Foto: Vida Press

No savām glamūrīgajām un skaistajām kolēģēm atšķirīga ir šīs nedēļas gaviļniece, 50 gadus nosvinējusī supermodele Keita Mosa. Un tomēr, viņas neparastums kļuvis par iemeslu tam, kāpēc viņa dēvējama par mūsdienu simbolu un ikonu. Bērnībā atstāta novārtā, padsmitnieces gados uz žurnālu vākiem un skaistāko vīrieti pie rokas, rokenrola un narkotiku skavās – atskats uz Keitas Mosas līkumoto karjeras un dzīves ceļu.

1980. gados modē dominēja glamūrīgas un izteikti sievišķīgas modeles. Pārmaiņas 1990. gados ienesa jauna, vienkārša meitene no Lielbritānijas – Keita Mosa. Neraugoties uz to, ka bieži dēvēta par puišeli, viņa kļuva par mūzu un stila ikonu, hedonisma un vēsas bohēmas zvaigzni. Kamēr daudzas zvaigznes spoži iemirdzas un izgaist, viņai izdevies kultūras stratosfērā noturēties gadu desmitiem. Neraugoties uz skandāliem, trakulīgo dzīvesveidu, viņas tēls vēl aizvien nav novecojis.

View this post on Instagram

A post shared by Rose (@ninetiesmood)

Dzimusi Kroidonā, Londonas dienvidos. Keitas mamma bijusi bārmene, tēvs – aviokompānijas darbinieks un, kad meitene vēl bija pusaudze, viņi izšķīrās. "Nebija viegli," Keita bērnību neromantizē un attiecībā uz izskatu, kas vēlāk kļūs par peļņas avotu, mamma Linda "palīdzēja" pašapziņai ar apgalvojumu: "Nedomāju, ka esi diezin ko fotogēniska."

Keitai bija tikai 14 gadi, kad Ņujorkas JFK lidostā viņu uzrunāja modeļu aģentūras "Storm" dibinātāja Sāra Doukasa. Sāras mērķis bijis dot iespējas tiem, kuri neatbilda "modeļu standartiem". Tas nebija grūti. Keita ir tikai 170 centimetrus gara, kas ir krietni mazāk nekā modeles standarta augums. "Mani piesaistīja daudzveidīgākas, talantīgas, harizmātiskas personības. Keitā saskatīju potenciālu un 28 sadarbības gados, viņa kļuva par pasaulē atzītu ikonu," Doukasa apstiprinājusi.

1988. gada oktobrī Keita bija pirmā profesionālā fotosesija pie jaunā fotogrāfa Deivida Rosa. Tā notikusi fotogrāfa dzīvoklī, Londonas rietumos: "Fotografēju uz ēkas jumta un Keita pat nezināja, ko vilkt mugurā. Nācās viņai iedot savu melno zīda kreklu." Meitene nav atbildusi 1980. gadu pārspīlētajai modei, toties viņai piemitis neapstrīdami pancisks, dumpiniecisks tēls un šarms.

Jau pēc četriem gadiem fotogrāfija ar Keitu līdzās tolaik jaunajam aktierim Markam Valbergam, reklamējot "Calvin Klein" veļu, rotāja Ņujorkas panorāmu. Neierasti vienkāršās sejas un izteikti kalsnā auguma dēļ, meiteni dēvēja par "heroīna šika" iemiesojumu. Bet nieka 19 gadu vecumā, gozējoties uz prestižā britu "Vogue" žurnāla vāka, "nokristīta" kā "Londonas stils... Londonas meitenes".

Karjerai attīstoties, auga arī atpazīstamība un draugu zvaigžņotais sastāvs. Trīs gadu garumā (1994.-1997.) viņa par savu mīļoto varēja dēvēt Holivudas aktieri Džoniju Depu. Iepazinušies Ņujorkas kafejnīcā "Tabac", kad modelei bija 20, bet aktierim 31. Jau tad meitene bija modes ikona – bohēmiķe ar cigareti rokā, izspūrušu matu sakārtojumu un sejas izaicinošu sejas izteiksmi, kas vēsta: nu un kas?

Neraugoties uz to, ka attiecības bijušas vētrainas, 2012. gada intervijā žurnālam "Vanity Fair" Mosa atzina: "Neviens nekad par mani nebija rūpējies. Džonijs kādu laiku to darīja." Arī tad, kad pēc daudziem gadiem Džonijs piedzīvoja šķiršanās prāvu tiesā ar aktrisi Amberu Hērdu, Mosa Džonija aizstāvībai teica tikai labus vārdus.

Pēc šķiršanās no Depa, Mosa ierotēja citā slavenību orbītā un kļuva par Lielbritānijas modīgo cilvēku, tā saucamās "Primerose Hill" sabiedrības galveno dalībnieci. 2001. gadā, pēc intervijas izdevumā "Dazed & Confused", uzsāka attiecības ar žurnāla publicistu Džefersonu Heku un jau nākamajā gadā pasaulē nāca abu meita Lila Greisa.

"Pārguruma" dēļ Mosa jau 1998. gadā bija ārstējusies rehabilitācijas klīnikā, bet trīsdesmitgadnieces roķīgais dzīvesveids viņas karjeru apdraudēja pa īstam. Attiecības ar grupas "Libertines" līderi Pītu Dohertiju (2005.-2007.) nozīmēja biežu viesošanos tabloīdu virsrakstos, un apzīmējums "heroīna šiks" vairs nebija estētika, bet gan sievietes realitāte. Viņai bija 31 gads, kad izdevuma "Daily Mirror" pirmajā lappusē tika publicēti miglainas kvalitātes attēli, kuros redzams, kā modele mūzikas ierakstu studijā lieto kokaīnu.

Sekas bija postošas – no sadarbības ar modeli attiecās zīmoli "Chanel", "Burberry", "H&M" un citi. "Es biju diezgan dusmīga. Visi, ko pazinu, lietoja narkotikas, tāpēc uzskatīju, ka ir divkosīgi, ka fokuss ir tikai uz mani un iespēju man atņemt meitu," viņa teica izdevumā "Desert Island Discs". Nopietno vētru pārvarēt izdevās un 2007. gadā viņa visu sāka no jauna – prezentēja pirmo kolekciju zīmolam "Topshop". Mosas tēls tika rehabilitēts.

40 gadu jubileju nosvinējusi ar saviem slavenajiem draugiem, 40 kļuva par posmu, ko viņa slavēja kā "tīru". Rokenrols bija pagātne, tagadne bija meditācija, peldes un atteikšanās no alkohola lietošanas. 2022. gadā viņa izveidoja savu veselīga dzīvesveida zīmolu "Cosmoss" un 2023. gadā izdevumā "Harper's Bazaar" apstiprināja: "Man aizvien patīk priecāties, bet man arī patīk par sevi rūpēties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!