Foto: Shutterstock

Studente aizgāja pie ģimenes ārsta ar mērķi saņemt nosūtījumu uz asinsanalīzēm un izteica vairākas sūdzības – par to, ka jūtas nogurusi, apātiska. Ārste jautāja, vai ikdienā ir stress, uz ko meitene atbildēja: "Jā." Tam sekoja lūgums aizpildīt testu, kas uzrādīja paaugstinātu trauksmes līmeni. Pamatojoties uz to, meitenei izrakstīja antidepresantus. Ārste ignorēja pacientes aizdomas, ka sliktā pašsajūta saistīta ar hormonālajām problēmām. Kad pienāca asinsanalīžu rezultāti, izrādījās, ka meitenei tiešām ir problemātisks vairogdziedzera hormonu līmenis.

Vai šādā situācijā tiešām var palīdzēt antidepresanti? Kā rīkoties pacientam? Eiropā antidepresantu lietošanas biežums pēdējo 20 gadu laikā ir vairāk nekā dubultojies. Vai antidepresantus izraksta pamatoti?

Antidepresantus Eiropā izraksta biežāk

Latvijā ir zemākais antidepresantus lietojošo cilvēku skaits Eiropā, liecina "Euronews". Labi vai slikti? Tas ir koks ar diviem galiem, no vienas puses, skatoties uz Latvijas populāciju, – loģiski, Taču, no otras: vai tiešām visi cilvēki, kuriem ir nepieciešama palīdzība, to arī saņem?

Salīdzinot 2010. un 2020. gadu, Latvijā ir otrs straujākais antidepresantu patēriņa pieaugums Eiropā. Taču lielākajā daļā Eiropas valstu šajā desmitgadē ir ievērojams pieaugums antidepresantu lietojošo skaitā.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihiatrijas un narkoloģijas katedras profesors Māris Taube cer, ka tas noticis pamatoti. Latvijā antidepresantus lietojošo cilvēku skaits ir vēsturiski zemāks nekā Lietuvā un Igaunijā. Psihiatrija un psihoterapija ir mazāk stigmatizēta, cilvēki biežāk vēršas pēc palīdzības, un ārsts cer, "ka mēs tiešām redzam depresijas pacientus, kuriem vajag medikamentus".

Taču ir jāuzmanās, ja redzams kāds izteikts pieprasījums pēc psihiatrijas medikamentiem, jo daudziem pacientiem tie nav nepieciešami. Ir gadījumi, ka cilvēks vēlas radušos problēmu atrisināt vienkāršā veidā un "viņam liekas, ka kaut kāda brīnumtabletīte palīdzēs", stāsta psihiatrs.

Lai arī mūsdienās tā ir reta parādība, Taube ir novērojis gadījumus, kad jauni cilvēki, kuriem sagādā grūtības, piemēram, skola vai vienkārši ir psiholoģiskas, emocionālas problēmas, kuras beidzas līdz ar eksāmenu laiku, meklē risinājumu vielās, kuras lieto depresīvu stāvokļu ārstēšanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!