Foto: Shutterstock
Tumšas krāsu paletes izmantošana telpas interjera dizainam var šķist pārsteidzoša izvēle, citiem – pat biedējoša. Un ne velti. Piesātināta telpa ar melno, pelēko un brūno toni var šķist neomulīga un auksta, īpaši, ja tā ir neliela. Taču, ieturot pareizu rakursu, tumšā palete istabā izskatīsies ne tikai eleganti, bet arī gana mājīgi. Šoreiz parunāsim par to, kā melnajos toņos dizainēt istabu, kurā atpūšamies un uzņemam jaunus spēkus – guļamistabā.

Latvieši krāsu paletes pielietojumā interjera ziņā ir gana piezemēti, izvēloties neitrālus toņus un bieži vien pelēkās nokrāsas, un tumšās krāsas nav ierasta izvēle guļamistabu dizainā.

Nepareizi kombinētas, tumšās krāsas telpu patiesi var padarīt par mājokļa tumšo paksi, kurā gribas uzturēties pēc iespējas retāk, taču, izmantojot aksesuārus, dažādus materiālus un tekstūras, istabā būs nepierasta, pat eleganta noskaņa, tā būs silta un mājīga. Jā, istaba iegūs nedaudz dramatismu, taču tā būs unikāla, neatkārtojama un ciemiņos ieviesīs interesi. Pavisam noteikti guļamistaba būs telpa, par kuru jautājumu un emociju būs visvairāk!

Piekritīsi – kur pavīd tumšie toņi, automātiski blakus gribas nolikt kaut ko gaišu, taču dažkārt melnie toņi vismājīgāk kopā izskatīsies tieši ar citiem tumšajiem toņiem, nevis balto krāsu, norādīts portālā "Better Homes and Gardens". Šādās telpās pavisam noteikti izmanto detaļas siltā koka krāsā – šādā tonī izvēlies gan grīdas segumu, gan mēbeles un citus akcentus. Lai arī nav vēlams ieiet divās galējībās un telpā kombinēt balto un melno krāsu, gaiša krāsu palete tāpat ir svarīga. Tumšiem toņiem izcili piestāv zelta krāsa, tādēļ to integrē kā aksesuāros, tā arī tekstilizstrādājumos un mēbelēs.

Vēl viens svarīgs elements ir apgaismojums. Pavisam noteikti izvēlies gaismekļus ar siltas krāsas spuldzītēm, kas vakarā telpā radīs īstu gaismas spēli, atstarojoties pret tumšajām sienām. Tāpat ņem vērā to, kad un cik ilgi istabu apgaismo dabiskā gaisma. Iztēlojies istabu pusdienlaikā, kad tajā ieplūdīs saules gaisma – kur kritīs saules stari? Tajās vietās tumšās mēbeles un citi elementi izskatīsies vislabāk.

Melnās krāsas izmantošana sienu, mēbeļu un aksesuāru izvēlē jau ir gana drosmīgs solis, tādēļ nav pamata atkāpties – ja reiz esi izvēlējies tumšajos toņos krāsot sienas, izvēlējies tumšas mēbeles un tekstilizstrādājumus, turpini to ievērot arī uz griestiem. Spilgti balti griesti izjauks saskanīgo krāsu balansu telpā, un, lai gan citkārt tas var būt gaumīgs un apzināti radīts kontrasts interjera dizainā, ar šādu soli itin ātri var arī nošaut greizi, tādēļ, pirms ķeries klāt otai, vismaz piecreiz pārdomā. Bet, ja nu galu galā būsi griestus nokrāsojis gaišus, taču rezultāts neies pie sirds, nevajag pārdzīvot – visu var pārkrāsot.

Lūk, daži iedvesmas avoti no "Pinterest" ideju vācelītes. Iedvesmojies un ļaujies vistrakākajām idejām savā mājoklī!













Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!