Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man ir 38 gadi, divi bērni. Vēlāmies vēl vienu bērnu, bet pie kārtējās USG atklāja miomu dzemdes mugurējā sienā, izmēri 2,6 x 2,9 cm. Slimnīcas konsultatīvajā nodaļā man sniedza slēdzienu - jāņem ārā visa dzemde. Kā tā, literatūrā norādīts, ka pie šādiem izmēriem var veikt embolizāciju, jo miomas izmēri nepārsniedz augļa 12-13. nedēļas izmēru - 7 cm ? Esmu izmisumā. Mēs tā gribējām bērnu, jo mums ar vīru kopējo bērnu nav. Ceru, ka sniegsiet kaut nedaudz informācijas.

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Labdien! Dzemdes mioma ir labdabīgs audzējs, kas attīstās dzemdē no gludās muskulatūras šūnām. Tā ir biežākais labdabīgais sieviešu ģenitālā trakta audzējs, skar 25 - 50% reproduktīvā vecuma sieviešu, biežāk pēc 30 un 40 gadu vecuma, taču mūsdienās miomas tiek atklātas arvien jaunākām sievietēm.

Savā jautājumā Jūs neminējāt  vai Jums ir ar miomu saistītie simptomi (piemēram, stipra asiņošana menstruāciju laikā, sāpes vēderā, nespēks u.c.), kur tieši atrodas miomas mezgls - vērsts uz dzemdes dobuma pusi, atrodas dzemdes muskuļslānī vai uz dzemdes virsmas.  Ja mioma tika atklāta nejauši, veicot kārtējo USG, Jums nav ar miomu saistītu simptomu, tā ir mazāka par 12 - 14 grūtniecības nedēļām un ir  lēni augoša, rekomendē nogaidošu novērošanu: ginekologa apskati reizi gadā, USG.

Ja mioma ir strauji augoša, t.i., miomas izmērs palielinās vairāk par 20%  sešu mēnešu laikā vai par sešām grūtniecības nedēļām gada laikā, rekomendē operatīvu terapiju. Iemesls histerektomijai (dzemdes izņemšanai)  pilnīgi bezsimptomas miomas gadījumā sievetēm Jūsu vecumā ir tikai ātri augoša mioma. Dzemdes artērijas embolizācija ir droša un efektīva metode atbilstoši izvērtējot un pielietojot sievietēm, kas vēlas saglabāt dzemdi, bet tuvākā laikā neplāno grūtniecību. Ja mioma nerada sievietei sūdzības, ir neliela un sieviete vēlās saglabāt iespēju palikt stāvoklī un dzemdēt bērnu, ir iespējams mēģināt medikamentozu miomas ārstēšanu vai miomektomiju (tieši miomas mezgla izņemšanu).

Lai spriestu par miomas iespējamu ietekmi uz grūtniecības iznēsāšanu jāņēm vērā miomas mezglu skaitu, to lielumu, lokalizāciju, palielināšanos izmēros ātrumu. Pēc pasaules pētījumu datiem, miomektomija ir rekomendēta tām neauglīgām sievietēm, kurām miomas mezgli deformē dzemdes dobumu un kurām nav pierādīti citi neauglības cēloņi, kā arī tām, kurām paredzēts veikt ārpusķermeņa apaugļošanu (IVF). 

Pirms izvēlēties kā rīkoties, iesaku Jums vēlreiz apmeklēt ginekologu un kopā izvēlēties Jums piemērotu ārstēšanas veidu.

Ar cieņu, Nataļja Mošna

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!