Foto: Shutterstock
Klusiņām pārbaudīt partnera ziņojumus sociālajos tīklos vai epastā – tā nepavisam nav nevainīga palaidnība, bet gan personīgo robežu pārkāpšana. Ja tu pats tā dari vai esi pieķēris spiegošanā savu mīļoto cilvēku, ir jātiek skaidrībā par šādas rīcības iemesliem un jāsaprot, kā to pārtraukt.

Kāpēc cilvēki mēdz lasīt svešas sarakstes, portālā "Huff Post" uzmanību tam pievērš psihologi, skaidrojot galvenos iemeslus šādai uzvedībai. Lūk, zemāk tie uzskaitīti!

Pāra attiecībās pastāv uzticēšanās problēmas

"Spiegs" netic savam partnerim, baidās no kādām viņa viltībām un vēlas uzreiz iegūt informāciju par iespējamo neuzticību, lai tādā veidā sevi pasargātu. Un iespējams, ka tas viss notiek ne jau tāpat vien: pāra attiecībās jau piedzīvota krāpšana, meli, nodevība. Vai arī to, kurš ir "spiegs", kāds ir krāpis iepriekšējās attiecībās, un tagad viņš vispār vairs nevienam neuzticas.

Starp partneriem nav tuvības

Viņi neprot vai nevēlas dalīties savos pārdzīvojumos un apspriest problēmas. Viņi klusē, slēpj savu neapmierinātību, nerunā par savām aizdomām un bailēm. Un tādēļ neizrunāšanās un aizvainojumi krājas, aug plašumā, pārvēršas greizsirdībā un kādu no partneriem burtiski piespiež "iebāzt degunu" otra telefonā.

Viens no partneriem nav pārliecināts par sevi

Viņam šķiet, ka viņš nav pelnījis mīlestību, ka nav pietiekami pievilcīgs vai gudrs, bet tātad, – partneris ātri pret viņu atsals un sāks krāpt. Cilvēks baidās būt piekrāpts un lasa svešu saraksti, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. Vai arī – lai iespējami agrāk uzzinātu par neuzticību un vēlāk pats nepaliktu muļķos. Nepārliecība par sevi, pēc psihologu teiktā portālam "Psychology Today", ir viens no galvenajiem greizsirdības iemesliem.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no partneriem vēlas kontrolēt otru

Viņam ir jāzina par savu otro pusīti pilnīgi viss: kur viņš iet, ko domā, ar ko satiekas un par ko ar viņu runā. Tāpēc viņš lasa sarakstes, novēro, uzstāda "spiegošanas" programmas viedierīcēs, zog paroles. Tās visas ir emocionālās vardarbības pazīmes: cilvēks savu partneri uzskata par savu īpašumu un nevar pieļaut, ka viņš varētu "norauties no āķa".

Šādi emocionālie varmākas nav absolūti nelieši. Patiesībā šāda uzvedība ir jāsaista ar faktu, ka viņi paši jūtas neaizsargāti, baidās no neveiksmes, nav pārliecināti par sevi, tomēr viņu rīcība var būt galēji graujoša apkārtējiem, norāda attiecību jomas speciālisti portālā "Psychology Today".

Bet kas tad slikts, lasot svešu saraksti?!

Pastāv uzskats, ka attiecībās nevajadzētu būt noslēpumiem savā starpā. Ja cilvēks ir uzticīgs savam partnerim, tad viņu absolūti neaizskars, ka otra pusīte rakājas viņa čatā, piezīmēs vai vēstulēs.

Tomēr, – lai cik cilvēki nebūtu tuvi, viņiem vienalga ir jābūt pašam savai telpai, un sarakste ir daļa no šīs privātās vides. Lasīt saraksti bez atļaujas – vienalga ir pielīdzināms tam, ka tu ielauztos vannas istabā, kad cilvēks mazgājas, ielīstu viņa dienasgrāmatā, rakņātos pa viņa mantām.

Tā ir necieņas izrādīšana, un tāda rīcība var beigties ar strīdu vai pat šķiršanos, brīdina eksperti.

Turklāt jāņem vērā, ka spiegošana nekādā mērā nevairos savstarpējo uzticēšanos: partneri viens ar otru nerunā par to, kas viņus satrauc, bet vienkārši "pa kluso" lien svešā telefonā. Un iegūto informāciju no sarakstes ir visai viegli interpretēt nepareizi, ja nezini kontekstu un priekšvēsturi, ja nesaproti iekšējos jokus, kas var būt tikai atsevišķu cilvēku starpā saprotami. Pastāv risks ļoti stipri kļūdīties, sevi nevajadzīgi uzkurināt un aizvainot mīļoto cilvēku.

Un visbeidzot, – sarakste var aizskart trešās personas, kuras pilnīgi noteikti nepriecāsies, ka viņu noslēpumus vai svarīgu darba informāciju izlasīs vēl kāds no malas.

Kā pārtraukt spiegot?


Psihologi portālā "Huff Post" iesaka paanalizēt, kas tevi virza, un piedomāt pie iemesla, kādēļ to dari, bet nevis sekām. Proti, pašam stiprināt savu pašapziņu, censties pārvarēt (iespējams, ar kāda speciālista palīdzību) pagātnes aizvainojumus un traumas, biežāk atgādināt sev, ka veselīgas attiecības balstās uzticēšanās vienam otram un pārāka kontrole un uzraudzība to visu var sagraut.

Ja tomēr nejūties drošībā, neesi pārliecināts par savu partneri un tev jau ir bijusi slikta pieredze, – aizdomājies, vai patiešām jums abiem ir vērts būt kopā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!