Foto: Vida Press
Īpatnējā fotosesijā franču žurnālam "Le Monde" pozējusi, modele Emīlija Ratjakovski tagad tiek zākāta kā "tauku-fobiska" divkose. Stilīgi tērpi, bet mugurā sievietei, kura sarakstījusi grāmatu par savu grūto ceļu netikt uztvertai tikai kā skaistai, tievai, bet dumjai modelei. Morāle ir elastīgs jēdziens.

Pati 32 gadus vecā sieviete savā "Instagram" kontā ir atrādījusi kadrus no fotosesijas, ko uzņēmis fotogrāfs Olivers Hadlijs Pīčs. Vienā no attēliem viņa ir uzvilkusi dažus izmērus lielākas džinsa bikses ar abām kājām vienā starā, bet jostu pietur ar rokām. Tādējādi viņa skaidri parāda ievērojamās izmēru atšķirības un vienlaikus akcentē savu kalsno augumu. Gluži kā 2000. gadu svara zaudēšanas reklāmās, kad "veiksmīgie tievētāji" pozēja ar savām vecajām-resnajām biksēm.


Modele, kura 2021. gadā prezentēja eseju grāmatu "The Body", kur spriedelējusi par dažādiem skaistuma standartu jautājumiem, stereotipiem, sabiedrības spiedienu uz sievietēm, tagad tiek dēvēta par divkosi. "Dizaineri nerada liela izmēra apģērbu, ja vien tas nav paredzēts tieva cilvēka fotoattēla uzņemšanai," "Kāda interesanta fotogrāfija no grāmatas autores, kura diskutējusi par tievuma stereotipiem," "Fakts, ka tā ir komandas sadarbība, kur visi ir uzskatījuši, ka ideja ir forša – ir tik sačakarēti," lasāms komentāros.

Vissmalkāk ir pasmējusies profesionālā, tā saucamo lielo izmēru modele Tesa Holideja: "Sen jau šīs bikses meklēju. Būtu ļoti forši, ja tu varētu man tās atdot atpakaļ." Viņa allaž ir kritizējusi savu darba vietu par to, ka tā ignorē un nerada apģērbu lielākos izmēros. "Uz sarkano paklāju glamūrīgajiem pasākumiem velku tērpus no masu apģērbu veikaliem. Tiem nav ne vainas, bet būtu jauki, ja man būtu vismaz izvēle valkāt arī kaut ko smalkāku un ekskluzīvāku. Vai nu man jāvalkā tas vai jāskraida apkārt kailai. Plus izmēru mode neeksistē," viņa ir stāstījusi "Elle UK" žurnālā.

Pati Ratjakovski, kura šo fotosesiju vēl nav komentējusi, arī savulaik klārējusi par modes industrijas liekulību un ignoranci, sabiedrības stereotipiem, ka skaista sieviete nevarot būt arī gudra. "Ideja, ka sieviete, kura noteiktā veidā izskatās (lasi – skaista), nevar runāt par politiku un grāmatām, ir smieklīga. Kādā intervijā minēju, ka man patīk lasīt un vēlāk žurnālists atstāstīja, ka viņa draudzene bija pārjautājusi – vai viņš tiešām domā, ka modele ir šīs grāmatas izlasījusi?! Tas ir seksistiski!" tā viņa salīdzinoši nesen rakstījusi savā grāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!