Lūdzu, vai un kādi ir iekšējos muskuļus stiprinoši vingrojumi/vingrinājumi pie sāpēm gūžas locītavā? Paldies. Maija.

Atbild klīnikas Premium Medical fizioterapeite Sanita Ārgale

Ir patiešām grūti atbildēt uz Maijas jautājumu, jo pietrūkst svarīgas informācijas – cik Maijai gadu (80 vai varbūt 20), cik ilgi šīs sāpes pastāv (dienas, mēnešus, gadus?), kad sāp (pastāvīgi, vai tikai, piemēram, kāpjot pa kāpnēm vai no rīta pēc pamošanās), vai ir zināms sāpju cēlonis, vai ir noteikta diagnoze utt.

Fizioterapeits iesaka vingrojumus katram individuāli atkarībā no sāpju lokalizācijas un veida, lai sasniegtu iespējamo maksimāli labāko rezultātu.
Vispārēji skatoties, varu teikt, ka ir jāstrādā ar gūžas locītavu, vingrojumos ietverot visu iegurņa muskulatūras treniņu - sēžas, augšstilba feksoru (saliecēju), abduktoru (kāju vēzē sānis) un adduktoru (kāju pievelk pie otras kājas), rotatoru darbu.

Vispārēji vingrinājumi, ko varu ieteikt, ir:

Stāvus ar vieglu vēzienu ceļgalā saliektu kāju pacelt uz augšu, pēc tam iztaisnot, atvēzējot uz aizmuguri (pārmaiņus vienai un otrai kājai) 10x

Stāvus lēnām atvēzēt kāju uz sāniem un lēnām atlikt atpakaļ (pārmaiņus ar abām kājām) 10x

Guļus stāvoklī: saliekt kājas ceļgalos, saspiest vingrošanas bumbu starp ceļgaliem, noturēt 15 – 20 sekundes, un atlaist, atkārtot vingrojumu 10x

Guļus stāvoklī: sasprindzinot sēžas muskuļus, pacelt iegurni mazliet uz augšu, noturēt 15 -20 sekundes, un nolaist atpakaļ uz vingrošanas paklāja – 10x

Guļus stāvoklī griezt ritentiņu ar vienu un otru kāju pārmaiņus – 10x ar katru kāju

Svarīgi atcerēties, ka visi vingrojumi jāveic tikai līdz sāpju robežai.

Visieteicamākais ir apmeklēt fizioterapeitu, kurš ieteiks individuāli vispiemērotākos vingrojumus un parādīs, kā tos precīzi izpildīt, lai rezultāts būtu pēc iespējas labāks.
Ja sāpes gūžās nepāriet, vislabāk būtu doties pie ģimenes ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā nosūtīs pie atbilstošā speciālista, kurš savukārt noteiks nepieciešamos izmeklējumus sāpju cēloņa noteikšanai, kā arī piemērotākās ārstēšanas metodes.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!