Foto: Shutterstock
Lasītprasmes apgūšana ir viens no lielākajiem attīstības lēcieniem bērna dzīvē – tiklīdz mazais ķipars spēj savirknēt burtus un izprast, ka tie veido vārdus, paveras plašas iespējas saprast visu, kas rakstīts ne tikai reklāmu stendos un izkārtnēs, bet arī grāmatās. Taču mīlestība pret lasīšanu un grāmatu pasaules izzināšanu bērnā ir jāveicina – tam viens no lielākajiem atbalstiem ir tieši vecāki.

Protams, bērnam ir svarīgi mācēt lasīt patstāvīgi, lai nostabilizētu lasīšanas spējas. Taču nebūt ne peļama nav doma par to, ka vecāki lasa grāmatas kopā ar bērnu. Lūk, pieci iemesli, kāpēc vecākiem lasīt grāmatas kopā ar bērniem, iedvesmojoties no vietnes "Very Well Family"!

Tas iedrošina mīlēt grāmatas


Ja lasīšana būs regulāra jūsu ģimenes sastāvdaļa, tā kļūs par tikpat normālu nodarbi, kā vakariņošana kopā pie viena galda vai kopīga televizora skatīšanās. Jo vairāk bērns lasa kopā ar kādu no vecākiem, kā arī redz vecākus lasām pašus, jo lielāka iespējamība, ka bērnam pašam patiks lasīt grāmatas. Kultivējot lasīšanu kā tīkamu laika pavadīšanu, lasot kopā ar bērnu, tu bērnā ieaudzini lielisku ieradumu!

Vairāk laika grāmatām, mazāk ekrāniem


Tiklīdz laiks lasīšanai kļūs par ikdienas sastāvdaļu, dabiski bērns pavadīs aizvien mazāk laika pie ekrānierīcēm, kas ir viens no mūsdienu lielākajiem biediem tieši bērnu vidū. Vecāki ir tie, kas var audzināt savas atvases tā, lai tajos brīžos, kad bērns tiešām pavada laiku pie viedtālruņa vai datora, patērētu izglītojošu saturu. Liec bērnam pašam izplānot, kā viņš pavadīs brīvās stundas dienā – tā arī ir vērtīga un noderīga prasme – līdztekus neaizmirstot par grāmatu lasīšanu.

Pavadiet laiku kopā, stiprinot attiecības


Kopīga lasīšana ir labs veids, kā satuvināties ar bērnu. Brīdī, kad abi lasīsiet vienu un to pašu grāmatu, ne tikai izveidosies tuva saikne, bet varēsiet arī pārrunāt savu reakciju un izpratni par izlasīto. Tas motivēs bērnu vairāk pievērst uzmanību lasītā teksta jēgai, formēt savu viedokli, kā arī spēt to izteikt.

Kopīga lasīšana skaļi ir vērtīga prasme


Pieaugot bērna lasītprasmei, ir svarīgi arī ik pa laikam kādu rindkopu izlasīt skaļā balsī. Tas ne tikai veicina bērna pašapziņu un ļauj pierast pie priekšālasīšanas citiem, bet arī trenēties tam, ka lasīt skaļi nāksies arī skolā. Skaļa lasīšana palīdz bērnam uzlabot vārdu izrunu, papildina vārdu krājumu, kā arī rosina izprast stāsta, ko bērns izlasījis, dziļāku nozīmi.

Tas ir jautri


Pat ja esi pieaugušais, tas nenozīmē, ka nevari izbaudīt bērnu grāmatu prieku – kuram gan nav likuši sasmieties Maskačkas runājošie suņi, Harija Potera nedarbi vai Vinnija Pūka sulīgie izteicieni. Viens no lielākajiem kopīgas lasīšanas ieguvumiem – tas vienkārši ir jautri! Turklāt kopīga prieka gūšana ne tikai satuvina vecāku ar bērnu konkrētajā mirklī, bet arī palielina iespēju, ka bērns izaugs par priecīgu un laimīgu pieaugušo.

Zemāk atradīsi ne tikai iedvesmu lasāmvielai, ko ieteikuši, piemēram, izdevniecību pārstāvji, bet arī ieteikumus, kāpēc bērniem mācīt lasīt agrīnā vecumā, no portāla "Cālis" arhīva!

Izdevniecības iesaka astoņas grāmatas, ko ar prieku lasīs gan bērndārznieki, gan skolēni

Foto: Shutterstock
Tagad, kad bērniem ir liegta iespēja doties satikt draugus, spēlēties rotaļu laukumā, braukāt ar riteni vai darīt citas iemīļotas lietas ārpus mājas, ir īstais laiks pievērsties grāmatu lasīšanai. Šī nodarbe ne tikai palīdzēs atvasi izklaidēt, bet arī attīstīs valodas prasmi, fantāziju un dos iespēju saprast pasaules uzbūvi. Izdevniecības iesaka 8 grāmatas, kuras ar prieku lasīs gan bērndārznieki, gan dažāda vecuma skolēni.

Lasīt vairāk

Deviņi padomi vecākiem, kā izveidot draudzību starp bērnu un grāmatu pasauli

Foto: Shutterstock

Laiki mainās un teiciens – "labākā dāvana – laba grāmata" daudziem arī vairs nešķiet tik aktuāls, tomēr mums joprojām patīk pavadīt vakaru, lasot aizraujošu grāmatu, un mēs joprojām bieži vien citējam savu iecienītāko autoru darbus.

Lasīt vairāk

Grāmatu lasīšana: dažādi veidi, kā pieradināt bērnu pie šādas brīvā laika pavadīšanas

Foto: Shutterstock

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā ir īpaši svarīgi aktualizēt jautājumu, kā 21. gadsimta bērniem parādīt, ka grāmatu lasīšana var būt tikpat aizraujoša nodarbe kā filmu skatīšanās vai spēļu lejupielādēšana planšetēs. Taču zināms, lasīšana ir ne tikai brīvā laika aizpildīšanas nodarbe, bet arī svarīgs punkts bērna vārdu krājuma attīstībā, tāpēc piedāvājam iepazīties ar veidiem, kā bērnam parādīt, ka grāmatas lasīt ir patiesi interesanti.

Lasīt vairāk

No A līdz Ž. Universāli padomi par to, kad un kā sākt pareizi mācīties lasīt

Foto: Shutterstock

Sagatavošanās skolai ir daudzpusīgs process, kas sastāv no vairākiem uzdevumiem. Viens no galvenajiem ir iemācīšanās lasīt. Spēja lasīt nerodas no nekā, tā prasa ilgu un rūpīgu sagatavošanās procesu. Lai gan bērni ir ļoti dažādi un mācās katrs savā tempā, viņiem visiem noderēs paņēmieni, par kuriem "Delfi" pastāstīja bērnu attīstības centra "
Montessori studija
" vadītāja Alīna Ļebedeva.

Lasīt vairāk

Interaktīvā lasīšana: kā attīstīt bērna intelektu ar grāmatu palīdzību

Foto: Shutterstock

Interaktīvās lasīšanas metodes būtība ir dialogs starp bērnu un grāmatu: nevis vienkārši lasīt grāmatu un skatīties bildītes, bet arī uzdot jautājumus, apspriest izlasīto, neaprobežoties ar vienādām atbildēm, mācīt bērnu formulēt savas domas. Ar katru reizi šis dialogs kļūs arvien aizraujošāks. Ja tu izmantosi šo interaktīvas metodes lasīšanu kopš pašas dzimšanas, ap četru gadu vecumu bērns jau varēs pilnvērtīgi piedalīties grāmatas apspriešanā.

Lasīt vairāk

Pētījums: labāka lasītprasme ir skolēniem, kas to apguvuši trīs, četru gadu vecumā

Foto: Shutterstock

Ģimenei, īpaši vecākiem ir ļoti liela ietekme uz skolēnu sniegumiem, tai skaitā uz lasītprasmi. Viņi ar dažādām darbībām, piemēram, lasīšanu priekšā vai dziedāšanu var palīdzēt bērnam attīstīt tik svarīgo prasmi lasīt.
Starptautiskā lasītprasmes novērtēšanas pētījuma "Iea Pirls" dati
liecina, ka augsti sasniegumi lasītprasmē ir skolēniem, kuru lasīšanas aktivitātēs vecāki iesaistījušies no bērna trīs vai četru gadu vecuma, un tādu skolēnu īpatsvars ir 55 procenti, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!