uz nakti aiziet gulēt gluži pēc grāmatas, tomēr gana daudz mazuļu liek vecākiem krietni pasvīst, līdz actiņas ir cieši aizvērtas un miega pele atvilkusi labos sapnīšus.

Lasīt vairāk

Dažas tipiskas miega problēmas un iespējamie risinājumi

Foto: stock.xchng

Bērna gulētiešanas paradumi un miega problēmas satrauc daudzus vecākus. Gulēšanas ieradumi ir pārāk nopietna lieta, lai to nesāktu risināt uzreiz, tiklīdz problēmas radušās. Ideāli, ja bērna gulēšanas paradumi nostiprinās viņa pirmajās dzīves nedēļās, taču bieži tas negadās. Tādēļ aplūkosim dažas tipiskākās miega problēmas un kā tās vislabāk risināt.

Lasīt vairāk

Vakara rituāls – gulētiešanas laiks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudziem bērniem ir problēmas ar vakara gulētiešanas laiku. Viņi "stiepj" laiku garumā un meklē visādus iemeslus, kāpēc neiet gulēt: "gribu ēst", "man gribas padzerties", "gribu vel vienu multeni paskatīties", "man vēl vajag pie datora pasēdēt". Taču mēs zinām, cik svarīgs bērnam ir miegs, tāpēc uztveram šīs atrunas kā bērnu niķus, un bieži stingrā balsī nosakām: "Pietiek, ir vēls un jau sen bija jāiet gulēt."

Lasīt vairāk

Mazas viltības, kā nolikt gulēt mazuli rotaļājoties

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākajai daļai bērnu gulētiešana ir garlaicīga un viņi tai pretojas. Tāpēc iekļauj vakara rituālā dažas patīkamas rotaļas, kas bērnam palīdz vieglāk atbrīvoties no sasprindzinājuma un ātrāk iemigt.

Lasīt vairāk

Zīdainis vakaros nevar iemigt un arī diendusā guļ nemierīgi? Izmēģini 'miega atbalsta metodi'

Foto: Shutterstock

Katram mazulim ir nepieciešams atšķirīgs miega daudzums. Pirmo mēnešu laikā daži zīdaiņi paēd, īsu brīdi paliek nomodā, pēc tam viegli iemieg un noguļ līdz nākamajai barošanas reizei, taču, ja mazulis labi guļ dienā, bet vakaros vai naktīs nespēj iemigt, slikti guļ vai arī diendusu laikā ir nemierīgs, parasti tam ir vairāki iemesli.

Lasīt vairāk

Kā veicināt labu nakts miegu mazulim. Bērnu ārsta padomi

Foto: Shutterstock

Jau vēstījām, ka veselības centrs "Vivendi" vecākiem piedāvā vērtīgu sarunu ciklu ar Amerikā un Latvijā bagātīgu pieredzi guvušu bērnu ārstu dr. Egilu Zālīti, un ikviena mamma un tētis šajās sarunās var piedalīties bez maksas. Pirmajā tikšanās reizē bērnu ārsts ar vecākiem runāja par bērna miega cikliem un pareizu guldināšanu. "Cālis" piedāvā īsu ārsta stāstītā izklāstu.

Lasīt vairāk

10 fakti par jaundzimušo miegu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka jaundzimušie to vien dara kā guļ. Taču mammas zina, ka tas nebūt tā nav: mazuļi bieži vien sajauc diennakts ritmu, bieži pamostas naktīs, nespēj aizmigt pēc pusdienām vai arī dienā pārāk ilgi guļ, bet pēc tam nevar iemigt vakarā.

Lasīt vairāk

Šūpuļdziesma kā maģisks, nomierinošs un iemidzinošs brīnumlīdzeklis

Foto: Shutterstock

Šūpuļdziesmas ir īpašas ne tikai ar savu formu – tām pamatā ir vesels rituāls, kas ietver gan dziesmu un kustību, gan balss tembru un bērna barošanu. Kādēļ šūpuļdziesmai piemīt tik maģisks, nomierinošs un iemidzinošs efekts? Vairāk par sūpuļdziesmām un to nozīmi bērna attīstībā iepazīstinās perinatālā psihoterapeite un mūzikas terapeite Mirdza Liepiņa.

Lasīt vairāk

Mazuļa miega dienasgrāmata - kāpēc tāda nepieciešama

Patlaban eksperti daudz vairāk zina par miega problēmām nekā tad, kad mēs paši augām. Protams, ja tavam mazulim nekādu problēmu ar miedziņu nav, tad viss kārtībā, bet, ja gulēšana tomēr rada kādas problēmas, pastāstīsim kāpēc būtu labi ieviest miega dienasgrāmatu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!