Foto: Shutterstock

Daudziem rīts nav iedomājams bez silta dzēriena malkošanas. Bieži šis siltais dzēriens ir tieši kafija – sava specifiskā aromāta, garšas un kofeīna dēļ tā kļuvusi par ikrīta rituālu daudziem. Cik tas veselīgi, ir diskutabls jautājums. Tādēļ veselīgā dzīvesveida piekritēji steidz meklēt aizstājējus, un viens no tiem – sildošais kaulu buljons. Vai tiešām tas ir tik vērtīgs? Un vai tādēļ jāaizmirst par rīta kafiju?

Aizvien vairāk soctīklu lietotāji norāda, ka rīta kafijas krūzi nomaina pret tasi silta kaulu buljona, paužot, ka dzēriens ne tikai satur daudz olbaltumvielu, bet arīdzan nodrošinās tik ļoti nepieciešamo enerģijas lādiņu bez kofeīna uzņemšanas. Daži inlfuenceri pat apgalvo, ka, uzturā sākot lietot kaulu buljonu, acīmredzami uzlabojas ādas stāvoklis, kā arī gremošanas sistēma strādā labāk, norāda izdevums "Health".

@fondbonebroth Major benefits 😊✨ #coffee #coffeeanxiety #anxiety #bonebroth #guthealth #coffeereplacement #Healthy #fond #bonebrothdiet #healthiswealth #morningroutine #anxietytips ♬ Daylight - Harry Styles

Kā izdevumam norādījusi dietoloģe Kristīna Dreijere, kura ir arī sertificēta intuitīvās ēšanas konsultante un personīgā trenere, kaulu buljona lietošana uzturā nav nekas slikts, ja to lieto ar mērenību.

Kaulu buljona lietošanas potenciālie ieguvumi jau sen ir piesaistījuši cilvēku uzmanību, īpaši to cilvēku aprindās, kas atzīst alternatīvo medicīnu. Tiek uzskatīts, ka kaulu buljons noder locītavu sāpju mazināšanai, uzlabo gremošanas sistēmas darbību un pat samazina grumbas. Taču speciāliste Dreijere "Health" norāda, ka zinātniskie pierādījumi šiem apgalvojumiem nav pārliecinoši. Viņa norāda, ka lielākā daļa pētījumu saistībā ar kaulu buljona ietekmi uz veselību veikti ar dzīvniekiem, nevis cilvēkiem.

Piemēram, 2021. gadā veiktais pētījums ar pelēm norādīja, ka kaulu buljons var novērst čūlainā kolīta radītos bojājumus. Arī senāk veiktos pētījumos par kaulu buljona pretiekaisuma iedarbību izmantotas peles, nevis cilvēki.

Turklāt lielākā daļa pētījumu koncentrējas tieši uz konkrētiem kolagēna veidiem, nevis uz kaulu buljonu kopumā. Un te svarīgi saprast, ka, iegādājoties buljonu veikalā, bieži nav minēts tajā esošais kolagēna veids.

Taču ir skaidrs, ka kaulu buljons ir labs olbaltumvielu avots, kas ir viena no būtiskākajām uzturvielām. Jāsaprot gan, ka tas nav pilnvērtīgs proteīna avots, jo tas nesatur visas aminoskābes. Kāpēc svarīgs proteīns? Tas uztur muskuļu masu, palīdz uzturēt ķermeņa svaru, paātrina atveseļošanos pēc treniņa vai traumas, kā arī – palīdz uzlabot matu, nagu un ādas stāvokli.

@lillianbabaian I’ve been drinking bone broth for 10 days now and I already see such a difference ! Ib by @gracie_norton #bonebroth #wellness #lifestyle #skincare #healthyliving #health #wellnesstips #healthylifestyle ♬ original sound - Lillian Babaian

Vai buljons labāks par kafiju?

Vai tiešām vērts rīta kafiju aizstāt ar tasi buljonu? Ja neskaita, ka tos abus var pasniegt tasītē, no rīta baudot siltu dzērienu, patiesībā kafijai un buljonam nav daudz kopīga. Tiem nav līdzīga ne garša, ne sastāvs. Kamēr viena tase kafijas satur apmēram divas kalorijas, tikmēr tase kaulu buljona – aptuveni 40 kalorijas. Kā norāda Kristīna Dreijere, kaulu buljons būs labāka izvēle tiem cilvēkiem, kas rīta kafijai klāt pievieno cukuru, sīrupus vai saldo krējumu, kas paaugstina ne tikai uzņemto kaloriju, bet arī cukura un tauku daudzumu.

Augstais olbaltumvielu saturs no rītiem var palīdzēt ilgāk saglabāt sāta sajūtu, kas, savukārt, var palīdzēt atradināties no niķa dienas gaitā našķoties ar dažādiem saldumiem un citām neveselīgām uzkodām. Lai arī kaulu buljons nav kofeīna avots, buljons nodrošina enerģiju.

Galvenais ieteikums – buljonu dzert ar mēru, jo vienā tasītē kaulu buljona var būt apmēram 350 miligrami jeb 15 procenti no ieteicamās nātrija dienas devas. Šī iemesla dēļ kaulu buljonu ar mēru īpaši jāpatērē cilvēkiem ar paaugstinātu hipertensijas, sirdsslimību vai nieru slimību risku.

Tātad – vai vērts kafiju iemainīt pret sildošo buljonu? Tas var būt lielisks aizstājējs tiem, kuri vēlas samazināt kofeīna patēriņu, tomēr kaislīgiem kafijas baudītājiem nav pamata no atteikties no iemīļotā ikrīta dzēriena. Turklāt tos abus var baudīt arī kopā. Galvenais, kā jau minējām – ievērot mērenību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!