Foto: Shutterstock

Pavasarī nereti saskaramies ar iesnām, kuras var izraisīt gan vīrusi, gan alergēni, jo sākusies aktīvā ziedēšanas sezona. Kas ir rinīts, kā to atšķirt no saaukstēšanās un kā sevi pasargāt alerģiju sezonā, stāsta "Benu aptiekas" piesaistītās ekspertes, LUMPII ārstu prakses alergoloģe Antra Beķere un Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centra alergoloģe Guna Ziedone.

Simptomi

Alerģijas simptomi atšķiras atkarībā no tā, kāda veida alerģija ir un cik izteikta ir cilvēka jutība pret konkrēto alergēnu. Dažus simptomus var sajaukt ar citām slimībām, piemēram, saaukstēšanos, elpceļu infekciju vai kontakdermatītu, taču, ja simptomi nemazinās ilgstoši, tad ir jāpārliecinās, vai tos neizraisa kāda no alerģijām.

Alerģijas simptomi var izraisīt arī nogurumu un apgrūtināt koncentrēšanos. Bet ilgstošs klepus var norādīt uz astmu. Tāpēc situācijās, kad ir aizdomas par alerģiju, pacienti sākotnēji var doties pie ģimenes ārsta, bet, lai padziļināti veiktu alerģiskos izmeklējumus un noskaidrotu, kāda veida alerģija ir, jādodas pie alergologa.

Speciālistes uzsver, ka mūsdienās nevienam nebūtu jācieš no alerģijas izpausmēm, jo ir pieejami daudzi efektīvi medikamenti alerģijas izraisīto simptomu mazināšanai.

Kas ir alerģisks rinīts?

Alerģiskais rinīts ir deguna gļotādas iekaisums, ko ierosina alergēns pēc nonākšanas uz gļotādas. Bieži sastopami alergēni ir ziedputekšņi (piemēram, graudzāles, nezāles, koku putekšņi), dzīvnieku spalvas (piemēram, kaķu, suņu un zirgu apmatojums), mājas putekļu ērcītes un pelējuma sēnītes. Izmainītās imūnsistēmas darbības dēļ cilvēka organisms alergēnu uztver kā "svešu" un cenšas no tā atbrīvoties uzreiz pēc tā nonākšanas uz gļotādas.

Tamdēļ no tuklajām šūnām izdalās dažādi iekaisuma mediatori, piemēram, histamīns, kas arī izraisa alerģiskos simptomus: tekošu degunu, biežu šķaudīšanu, deguna niezi vai aizliektu degunu, ja tiek skarta acu gļotāda, tad var vērot abu acu graušanu un asarošanu.

Jāatceras, ka atšķirībā no parastās saaukstēšanās, kas ilgst aptuveni vienu nedēļu, alerģisks rinīts nepāriet, kamēr turpinās saskare ar alergēnu. Polinozes gadījumā simptomus novēro visu auga vai koka ziedēšanas periodu (pavasara, vasaras, rudens ziedputekšņi), mājas putekļu ērcītes alerģijas gadījumā simptomus novēro visu gadu.

Epizodisks rinīts ir gadījumos, kad pacientam ir īslaicīgs kontakts ar alergēnu. Alerģiskā rinīta diagnoze balstās uz alerģijas simptomu anamnēzi un diagnostikas testiem. Tā ārstēšanai paredzētie deguna aerosoli var mazināt deguna aizlikumu vai tecēšanu, jo samazina alerģiskā rinīta simptomus.

Ieteikumi

Lietojot, piemēram, deguna aerosolu, ir svarīgi pareizi izpildīt lietošanas norādījumus, lai nodrošinātu, ka aerosols nonāk pareizajā vietā degunā:

  • medikamentu drīkst ievadīt tikai uz tīrām gļotādām;

  • deguns ir jāskalo ar sālsūdeni, lai kārtīgi atbrīvotu ejas no gļotām;

  • ja vērojama izteikta deguna tūska, kuras dēļ atbrīvošanās no gļotām nav iespējama, pirms paredzamā medikamenta ievades nepieciešams lietot deguna tūsku mazinošus līdzekļus.

  • medikaments jāievada slīpi virzienā uz auss pusi.

Kad alergēni nonāk organismā, asinsvadi paplašinās, kā rezultātā no vispārējās asinsrites uz perifērajiem audiem aizplūst liels šķidruma daudzums. Tas notiek tāpēc, ka imūnsistēma mēģina "nomazgāt" ziedputekšņus, kurus tā uztver kā ienaidnieku. Aptiekās ir pieejami pretalerģijas līdzekļi tablešu, sīrupu un pilienu veidā, kā arī krēmi un geli ārīgai lietošanai. Visefektīvākā metode ir ārstēšana ar alergēnu specifisko imūnterapiju – pacients sākumā saņem nelielas alergēna devas, bet laika gaitā tās palielinās, tādējādi organisms pie tiem pierod un imūnsistēma sāk pareizi reaģēt uz alergēniem.

Lai atvieglotu savu dzīvi alergēnu ziedēšanas laikā var:

  • par putekšņu koncentrāciju gaisā interesēties telefona lietotnē PASYFO;

  • ievērot tīrību un higiēnu pēc pastaigām dabā – novilkt visas drēbes, nomazgāt seju, izskalot degunu, kaklu, iepilināt acīs mitrinošus pilienus un pēc vajadzības izmazgāt arī matus;

  • nežāvēt drēbes ārā vai uz balkona;

  • mājās ieteicams uzstādīt kondicionieri ar filtriem vai gaisa attīrītāju vai iegādāties gaisa mitrinātāju;

  • koku aktīvās ziedēšanas periodā biežāk veikt telpu mitro tīrīšanu un neatvērt logus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!